otan_ta_tragoudia_milane_500x100

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014

Κάθε τραγούδι έχει τη δική του ιστορία. Άλλοτε από μια προσωπική εμπειρία, άλλοτε από την ανάγνωση ή το άκουσμα μιας ιστορίας, άλλοτε εντελώς τυχαία και συμπτωματικά, έχουν γραφτεί υπέροχες μελωδίες και στίχοι που μας συντρόφεψαν στις χαρές, στις λύπες, στη διασκέδαση, στους έρωτες, στους χωρισμούς μας. Αυτές τις ιστορίες θ’ αφηγείται τούτη η στήλη, σαν ένα παραμύθι, που όμως είναι τόσο αληθινό…

———————————————————–

“Ο Σταμούλης ο λοχίας”
(Γιώργου Κατσαρού – Πυθαγόρα)
Γιάννης Καλατζής

 

Η «συνύπαρξη» του Γιώργου Κατσαρού και του Πυθαγόρα έχει μείνει στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού ως μιαν από τις πιο αποδοτικές σε επίπεδο αριθμού επιτυχιών. Οι δυο τους έγραψαν δεκάδες «σουξέ», τα περισσότερα εκ των οποίων παρέμειναν διαχρονικά και είναι πασίγνωστα ακόμα και σήμερα.

afierwmeno_2013_06_04_katsaros_pythagoras

Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τον Γιάννη Καλατζή στο «εκτελεστικό» κομμάτι, αν και η «χρυσή» εποχή του δεν κράτησε περισσότερο από έξι-επτά χρόνια. Ωστόσο, κατά τη διάρκειά τους είχε την τύχη να ερμηνεύει ορισμένα πολύ σπουδαία τραγούδια, συνεργαζόμενος με κορυφαίους δημιουργούς.

Οι τρεις τους είχαν μια άκρως αποδοτική κι επιτυχημένη συνεργασία που ξεκίνησε το 1969 με τον «Επιπόλαιο», συνεχίστηκε το 1970 με την «Κυρα-Γιώργαινα» και κορυφώθηκε το 1971 με τον «Σταμούλη τον λοχία», ο οποίος κυκλοφόρησε στις αρχές εκείνης της χρονιάς στις 45 στροφές και πούλησε περισσότερες από 80.000 μικρά δισκάκια!

Αναφορικά με την ιστορία αυτού του τραγουδιού, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Μέσα στα χρόνια, έγινε γνωστό ότι ο Σταμούλης ήταν υπαρκτό πρόσωπο με το επώνυμο Γερομήτσης, καταγόταν από την Αμφιλοχία και βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα τον Σεπτέμβριο του 1971. Ο Πυθαγόρας που γεννήθηκε στο Αγρίνιο τον γνώρισε λίγο πριν από αυτό το περιστατικό, εντυπωσιάστηκε από την όψη του και «προς τιμή του» έγραψε τον «Σταμούλη τον λοχία».

Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή ο αείμνηστος στιχουργός εμπνεύσθηκε από αλλού για το εν λόγω τραγούδι; Η δεύτερη εκδοχή είναι μάλλον η επικρατέστερη, καθώς ο ίδιος ο Πυθαγόρας αφηγήθηκε την ιστορία στο θρυλικό τηλεοπτικό «Αλάτι και πιπέρι» του αξέχαστου Φρέντυ Γερμανού το 1971, χωρίς ν’ αναφερθεί καθόλου στον Σταμούλη Γερομήτση…

Είπε λοιπόν ο στιχουργός ότι ένα πρωινό που περπατούσε στην πλατεία Αμαρουσίου, ξαφνικά είδε έναν αρκετά μεγάλο σε ηλικία άνθρωπο να σωριάζεται στο πεζοδρόμιο. Αμέσως έσπευσαν να τον βοηθήσουν οι περαστικοί -φυσικά και ο στιχουργός-, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι είχε πάθει κάποια εμβολή και κάλεσαν ασθενοφόρο. Μόλις αυτό έφθασε και πήγαν να τον σηκώσουν για να τον βάλουν μέσα, εκείνος παρά τους πόνους που αισθανόταν τους απώθησε, όρθωσε το ανάστημά του και είπε «πάμε». Αγέρωχος λοιπόν και χωρίς βοήθεια, μπήκε στο ασθενοφόρο!

Ο Πυθαγόρας έμεινε έκπληκτος από το θέαμα και πληροφορήθηκε ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν στρατηγός εν αποστρατεία. Έχοντας λοιπόν στο νου του τη συγκεκριμένη εικόνα, άρχισε σιγά-σιγά στο μυαλό του να «πλάθει» την ιστορία ενός απόμαχου λοχία που πλέον βρίσκεται στο περιθώριο της ζωής κι έχει μείνει μόνο με τις αναμνήσεις των νεανικών ανδραγαθημάτων του.

otan_ta_tragoudia_milane_2014_06_12_kalatzis

Έτσι λοιπόν έγραψε τον «Σταμούλη τον λοχία», ο οποίος έγινε μεγάλη επιτυχία με τη μουσική του Γιώργου Κατσαρού και τη φωνή του Γιάννη Καλατζή. Μάλιστα, έδωσε και τον τίτλο στον πρώτο «μεγάλο» δίσκο του δημιουργικού «διδύμου» όπου εκτός του Καλατζή, συμμετείχαν οι Γιάννης Πάριος, Λίτσα Διαμάντη και Γιώργος Νταλάρας…

 ———————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ