Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Κάθε τραγούδι έχει τη δική του ιστορία. Άλλοτε από μια προσωπική εμπειρία, άλλοτε από την ανάγνωση ή το άκουσμα μιας ιστορίας, άλλοτε εντελώς τυχαία και συμπτωματικά, έχουν γραφτεί υπέροχες μελωδίες και στίχοι που μας συντρόφεψαν στις χαρές, στις λύπες, στη διασκέδαση, στους έρωτες, στους χωρισμούς μας. Αυτές τις ιστορίες θ’ αφηγείται τούτη η στήλη, σαν ένα παραμύθι, που όμως είναι τόσο αληθινό…

Παράλληλα, θα παρουσιάζει σπουδαίες συνεργασίες δημιουργών κι ερμηνευτών που έγραψαν ανεξίτηλα το όνομά τους στις πιο χρυσές σελίδες του ελληνικού τραγουδιού…

———————————————————–

Η Μαρίνα η Σαλονικιά
(Γιώργου Ζαμπέτα)
Γιάννης Πουλόπουλος

 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Γιώργος Ζαμπέτας αποφασίζει να ηχογραφεί ο ίδιος τα περισσότερα από τα τραγούδια που γράφει, καθώς διαπιστώνει ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον ο συνθέτης έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Το ξεκίνημα με τη «Λεωφόρο Ζαμπέτα» το 1972 έχει μεγάλη επιτυχία κι έτσι οι προτάσεις για εμφανίσεις σε διάφορα μαγαζιά πέφτουν βροχή. Εκείνη τη χρονιά, επιλέγει ν’ ανέβει στη Θεσσαλονίκη και στο κέντρο «Αναμνήσεις» και είναι η πρώτη φορά που πηγαίνει στη συμπρωτεύουσα για μια σειρά «παραστάσεων»

otan_ta_tragoudia_milane_2013_06_20_zampetas

Τη συγκεκριμένη περίοδο, έχει παραγγείλει σ’ ένα πασίγνωστο τεχνίτη να του φτιάξει ένα μπαγλαμά κι όταν κατεβαίνει στην Αθήνα για να τον παραλάβει, «ζαλίζεται» όταν ακούει το ποσό που πρέπει να πληρώσει: Πέντε χιλιάδες δραχμές! Ωστόσο, ο τεχνίτης τον διαβεβαιώνει ότι έχει κάνει άριστη δουλειά και πράγματι το ίδιο διαπιστώνει και ο Ζαμπέτας όταν δοκιμάζει να παίξει. Σκέφτεται λοιπόν ότι «αυτός ο μπαγλαμάς πρέπει να βγάλει τα λεφτά του» και επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη έχοντάς τον μαζί του…

Το ίδιο βράδυ της άφιξής του, σκαλίζει στις χορδές του μικρού οργάνου ένα ρεφρέν κι αμέσως πάνω στο σκοπό γράφει το στίχο «Μου ‘χει κλέψει, μου ‘χει κλέψει, μου ‘χει κλέψει την καρδιά, η Μαρίνα, η Μαρίνα η Σαλονικιά»

Την επόμενη ημέρα συμπληρώνει τα κουπλέ και πλέον το τραγούδι είναι έτοιμο. Σημειωτέον ότι είναι ένα από τα λίγα κομμάτια του Ζαμπέτα στο οποίο έχει γράψει και τους στίχους εκτός από τη μουσική.

Στο εν λόγω τραγούδι, ο αξέχαστος συνθέτης περιγράφει ορισμένες από τις εικόνες που αποκόμισε από τις εμφανίσεις του στη συμπρωτεύουσα εκείνο το χειμώνα του ’72. Η «Μαρίνα» είναι υπαρκτό πρόσωπο και πρόκειται για μια από τις τραγουδίστριες που εμφανίζονταν μαζί του τότε στο σχήμα. Ο ίδιος πάντως ξεκαθαρίζει στη βιογραφία του ότι την κοπέλα δε τη λέγανε καν Μαρίνα!

Λίγο καιρό αργότερα -1973 πια-, ο συνθέτης έδωσε το τραγούδι στον Γιάννη Πουλόπουλο ο οποίος το ηχογράφησε για το δίσκο «Μουσικόραμα Ζαμπέτα» με τη συμμετοχή του ίδιου και της Μάγδας Τζαβέλλα. Αμέσως έγινε μεγάλη επιτυχία και παραμένει πολύ γνωστό μέχρι σήμερα…

otan_ta_tragoudia_milane_2013_06_20_poulopoulos

Σίγουρα λοιπόν ο μπαγλαμάς «έβγαλε τα λεφτά του» όπως ήθελε ο Ζαμπέτας και δεν είναι τυχαίο ότι στο δεύτερο μισό της εισαγωγής του κομματιού ακούγεται ο τόσο όμορφος ήχος του!

———————

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here