Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Κάθε τραγούδι έχει τη δική του ιστορία. Άλλοτε από μια προσωπική εμπειρία, άλλοτε από την ανάγνωση ή το άκουσμα μιας ιστορίας, άλλοτε εντελώς τυχαία και συμπτωματικά, έχουν γραφτεί υπέροχες μελωδίες και στίχοι που μας συντρόφεψαν στις χαρές, στις λύπες, στη διασκέδαση, στους έρωτες, στους χωρισμούς μας. Αυτές τις ιστορίες θ’ αφηγείται τούτη η στήλη, σαν ένα παραμύθι, που όμως είναι τόσο αληθινό…

Παράλληλα, θα παρουσιάζει σπουδαίες συνεργασίες δημιουργών κι ερμηνευτών που έγραψαν ανεξίτηλα το όνομά τους στις πιο χρυσές σελίδες του ελληνικού τραγουδιού…

———————————————————–

Ο τρόπος
(Πασχάλη Αρβανιτίδη)
Olympians – Πασχάλης

 

Η δεκαετία του ’60 εκτός από την «επανάσταση» που έφερε στη μουσική ο Μίκης Θεοδωράκης βάζοντας την ποίηση στα χείλη του ελληνικού λαού, «γέννησε» και τα πρώτα ποπ συγκροτήματα. Η Θεσσαλονίκη ήταν ο κύριος πόλος δημιουργίας αυτών των γκρουπ, τα οποία σημείωναν μεγάλη επιτυχία και προσέλκυαν τη νεολαία στα κατά τόπους κλαμπ όπου πραγματικά γινόταν χαμός!

Μέσα σε όλα, ένα ήταν το συγκρότημα που ξεχώρισε, έγινε γνωστό και παραμένει «ζωντανό» ακόμη και σήμερα. Ο λόγος φυσικά για τους Olympians, οι οποίοι αποτελούνταν από τους Δημήτρη Λαζαρίδη (ντραμς), Κούλη Καλογιαννίδη (κιθάρες), Βαγγέλη Κουτσοτόλη (σαξόφωνο), Άλκη Κακαλιάγκο (όργανο) και φυσικά Πασχάλη Αρβανιτίδη (τραγούδι και μπάσο). Πλην του Κακαλιάγκου που προερχόταν από τους Vips, όλοι οι υπόλοιποι ήταν μέλη των Brahms και ήταν πασίγνωστοι στη Θεσσαλονίκη.

Οι Olympians δημιουργήθηκαν στις 10 Οκτωβρίου του 1965 και ξεκίνησαν εμφανίσεις στο κλαμπ «Χαβάη» που βρισκόταν στη Νέα Κρήνη. Σχεδόν αμέσως έγραψαν και τα πρώτα τραγούδια τους, τα οποία ήταν «Ο τρόπος», η «Συγνώμη» και «Το σχολείο» και τα έπαιζαν κάθε βράδυ στον εν λόγω χώρο με μεγάλη επιτυχία.

Ακόμη δεν τα είχαν ηχογραφήσει, ωστόσο σε μια ραδιοφωνική εκπομπή του Άλκη Στέα τους άκουσε ο Γιάννης Σωκρατίδης που ήταν αντιπρόσωπος της εταιρείας «Ελλαδίσκ» (μετέπειτα Polygram) στη Θεσσαλονίκη. Έμαθε που εμφανίζονται, τους συνάντησε κι έτσι υπογράφηκε ένα συμβόλαιο τριετούς διαρκείας.

Σημειωτέον ότι οι Olympians ήταν το πρώτο συγκρότημα που έγραψε «καθαρόαιμα» ελληνικά ποπ κομμάτια, χωρίς να βασίζεται σε διασκευές επιτυχιών του εξωτερικού όπως έκαναν κάποια άλλα γκρουπ της εποχής.

Ταξίδι με …πειρατικά ταξί

Αρχές Δεκεμβρίου του 1965 λοιπόν, η «πεντάδα» κατεβαίνει στην Αθήνα με δύο …πειρατικά ταξί στα οποία τα μέλη της βάζουν μέσα και τα μουσικά όργανα αλλά και τις ηχητικές εγκαταστάσεις τους. Μάλιστα, όπως ανέφερε χρόνια μετά ο Πασχάλης «κάθε τρεις και λίγο μας έπιανε λάστιχο, το αλλάζαμε και συνεχίζαμε!»

Το πρώτο τραγούδι που ηχογραφούν, είναι ο θρυλικός πλέον «Τρόπος» κι από την άλλη πλευρά του δίσκου 45 στροφών το ορχηστρικό «Συμπόσιο» (PHILIPS 332 389). Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Σήφη Σιγανού στο Σκαραμαγκά και μάλιστα έτυχε εκείνη την ημέρα να είναι παρούσα εκεί και η Μαρινέλλα, η οποία ενθουσιάστηκε με τον «Τρόπο» κι έκανε και φωνητικά τα οποία όμως δεν περιλήφθηκαν. Την επόμενη, η πεντάδα με τα ίδια ταξί επέστρεψε στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας…

Το δισκάκι κυκλοφορεί στις 20 Φεβρουαρίου 1966 και οι αρχικές προβλέψεις του παραγωγού Σπύρου Ράλλη κάνουν λόγο για 200-300 πωλήσεις, με επίκεντρο βεβαίως τη Θεσσαλονίκη αφού ακόμη ουδείς γνώριζε τους Olympians πέραν των ορίων της συμπρωτεύουσας. Έπεσε πολύ έξω, αφού «Ο τρόπος» πούλησε περισσότερες από εκατό χιλιάδες 45άρια! Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη «νύμφη του Θερμαϊκού», τον πρώτο καιρό έγινε ανάρπαστος -σε σημείο που η εταιρεία να μη προλαβαίνει να δίνει εντολές για τύπωμα δίσκων στο εργοστάσιο της Columbia! Σιγά-σιγά άρχισε να γίνεται γνωστό σε όλη την Ελλάδα και μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα, τραγουδισμένα κι αγαπημένα ποπ ελληνικά τραγούδια…

Σημειωτέον ότι ο Πασχάλης το διασκεύασε και το ηχογράφησε ξανά το 1976 στο προσωπικό του άλμπουμ «Γλυκιά ζωή» …

———————

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here