19/1/2012
Γράφει η Πέννυ Ζαμπούκα
Φωτογράφηση: Μελίνα Δοσίου
www.musiccorner.gr

Το προηγούμενο Σάββατο ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στο Bar2, όπου θα εμφανίζεται κάθε Σάββατο, με δωρεάν είσοδο!

Το Live ξεκίνησε στις έντεκα περίπου, και ο κόσμος ήταν ασφυκτικά πολύς. Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, στη συζήτηση μας λίγο πριν την έναρξη του live, με είχε προϊδεάσει γι’ αυτό που θα βίωνα εκείνο το βράδυ, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό! Από την πρώτη κιόλας στιγμή φαινόταν ότι θα ήταν ένα ανατρεπτικό βράδυ, εφόσον όλη η ομάδα επί σκηνής είχε στήσει ένα διαδραστικό θεότρελο πρόγραμμα, όπου η μια διασκευή διαδεχόταν την άλλη χωρίς σταματημό (όπως και τα γέλια μας εξάλλου). Αν θα μπορούσα να περιγράψω με μια λέξη αυτή την παράσταση θα ήταν “κωμικοτραγική”, εφόσον το γέλιο και τα πειράγματα μεταξύ της μπάντας και του κοινού, εναλλάσσονταν με εξαιρετικές ερμηνείες γνωστών τραγουδιών αλλά και με σφοδρή κριτική της κατάστασης που βιώνουμε όλοι μας, καθημερινά.

Με κεντρική φιγούρα του σχήματος τον άνθρωπο με τα χίλια παρατσούκλια (το αγόρι-πεταλίδα και το ο άνθρωπος-ορχήστρα ήταν από τα καλύτερα που άκουσα!), τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο δηλαδή και συνένοχους του τους “Sleeping bandεπιβιβαστήκαμε στο τρενάκι του μουσικού τους αυτοσχέδιου λούνα-πάρκ και περάσαμε από τη Λιλιπούπουλη (ως γνήσια δισέγγονα των άγριων Λιλιπούα), ανοίξαμε του κουτιού τα παραμύθια, αναζητήσαμε την ονειρεμένη Φρουτοπία, φάγαμε βρώμικο ψωμί σερβιρισμένο από σερβιτόρους με διδακτορικά και φυσικά σοκαριστήκαμε από τη φράση  “18άωρο, με μ@λ@κα αφεντικό, ως τα 60 μου θα παίρνω μόνο βασικό” … γιατί περιείχε την πικρή αλήθεια που βιώνουμε όλοι καθημερινά.

Η παράσταση τελείωσε γύρω στις τρεις και μισή, και, έχοντας παίξει από ροκ, έντεχνες και ρεμπέτικες διασκευές, αποφασίσανε να μας αποχαιρετίσουν αφιερώνοντας ένα υπέροχο τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου, το “κάποτε θα’ ρθουν” σε όλα τα παιδιά που αγωνίζονται σε μονάδες απεξάρτησης, στις φυλακές της Θήβας και της Αυλώνας, στη Φλόγα και φυσικά στο Χαμόγελο του παιδιού… Γιατί αν γλυτώσει το παιδί …υπάρχει ελπίδα.

Ήταν μια εξαιρετική βραδιά και συνιστώ σε όλους ανεπιφύλακτα να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια γιατί ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, εκτός από εξαιρετικός τραγουδοποιός είναι και ένας νέος άνθρωπος με δομημένη ελεύθερη σκέψη, την οποία εκφράζει χωρίς περιστροφές, όπως θα διαπιστώσετε και στην κουβέντα μας παρακάτω. Και τέτοιες μικρές μουσικές επαναστάσεις πρέπει να υποστηρίζονται και να διευρύνεται έτσι ο κύκλος της συλλογικότητας.

Πριν ξεκινήσει το Live μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του για την παράσταση που έστησε μαζί με το group του, τους sleeping band, αλλά και για το πως αντιμετωπίζει τη σημερινή κατάσταση.

Music Corner: Μίλησέ μας λίγο για αυτή την “ιδιαίτερη” παράσταση.
Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος: Ο τίτλος της παράστασης είναι “ένας τρελλός”  (με 2 λάμδα, άλα παλαιά!), γιατί έτσι νιώθω με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Έτσι αποφασίσαμε με την υπόλοιπη ομάδα, τους sleeping band, να στήσουμε μια μουσικο-θεατρο-παρανοϊκή παράσταση (όπως και η ίδια η ζωή εξάλλου) με  ελεύθερη είσοδο εδώ στο Bar2, στην πλατεία Εξαρχείων.

Music Corner: Μίλησέ μου λίγο για τη μπάντα σου.
Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος: Τα παιδιά που αποτελούν τους sleeping band είναι όλοι εξαιρετικοί μουσικοί και είμαστε όλοι μια ομάδα. Γενικά προτιμώ τη δυναμική που βγάζει η ομάδα,λειτουργώ καλύτερα.

Music Corner: Πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα της δωρεάν εισόδου;
Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος: Όλο το καλοκαίρι που μας πέρασε διεξήγαγα ένα πείραμα: Νοικιάσαμε με τη μπάντα ένα αυτοκινούμενο (το οποίο χρωστάω ακόμα!), ηχητικά συστήματα (τα οποία επίσης χρωστάω), φώτα (αυτά ευτυχώς τα ξεπληρώσαμε) και παίξαμε σε όλη σχεδόν την Ελλάδα με δωρεάν είσοδο. Θέλαμε να προσφέρουμε χαρά στον κόσμο και να φτάσει η μουσική μας εκεί που δε φτάνουν ίσως οι πιστωτικές! Και επειδή πήγε πολύ καλά αυτό το εγχείρημα, ήρθε πολύς κόσμος, και περάσαμε καλά, είπαμε να το αποτολμήσουμε και στα Εξάρχεια, που είναι ένα μέρος που αγαπάμε πολύ και στηρίζουμε. Εκ πεποιθήσεων λοιπόν έχουμε ελεύθερη είσοδο και σε πολύ χαμηλή τιμή τα ελληνικά ποτά και τις μπύρες (όλα στα 5 ευρώ).

Music Corner: Πολύ ωραία αυτή η κίνηση, πραγματικά. Γενικά μέσα από τη στάση σου και από τα τραγούδια σου περνάς πολιτικά μηνύματα. Παίζεις αφιλοκερδώς σε κοινωνικές διαδηλώσεις, στηρίζεις τους απεργούς της Χαλυβουργικής, έχεις παίξει σε συναυλίες στην Κερατέα. Τι σχέση έχει η μουσική πιστεύεις με την αντίσταση που πρέπει όλοι ίσως να αναπτύξουμε εντονότερα;
Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος: Καταρχήν, εγώ μεγάλωσα στην Κερατέα. Και έχοντας ζήσει από κοντά κάποιες από τις δράσεις τους νομίζω ότι “κέρδισαν” επειδή ήταν ενωμένοι. Κάτι το οποίο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μαζί προκειμένου να μη παραμείνουμε τα υποχείρια που τους βολεύουν να είμαστε. Και φυσικά η μουσική παίζει πολύ μεγάλο ρόλο γιατί αντιμάχομαι την κάθε μορφή βίας. Θα έπρεπε ίσως να βγούμε όλοι μαζί στους δρόμους και μέσα από ειρηνικές μουσικές διαδηλώσεις σε κάθε πλατεία, σε κάθε γειτονιά να αντισταθούμε συλλογικά σε αυτό που πάνε να μας επιβάλουν.

Music Corner: Για να γίνει κάτι τέτοιο φυσικά χρειάζεται να αλλάξουμε τις συνήθειες μας…
Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος: Φυσικά. Καταρχήν είμαστε η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που δε διαθέτει μονάδα διαχείρισης αποβλήτων και υπάρχουν ακόμα Χ.Υ.Τ.Α., τα οποία κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να κλείσουν από παντού. Είμαστε ένας λαός που πρέπει να μάθει να ανακυκλώνει, να μην “κλείνει” με το αυτοκίνητό του τις αναπηρικές θέσεις στάθμευσης (πολύ συχνό φαινόμενο), να υποστηρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα (έχουμε ωραιότατα ελληνικά ποτά, για παράδειγμα) και να μάθουμε να δρούμε ομαδικά. Μόνο αν διορθώσουμε κι εμείς κάποια πράγματα από την καθημερινότητά μας μπορούμε να αλλάξουμε το σκηνικό που αποφασίστηκε πριν από εμάς για μας.

Music Corner: Αν και είσαι αρκετά νέος, έχεις συνεργαστεί ως μουσικός με πολύ γνωστούς και καταξιωμένους ερμηνευτές, παίζεις πάρα πολλά μουσικά όργανα, είσαι τελειόφοιτος στο τμήμα μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών… Τι μουσική ακούς στις προσωπικές σου στιγμές, στην καθημερινότητά σου;
Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος: Ακούω πολύ διαδικτυακό ραδιόφωνο, το οποίο και στηρίζω αποδεχόμενος κάθε πρόσκληση σε ραδιοφωνική εκπομπή με χαρά. Είναι το μόνο είδος ραδιοφώνου που είναι ελεύθερο, χωρίς αυτές τις επαναλαμβανόμενες πανομοιότυπες λίστες τραγουδιών, και φυσικά με ραδιοφωνικούς παραγωγούς, οι οποίοι είναι είδος υπό εξαφάνιση στο κλασσικό ραδιόφωνο δυστυχώς.

————-

  • H προσωπική ιστοσελίδα του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου είναι η εξής: www.alkiviadis.gr
  • Επίσης παίζει μουσική στην παιδική θεατρική παράσταση Λάχανα και Χάχανα στο θέατρο Αλφαβητάρι.

Το καλοκαίρι με τους Sleeping Band σκέφτονται να ξανα-αποτολμήσουν το περσινό εγχείρημα με τον τίτλο “Πάμε παραλία reloaded”.

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here