5/12/2012
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Την Παρασκευή, τελευταία μέρα του Νοέμβρη, οι Smyrna μας περίμεναν στις “Χίλιες και Δύο Νύχτες“, στου Ψυρρή, για μια βραδιά με κομμάτια από τη Σμύρνη ως την Ήπειρο αλλά και από τη Θράκη ως το Αιγαίο!

Οι Smyrna, για όσους δε γνωρίζουν, είναι μια πεντάδα νέων κοριτσιών, αποφασισμένων να μείνουν πιστές στην παράδοση και να μας τη μεταφέρουν μέσα από τα όργανα και τις φωνές τους. Έχοντας συσταθεί μόλις το 2010, με ιδέα του Ανδρέα Τσεκούρα, έχουν γυρίσει μέρη της Ελλάδας και συνεχίζουν να ανταμώνουν με την ελληνική παράδοση της Μικράς Ασίας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας πλέον, αφού, όπως μας είπαν και οι ίδιες, θέλησαν να μεγαλώσουν λίγο τη μουσική τους παλέτα.

Τα κορίτσια αυτά ήθελα καιρό να τα δω από κοντά. Την προηγούμενη σεζόν, εμφανίστηκαν και στη “Χελώνα” στο Θησείο, αλλά, δυστυχώς, δεν είχα την ευκαιρία να πάω. Την Παρασκευή, λοιπόν, ήταν η βραδιά μου.

Γύρω στις 23:00, ίσως και λίγο αργά, τα πέντε κορίτσια πήραν θέση στα όργανά τους. Κάθε μια κρατούσε στα χέρια της κι ένα διαφορετικό μουσικό παραδοσιακό όργανο. Από τα αριστερά προς τα δεξιά, είχαμε ένα βιολί, ένα κανονάκι, ένα πολίτικο λαούτο, ένα νταούλι, μια κιθάρα και ένα κλαρίνο. Τα οργανά αυτά ήταν αρκετά για να αποδείξουν πως τα κορίτσια, απο τεχνικής άποψης και μόνο, ήταν ικανά να εκπληρώσουν το ταξίδι στην Ελλάδα που μας έταξαν.

Τη βραδιά άνοιξε ένας οργανικός σκοπός από την Καππαδοκία, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε το παραδοσιακό κομμάτι “Τι μου στέλνεις γράμματα”. Μείναμε για λίγο ακόμα στην Καπαδοκία, με το “Χαρμάν Γερί”, ένα κομμάτι που έλεγαν στην τουρκόφωνη αυτή περιοχή κατά τη διάρκεια του θέρους.

Η βραδιά των Smyrna για τις 30 Νοεμβρίου επιφύλασσε δύο εκπλήξεις. Αυτές, βέβαια, δεν ήταν άλλες από δύο νεότατα και πολύ ταλαντούχα κορίτσια: τη Βασιλική Καρακώστα και τη Σαββέρια Μαργιολά! Πρώτη στη σκηνή ανέβηκε η Βασιλική με ένα “κόκκινο μήλο, ροϊδοβαμμένο”, και το cajon της φυσικά, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και η Σαββέρια με το παραδοσιακό της Μακεδονίας “Τι ήθελα και σ’ άγαπούσα”.

Φεύγοντας απο τη Μακεδονία, μεταφερθήκαμε σιγά σιγά προς τη Θράκη, περνώντας από τα δυτικά με το “Σ’ αυτό τ’ αλώνι” και φτάνοντας ως τα βάθη της Θράκης με έναν παραδοσιακό ζωναράδικο.  Το ταξίδι έμελλε για τη συνέχεια να μας μεταφέρει στην Ήπειρο με τα κομμάτια “Καίγομαι και σιγολιώνω” και “Τασιά μωρή Τασιά” και να καταλήξει στο τέλος του πρώτου μέρους με νησιώτικα του Ανατολικού Αιγαίου.

Για το δεύτερο μέρος, τα κορίτσια είχαν ετοιμάσει πιο οικεία, σε εμάς τους Αθηναίους, τραγούδια με περισσότερη ενέργεια και κέφι από όλες τους, αφού το κλίμα στις “Χίλιες και δύο νύχτες” είχε μπει για τα καλά στη μικρασιατική κουλτούρα. “Καροτσέρης”, “Θα σπάσω κούπες”, “Μάγκικο” και άλλα κομμάτια έδιναν τον παλμό των παραλίων της Μικράς Ασίας, ως την ώρα που η Βασιλική και η Σαββέρια ξανανέβηκαν στη σκηνή για πιο χορευτικά κομμάτια, όπως τον περίφημο πλέον “Μπαρμπαγιαννακάκη” και τη “Μανταλιώ”!

Για το τέλος, όλες μαζί μας τραγούδησαν “Δε σε θέλω πια”, λίγο πριν μας αποχαιρετήσουν. Δυστυχώς, η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ήταν και η τελευταία μέρα εμφανίσεων των Smyrna στις “Χίλες και δύο νύχτες”. Από ό,τι καταλάβαμε, θα έχουμε σίγουρα τη δυνατότητα να τις απολαύσουμε αργά ή γρήγορα σε κάποιο μέρος της Αθήνας, για να μας ταξιδέψουν και πάλι με τα όργανα και τις πολυφωνίες τους “Από τη Σμύρνη ως την Ήπειρο κι από τη Θράκη ως το Αιγαίο”!

Οι Smyrna είναι οι:
Μυρτώ Δράκου (βιολί, τραγούδι)
Ελευθερία Κουρλιά(κιθάρα, τραγούδι)
Γεωργία Λώλη (κανονάκι, τραγούδι)
Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο, νταούλι, τραγούδι)
Μικαέλα Τσούμπου (κλαρίνο, τραγούδι)

——————————

Λίγα λεπτά πριν ανέβουν τα κορίτσια στη σκηνή, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την Πένυ Παπακωνσταντίνου και τη Γεωργία Λώλη…

Music Corner: Η παράσταση που θα δούμε σήμερα ονομάζεται «Από τη Σμύρνη στην Ήπειρο και από τη Θράκη στο Αιγαίο». Η αλήθεια είναι ότι το φάσμα είναι πολύ ευρύ. Με ποια κριτήρια διαλέγεται ποια κομμάτια θα ακούσει ο κόσμος από εσάς;
Smyrna: Ο σκοπός ωςSmyrnaήταν να μην ταυτιστούμε μόνο με το σμυρναίικο τραγούδι. Σαφέστατα, ένα μεγάλο ρεπερτόριο που καλύπτουμε έχει να κάνει με όλο το τόξο της Μικράς Ασίας, αλλά ο στόχος ήταν να μπορέσουμε να ανοίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το ρεπερτόριό μας, γιατί, ούτως ή άλλως, κι ο κόσμος που έρχεται περιμένει να δει από εμάς και άλλα πράγματα. Το γεγονός ότι δουλεύουμε πολυφωνίες και ότι τραγουδάμε και οι πέντε, είναι πάρα πολύ καλό ώστε να δουλέψουμε κάποια θρακιώτικα κομμάτια. Επίσης, για παράδειγμα, με το νταούλι μπορούμε να καλύψουμε τραγούδια από Μακεδονία και λόγω του κλαρίνου τα ηπειρώτικα. Προσπαθούμε να είναι όλοι ευχαριστημένοι και να μην έχει κανείς παράπονο!

Music Corner: Καλεσμένες τις προηγούμενες μέρες είχατε τη Βασιλική Καρακώστα και τη Σαββέρια Μαργιολά. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη συνεργασία σας με τα δύο αυτά κορίτσια;
Smyrna: Με τη Σαββέρια γνωριζόμασταν, γιατί είχουμε ξανασυνεργαστεί τον Ιούνιο, πάλι στον ίδιο χώρο. Περάσαμε πάρα πολύ ωραία και είπαμε να το επαναλάβουμε. Με τη Βασιλική γνωριστήκαμε τώρα, με αφορμή αυτά τα live. Γενικά, και οι δύο είναι κορίτσια ταλαντούχα, στα οποία προτείναμε στην ουσία να βγούνε λίγο εκτός του δικού τους χώρου, μιας και δεν είναι μέσα στην παραδοσιακή μουσική. Θέλαμε να συνεργαστούμε με νέα παιδιά, γιατί θα ήταν πολύ αναμενόμενο να συνεργαστούμε με ανθρώπους που έχουν εδραιωθεί στο χώρο της παραδοσιακής. Από την άλλη, είμαστε πέντε κοπέλες και θέλαμε κι άλλες δύο. Νομίζουμε ότι το «εφτά κοπέλες πάνω στη σκηνή» λέει πολλά!

Music Corner: Μιας και αναφερθήκατε σε καλλιτέχνες εδραιωμένους στο χώρο, υπάρχουν κάποιοι με τους οποίους θα θέλατε να συναντηθείτε επί σκηνής;
Smyrna: Αυτά είναι περισσότερο συγκυριακά. Δεν παίζουμε μουσική, για να φτάσουμε κάποια στιγμή σε σημείο να συνεργαστούμε με κάποιους συγκεκριμένους. Δεν έχουμε αυτό κατά νου. Θέλουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Αν στο δρόμο μας βρεθεί και κάποιος άλλο καλλιτέχνης, αναγνωρίσιμος ή όχι, που θα μας αρέσει και θα του αρέσουμε, θα το κάνουμε ευχαρίστως.

Music Corner: Την άνοιξη είχατε δηλώσει σε συνάδελφο ότι είστε ακόμα νέα ομάδα και περιμένετε να «δέσει» όλο αυτό μεταξύ σας. Με την καινούργια σεζόν πώς νιώθετε;
Smyrna: Καμία σχέση και αυτό είναι και κάτι αναμενόμενο. Ξεκινήσαμε πέρυσι τον Οκτώβρη. Ήμασταν η Γεωργία, η Πένυ και η Ελευθερία στο σχήμα και αργότερα ήρθαν ακόμη δύο νέα παιδιά, που έπρεπε να προσαρμοστούν στο ρεπερτόριο. Στο να δέσει όλο αυτό βοήθησαν και οι εμφανίσεις μας το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα. Κάναμε πολλές πρόβες, παίξαμε με διάφορους τρόπους. Όλη αυτή η τριβή και η συναναστροφή φυσικά μας έχει δέσει πολύ περισσότερο, και σαν παρέα, αλλά και μουσικά.

Music Corner: Όταν βρίσκεστε στην περιοχή που έχει γεννήσει ένα συγκεκριμένο είδος, για παράδειγμα στην Ήπειρο με τα ηπειρώτικα, βλέπετε διαφορά στον κόσμο;
Smyrna: Εννοείται! Περιμένουν πώς και πώς. Καταρχάς, ειδικά στην Ήπειρο, αν δεν παίξουμε ηπειρώτικα, υπάρχει πρόβλημα. Αυτό το είδαμε φέτος το καλοκαίρι, που παίξαμε στην Άρτα. Η Σμύρνη τους ήταν λίγο ξένη. Μόλις ξεκινήσαμε να παίζουμε ηπειρώτικα, σηκώθηκαν όλοι. Αντίστοιχα, στα νησιά είχαν αναμονή για μικρασιατικά και νησιώτικα. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι το πρόγραμμά μας βοηθάει στο να ψυχαγωγηθεί και να περάσει καλά περισσότερος κόσμος, από ό,τι ένα συγκεκριμένο είδος που ακούνε μόνο οι Σμυρναίοι.

Music Corner: Είστε πολύ νέα κορίτσια. Πόσο «γαντζωμένες» νιώθετε από τη μουσική; Τη βλέπετε επαγγελματικά, βιοπορίζεστε από αυτό;
Smyrna: Δε νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιος που βλέπει τη μουσική βιοποριστικά, εκτός από κάποιους ανθρώπους που έχουν μοχθήσει χρόνια για αυτό. Ακόμα και τώρα, όμως, έχουν αλλάξει κατά πολύ τα πράγματα. Το να συντηρείς σπίτι και οικογένεια από τη μουσική είναι σχεδόν ανέφικτο. Σίγουρα κάνουμε αυτό που αγαπάμε πάρα πολύ, αλλά εις γνώσιν μας ξέρουμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα.

Music Corner: Έχετε μπει καθόλου στη διαδικασία της δημιουργίας;
Smyrna: Προς το παρόν, ακριβώς επειδή είναι πολύ πρόσφατη η συνεργασία και των πέντε, δεν είναι αυτή η προτεραιότητά μας. Μας ενδιέφερε πιο πολύ να φτιάξουμε ένα ωραίο πρόγραμμα, να δέσουμε σαν ομάδα και να βγει ένα αποτέλεσμα με το οποίο να περνάμε εμείς καλά, και όλα τα άλλα θα έρθουν. Δεν το βλέπουμε σα στόχο, είναι κάτι που έρχεται από μόνο του, με την αγάπη και την όρεξη.

Music Corner: Μετά τις «Χίλιες και δύο νύχτες», έχετε άλλα σχέδια;
Smyrna: Σχέδια δεν είχαμε ποτέ. Αν θέλουμε να παίξουμε, παίζουμε. Το ίδιο και για τις πρόβες. Τα σχέδια είναι να παίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Να μας περιμένει όμως και λίγο ο κόσμος, να μην του το δίνουμε έτσι απλόχερα. Το θέμα είναι να μας λείπει ο κόσμος και να του λείπουμε!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here