30/12/2011
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Ιωάννα Γκόγκου
www.musiccorner.gr

Όταν μας ήρθε η πρόσκληση για να παρακολουθήσουμε τη συναυλία της Κορίνας Λεγάκη στον Ιανό, αναρωτηθήκαμε ποια να είναι η τραγουδίστρια με το πασίγνωστο επώνυμο και αν έχει σχέση με τη γνωστή οικογένεια καλλιτεχνών.

Η Κορίνα Λεγάκη με τους Outward Bound αριστερά της και τον Γιώργο Παπαϊωάννου στα δεξιά της!

Αυτή ήταν και η πρώτη μας ερώτηση όταν τη συναντήσαμε λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συναυλίας της. Η Κορίνα μας απάντησε ότι όντως υπάρχει συγγενική σχέση λόγω καταγωγής του πατέρα της από τη Νάξο…

Κορίνα Λεγάκη: Ουσιαστικά αυτό είναι και το σόϊ μας. Οι Λεγάκηδες και οι Κονιτοπουλαίοι που ουσιαστικά έχουμε μπλεχτεί μεταξύ μας! Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κρήτη και δεν έχω αυτό το χάρισμα να τραγουδώ το νησιώτικο τραγούδι. Εκεί θέλει άλλα κότσια. Εγώ έχω άλλο ρεπερτόριο.

Music Corner: Τι χάρισμα έχεις εσύ, λοιπόν;
Κορίνα Λεγάκη: Χάρισμα δεν ξέρω αν έχω, θα το κρίνετε εσείς που θα με ακούσετε! Το ρεπερτόριο που έχουμε επιλέξει γι’ αυτή την εμφάνιση είναι ένα ταξίδι σε διάφορες χώρες με τελικό σταθμό την Ελλάδα. Αυτό το πρόγραμμα προέκυψε από δική μου εσωτερική αναζήτηση. Πληγωμένη από την πατρίδα μας, καθώς είναι επιλογή μας να είμαστε Έλληνες, βιώνοντας αυτή τη πολύ δύσκολη καθημερινότητα και στο επάγγελμά μας και γενικότερα, αρχίζεις να αναζητάς την πραγματική σου πατρίδα. Ποια είναι αυτή. Κάπως έτσι έγινε και καλλιτεχνικά η αναζήτηση, σε άλλες χώρες, με άλλους συνθέτες, σε άλλες γλώσσες. Τελικά, όμως, γίνεται ένας επαναπατρισμός και επιστρέφουμε στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ξεκινάμε το δεύτερο μέρος με Μάνο Χατζιδάκι, Οδυσσέα Ελύτη, Σαπφώ, αλλά και τραγούδια από τον πρώτο προσωπικό μου δίσκο «Χορός με τη βροχή».

Music Corner: Είδα στο πρόγραμμα σουηδικά παραδοσιακά τραγούδια. Υπάρχει κάποια σχέση με τη Σουηδία;
Κορίνα Λεγάκη: Ναι. Η μητέρα μου είναι Σουηδέζα. Καταγωγή από Νάξο και Σουηδία. Τα κομμάτια μπήκαν στο πρόγραμμα ως παραδοσιακά σουηδικά γιατί δεν γνωρίζουμε τους συνθέτες.

Η Κορίνα Λεγάκη μιλάει με τον Μάριο Γκούβα του Music Corner...

Music Corner: Είναι σύγχρονα τα κομμάτια και απλά δεν ξέρετε τους συνθέτες ή είναι όντως παραδοσιακά;
Κορίνα Λεγάκη: Με την κλασική έννοια του όρου είναι σύγχρονα, δεν είναι πάνω από 200 ετών, αλλά δεν έχουν καταγραφεί οι συνθέτες. Και σε σουηδικούς δίσκους δεν καταγράφονται οι δημιουργοί. Είναι δύο παραδοσιακά νανουρίσματα.

Music Corner: Ο δίσκος σου «Χορός με τη βροχή», κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2010. Πώς πάει μέχρι τώρα;
Κορίνα Λεγάκη: Είμαι αισιόδοξη. Χωρίς να υπάρχει κάποια μεγάλη εταιρεία να τον στηρίζει και με νέους δημιουργούς, μπορώ να πω ότι είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη γιατί είναι το πρώτο μας βήμα. Είναι ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος με συνθέσεις του συγκροτήματος «ΑΡΜΟΣ», του Δημήτρη Μαραμή, του Στέργιου Γαργάλα, καθώς και στίχους του Σωτήρη Τριβιζά και του Κώστα Μπουρναζάκη ενώ ένα τραγούδι είναι μελοποίηση ποιήματος της Μαρίας Πολυδούρη.

Music Corner: Πόσο εύκολα ή δύσκολα έφτασες μέχρι την κυκλοφορία του δίσκου;
Κορίνα Λεγάκη: Πραγματικά πολύ δύσκολα. Χτυπήσαμε πολλές πόρτες και μας τις κλείσανε. Φυσικά και η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη. Το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτεί κάποιος να αγοράσει σήμερα είναι ένας δίσκος. Υποστηρίζουμε εμείς τη δουλειά μας με όσες δυνάμεις διαθέτουμε.

Music Corner: Γενικότερα είναι νέοι καλλιτέχνες οι δημιουργοί του δίσκου σου και δεν είναι ακόμα αρκετά γνωστοί.
Κορίνα Λεγάκη: Να ψάξετε λοιπόν να τους βρείτε (γέλια) γιατί θεωρώ ότι αξίζουν την προσοχή μας όλοι αυτοί οι δημιουργοί και τα συγκροτήματα. Επιλέγω πολύ συνειδητά τους συνεργάτες μου και νέους που έχουμε κοινά βιώματα, όπως τους Outward Bound που είναι στη συναυλία μαζί μου. Οι Outward Bound είναι ένα συγκρότημα free jazz μουσικής, οι οποίοι έχουν βγάλει ήδη τον δεύτερο δίσκο τους. Τα παιδιά είναι από την Κρήτη και οι δίσκοι τους κυκλοφορούν μόνο στο εξωτερικό. Δεν βρήκαν στην Ελλάδα ανοιχτή «πόρτα». Ο δίσκος τους “The Path” είναι στους δέκα προτεινόμενους από το περιοδικό “New York City Jazz Record”, σε παγκόσμιο επίπεδο! Και στην Ελλάδα δεν τους γνωρίζουμε!

Music Corner: Στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε και τη Jazz γενικότερα…
Κορίνα Λεγάκη: Πολλά δεν γνωρίζουμε στην Ελλάδα, όπως η Κατερίνα Φωτεινάκη, μια πολύ καλή μου φίλη, η οποία πήρε το πρώτο βραβείο πρόσφατα στη στέγη γραμμάτων και τεχνών, και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτήν. Η Κατερίνα έχει πενταετή καριέρα στη Γαλλία κι εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε δίσκο της. Θεωρώ ότι υπάρχει πάρα πολύ υλικό στη νέα γενιά και αξίζει σε όλους η συμπαράσταση και η υποστήριξη.

Music Corner: Πριν λίγες μέρες και μια άλλη νέα τραγουδίστρια, η Άννα Μπουρμά, μας έλεγε ότι μέσα από τη δύσκολη αυτή κατάσταση εμφανίζονται «λουλουδάκια».
Κορίνα Λεγάκη: Ο χρόνος μόνο θα δείξει αν είμαστε “λουλουδάκια” ή όχι. Μιλάω για όλους τους τομείς, αλλά υπάρχει πολύ υλικό που αξίζει να ακουστεί.

Music Corner: Πολλά πράγματα δεν ακούγονται για λόγους εμπορικούς.
Κορίνα Λεγάκη: Ναι, αλλά το καλό υλικό δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς. Είναι θέμα χρόνου να αναγνωριστεί.

Music Corner: Η σημερινή σου εμφάνιση είναι η δεύτερη εδώ.
Κορίνα Λεγάκη: Είναι η δεύτερη στην Αθήνα. Κάναμε μια μικρή περιοδεία στην Κρήτη και μετά θα πάμε Θεσσαλονίκη και εξωτερικό.

Music Corner: Θα επιστρέψετε σύντομα στην Αθήνα;
Κορίνα Λεγάκη: Θα το δούμε. Δεν έχουμε προγραμματίσει ακόμα τίποτα, γιατί έχουμε και στα σκαριά ένα νέο δίσκο σε μουσική του Δημήτρη Μαραμή και στίχους του Μιχάλη Γκανά. Ευελπιστούμε να κυκλοφορήσει σύντομα, δεν ξέρουμε ακόμα με ποια εταιρεία, καθώς πλέον κλείνουν και εταιρείες.

Music Corner: Υπάρχει και ένα καλό, ότι μπορείς να κάνεις μια ανεξάρτητη παραγωγή και να την προωθήσεις και μέσω internet που έχει βοηθήσει πολλούς καλλιτέχνες.
Κορίνα Λεγάκη: Σαφώς, αυτό είναι το πιο εύκολο. Πιστεύω ότι η γενιά μας δεν έχει βρει ακόμα τη λύση, δυστυχώς. Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και ευελπιστώ να τη βρούμε γρήγορα για να μη χαθούν διάφορα διαμάντια που υπάρχουν. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιμείνουμε. Και με το Music Corner να βοηθάει σαν χορηγός επικοινωνίας είναι μια σημαντική βοήθεια. Κι αυτό το εκτιμούμε πάρα πολύ…

Music Corner: Στο εξωτερικό τι πρόγραμμα θα παρουσιάσετε;
Κορίνα Λεγάκη: Θα πάμε στην Κεντρική Ευρώπη με το πρόγραμμα που θα ακούσετε, Γερμανία, Γαλλία, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε σε ποιες πόλεις θα είμαστε.

Music Corner: Ήταν προτάσεις που σας έγιναν ή εσείς κανονίσατε τις συναυλίες;
Κορίνα Λεγάκη: Το «Ω μη με βλέπετε που κλαίω» της Μαρίας Πολυδούρη το αποδώσαμε στα Γαλλικά και κυκλοφορεί ήδη σε Αμερική και Ευρώπη και είναι ο βασικός λόγος που μας κάλεσαν στο εξωτερικό. Κι εμείς όμως θέλουμε να δώσουμε συναυλίες πέρα από τις προσκλήσεις που έχουμε. Οπότε ισχύουν και τα δύο.

Music Corner: Ο δεύτερος δίσκος πότε θα κυκλοφορήσει;
Κορίνα Λεγάκη: Υποτίθεται ότι θα έπρεπε ήδη να κυκλοφορεί.

Music Corner: Άρα είναι ηχογραφημένος, μιξαρισμένος και ολοκληρωμένος στο 100%;
Κορίνα Λεγάκη: Σχεδόν. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που θα τακτοποιηθούν μόλις πάρουμε το «ΟΚ» από κάποια εταιρεία, ώστε να γίνουν τα τελευταία «φινιρίσματα» και το album να πάρει το δρόμο της παραγωγής.

Μιλήσαμε λίγο ακόμα με τη γλυκύτατη Κορίνα για τους επί σκηνής συνεργάτες της, που …τους ταλαιπωρεί και την ταλαιπωρούν, αλλά την προσέχουν κιόλας, και την αφήσαμε να ετοιμαστεί για την εμφάνισή της.

Ο Κος Χατζηιακώβου, υπεύθυνος του καταστήματος, ανέβηκε στη σκηνή και μίλησε λίγο για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και ειδικότερα στο χώρο, για τις προσπάθειες του ΙΑΝΟΥ να στηρίξει αξιόλογους καλλιτέχνες ενώ είπε τα καλύτερα για την Κορίνα και τους συνεργάτες της.

Λίγα λεπτά αργότερα, πήραν τις θέσεις τους ο Γιάννης Ηλιάκης στα τύμπανα, ο Δημήτρης Νεονάκης στην κιθάρα και ο Αντώνης Τσικανδηλάκης στο πιάνο, οι Outward Bound δηλαδή, και ο βιολιστής Γιώργος Παπαϊωάννου και η Κορίνα ξεκίνησε την ερμηνεία του Youkali, σε σύνθεση Kurt Weil.

Από τις πρώτες νότες ξεχωρίσαμε την ποιότητα της φωνής της. Ίσως να μην έχει το χάρισμα του νησιώτικου τραγουδιού, αλλά ο Θεός της χάρισε μια φωνή που μπορεί να ερμηνεύσει πολύ πλουσιότερο, μουσικά, ρεπερτόριο.

Από τον Weil, η Κορίνα πέρασε σε Piovani και Χατζιδάκι και συνέχισε με τα παραδοσιακά σουηδικά νανουρίσματα των Troll, όπως μας είπε, συνεχίζοντας με το Nocturne των Secret Garden. Μετά από μια εξαιρετική ερμηνεία του Marrakesh Nights της Lorrena McKennitt, του Maria de Buenos Aires του Piazzola και του πορτογαλικού Cancao do Mar, η Κορίνα άφησε τη σκηνή και κάθισε να απολαύσει κι αυτή τους Outward Bound στο Decisive Moment. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με το Wild is the Wind και η Κορίνα αποσύρθηκε για λίγα λεπτά.

Στο δεύτερο μέρος, φορώντας πλέον ένα λευκό φόρεμα, ξεκίνησε με το Τριζόνι σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Οδυσσέα Ελύτη και συνέχισε με το Γρήγορα η ώρα πέρασε του Νίκου Ξυδάκη. Λίγο αργότερα παρουσίασε τα τραγούδια του δίσκου της «Μια κόρη στη Φαιστό», «Χορός με τη βροχή», «Ω, μη με βλέπετε που κλαίω», «Τρικυμία», σε μουσικές των ΑΡΜΟΣ και του Δημήτρη Μαραμή και στίχους των Κώστα Μπουρναζάκη και Σωτήρη Τριβιζά, αλλά και τα ακυκλοφόρητα ακόμα  «Τανγκό για τρεις», και «Μη μου μιλάς απόψε, μη», σε μουσική Δημήτρη Μαραμή και στίχους Μιχάλη Γκανά.

Η Κορίνα Λεγάκη, έδειξε ότι μπορεί να τραγουδήσει μεγάλη γκάμα μουσικών ειδών, έχει καλοδουλεμένη τεχνική στην ερμηνεία της, και ωραίο ηχόχρωμα. Τα τραγούδια της είναι προσεκτικά διαλεγμένα τόσο σε επίπεδο σύνθεσης όσο και σε επίπεδο στίχου κάτι που επιβεβαιώνει ότι όντως επιλέγει συνειδητά εξαιρετικούς δημιουργούς και αναδεικνύει με τη φωνή της το έργο τους.

Οι συνοδοιπόροι της στη συναυλία, οι Outward Bound, έδωσαν ένα εξαιρετικό δείγμα της δουλειάς τους, αν και μόνο με ένα κομμάτι, και συνόδευσαν ιδανικά την Κορίνα, όπως και ο βιολιστής Γιώργος Παπαϊωάννου.

Ελπίζουμε μετά την επιστροφή τους από το εξωτερικό, να επαναλάβουν τις εμφανίσεις τους στην Αθήνα και να …μην ξεχάσουν να μας καλέσουν!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here