5/7/2013
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση live: Νατάσσα Ασημακοπούλου
Φωτογράφηση συνέντευξης: Θανάσης Μαϊκούσης
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Οι Locomondo, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά ελληνικά συγκροτήματα, συμπλήρωσαν 10 χρόνια ζωής και το γιορτάζουν με την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου “Οδύσσεια” (ένας συμβολικός τίτλος) αλλά και με πολλές προγραμματισμένες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η αρχή έγινε από την Τεχνόπολη στο Γκάζι όπου η μπάντα τα έδωσε όλα με πολλή ενέργεια, κέφι και χορό σε ένα επετειακό live που ήταν από νωρίς sold out.

locomondo_live_2013_07_18

Για τις επικείμενες συναυλίες, τον χώρο “Τεχνόπολις” αλλά και τον καινούριο τους δίσκο, μας μίλησαν πριν τη συναυλία οι Γιάννης Βαρνάβας (Κιθάρα) και Μιχάλης Μουρντζής (Κρουστά).

MusicCorner: Το ταξίδι λοιπόν ξεκινάει από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.  Αν δεν κάνω λάθος έχετε μια ιδιαίτερη σχέση μ’ αυτό το χώρο.
Βαρνάβας: Ναι είναι ένας ιδιαίτερος χώρος και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε όμορφες αναμνήσεις εδώ. Έχουμε παίξει πολύ ωραία live και έχουμε παρακολουθήσει εξαιρετικά live άλλων καλλιτεχνών.

MusicCorner: Θες να μας πεις μερικές από τις επόμενες στάσεις στην περιοδεία σας;
Βαρνάβας: Θυμάμαι μόνο τις άμεσες… Λοιπόν τώρα θα πάμε στην Κύπρο, στην Κω και στο εξωτερικό, στην Ιταλία.

MusicCorner: Δέκα χρόνια λοιπόν και οι Locomondo έχουν γυρίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα. Εξ ου και ο τίτλος του νέου σας δίσκου “Οδύσσεια”. Θέλετε να μου μιλήσετε λίγο γι αυτόν;
Βαρνάβας: Ο τίτλος του νέου μας δίσκου είναι “Οδύσσεια” γιατί σηματοδοτεί τα δέκα χρόνια ύπαρξης του συγκροτήματος όμως έχει και μια δεύτερη σημασία. Είναι όλο αυτό το ταξίδι του συγκροτήματος εντός και εκτός Ελλάδας που έχει έναν άμεσο παραλληλισμό με την Οδύσσεια. Τώρα αν ρωτήσεις καθέναν από εμάς θα σου πει και μια διαφορετική άποψη.

locomondo_live_interview_2013_07_01

MusicCorner: Η δική σου άποψη Μιχάλη ποια είναι πάνω σ’ αυτό;
Μουρντζής: Νομίζω είναι λίγο και το προσωπικό ταξίδι του καθενός γιατί παρ’ όλο που οι μεταξύ μας σχέσεις δεν έχουν αλλάξει, έχουμε αλλάξει όμως σε προσωπικό επίπεδο. Γνωριστήκαμε πριν από δέκα χρόνια και ήμασταν διαφορετικοί άνθρωποι από ότι είμαστε τώρα, αν και η “ρίζα” δεν έχει αλλάξει.

locomondo_live_interview_2013_07_04

MusicCorner: Έχω παρατηρήσει πως σε αυτόν τον δίσκο υπάρχουν πιο έντονα στοιχεία και από άλλα είδη μουσικής. Από την Counrty και τη Folk όπως είπε κι ο Μάρκος.
Βαρνάβας: Ναι, ισχύει, αλλά υπήρχαν και παλιότερα άλλα στοιχεία. Όποιον δίσκο δικό μας κι αν ακούσεις δεν είναι μόνο Reggae και Ska, απλά αυτά τα δύο ίσως είναι η βάση του ήχου των Locomondo. Ίσως το 2003 με 2006 είχαμε “βουτήξει” περισσότερο στη Reggae λόγω και του ταξιδιού στη Τζαμάικα και όλων των εμπειριών που ζήσαμε εκεί, αλλά πάντα βρίσκαμε και τρυπώναμε κι άλλα στοιχεία όπως από την παραδοσιακή μουσική παλιότερα, από την country τώρα.
Μουρντζής: Υπήρχε από την αρχή η επιρροή δεν είναι ότι κάτι άλλαξε τώρα. Έτσι είναι η εξέλιξη του πράγματος, απλά γίνεται σιγά-σιγά. Λίγο-λίγο συμπεριλαμβάνονται όλα μες τους δίσκους μας.

MusicCorner:  Και τέλος, μέσα σ αυτή την οικονομική και πολιτιστική Οδύσσεια που ζούμε, πιστεύετε ότι θα βρούμε τελικά την Ιθάκη μας;
Μουρντζής: Η δική μου άποψη είναι πως η Ιθάκη είναι προσωπικό ταξίδι. Για μένα η λύση βρίσκεται στο να αλλάξει ο καθένας τον εαυτό του. Τα συλλογικά πράγματα είναι όμορφα και μας ενώνουν αλλά αν εμείς δεν αλλάξουμε τον εαυτό μας δύσκολα θα αλλάξουν και τα πράγματα γύρω μας.
Βαρνάβας: Θα συμφωνήσω. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από απλά πράγματα όπως να μην  πετάμε τα σκουπίδια από το παράθυρο. Μια πολύ απλή κίνηση που αν την κάνουν όμως όλοι θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην καλυτέρευση της προσωπικής ζωής του καθενός. Τώρα όσον αφορά το οικονομικό, πιστεύω πως η ζωή κάνει κύκλους και όντας φύσει αισιόδοξος πιστεύω πως θα βρεθεί λύση…

locomondo_live_2013_07_14

Μετά από αυτό το σύντομο και ουσιαστικό διάλογο περίμενα να δω τους Locomondo επί σκηνής.  Τη συναυλία άνοιξαν γύρω στις εννιά και κάτι οι Bangies το νεανικό συγκρότημα που θα έλεγα πως κατά κάποιο τρόπο το έχουν υπό την …προστασία τους οι Locomondo. Οι Bangies (πρώην ska-bangies, γνωστοί μας από το schoolwave) εμφανίστηκαν σαφώς ανανεωμένοι και μουσικά αλλά και σε “ανθρώπινο δυναμικό” (καθώς έχουν γίνει κάποιες αλλαγές και μερικές προσθήκες στα μέλη του συγκροτήματος), ξεσήκωσαν το κοινό με την όρεξη και την ζωντάνια τους και μας τραγούδησαν δικά τους κομμάτια αλλά και μερικές διασκευές.

locomondo_live_2013_07_08_bangies
Bangies

Όταν τα ρολόγια μας έδειξαν δέκα ακριβώς στην σκηνή ανέβηκαν οι Locomondo και οι φανατικοί (και λέω φανατικοί γιατί όντως η ατμόσφαιρα θύμιζε γήπεδο) άναψαν καπνογόνα για να υποδεχτούν τη super ομάδα! Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος μας καλωσόρισε και όλα ξεκίνησαν με το καινούριο τραγούδι και ομότιτλο του δίσκου “Οδύσσεια”. Είναι άξιο απορίας και θαυμασμού πως αυτό το παιδί στο συγκεκριμένο τραγούδι θυμάται και τραγουδάει τόσο γρήγορα σχεδόν κάθε πόλη της χώρας!

Η συναυλία κύλησε με το αγαπημένο “δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα” και το επίσης καινούριο κομμάτι “Ο δρόμος της καρδιάς”. Εν συνεχεία ο Μάρκος Κούμαρης μας έκανε μια μίνι ψυχοθεραπεία με το τραγούδι “Mala Onda”, Ισπανική λέξη που όπως ο ίδιος ανέφερε “…διώχνει την κακή αύρα”.

locomondo_live_2013_07_32

Ακολούθησε η “Φραγκοσυριανή” του Μάρκου Βαμβακάρη ενώ την παράσταση έκλεψε όπως κάθε φορά ο Δημήτρης Γάσιας με το βιολί του. Ο Δημήτρης δεν σταμάτησε να αστειεύεται με τα υπόλοιπα μέλη πάνω στη σκηνή και να  χορεύει με τον Μάρκο Κούμαρη. Ύστερα από την παραδοσιακή πινελιά με το βιολί του Δημήτρη Γάσια oι Locomondo μας ταξίδεψαν σε άλλα μουσικά μονοπάτια. Ο frontman του συγκροτήματος κάλεσε στη σκηνή τον Περουβιανό μουσικό Πέδρο Φαμπιάν για να παίξουν μαζί το κομμάτι “Εκεί που έχω ταξιδέψει”. Ο Πέδρο με τα πνευστά έδωσε μια πιο “ινδιάνικη” νότα στο τραγούδι. Ακούσαμε επίσης και τις “Παράξενες Μέρες”, ένα τραγούδι που έχει γράψει ο Γιάννης Βαρνάβας, κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Locomondo, καθώς και τη “Τρύπα” το οποίο είναι γραμμένο από τον ντράμερ του συγκροτήματος Στρατή Σούντρη.

Μια αξιοσημείωτη στιγμή του live ήταν όταν ο Μάρκος έπαιξε μπαγλαμά ενώ μια άλλη ωραία στιγμή ήταν όταν στο τραγούδι “Δεν προλαβαίνω” ένας πιτσιρικάς ονόματι Αχιλλέας ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε μαζί με την μπάντα! Τα καπνογόνα άναψαν ξανά στο τραγούδι “Goal” ενώ μεταξύ άλλων ακούσαμε και διασκευές σε τραγούδια του Manu Chao. Τα κλασσικά όμως κομμάτια που ξεσήκωσαν το κοινό ήταν τα “Πίνω μπάφους και παίζω pro” και “μαγικό χαλί”.

locomondo_live_2013_07_34

Η μπάντα “παραβίασε” κατά μισή ώρα το ωράριο της Τεχνόπολης και συνέχισε έως τις 00.30 μετά από απαίτηση του κοινού. Η συναυλία τελείωσε με τα τραγούδια “Γελάς πιο δυνατά” και “Χέρια σαν αυτά”. Ο κόσμος καθ’ όλη την διάρκεια της συναυλίας ήταν όρθιος και χόρευε στους ρυθμούς τον Locomondo. Έβλεπες συνέχεια χέρια στον αέρα, χορούς, αγκαλιές και χαμόγελα. Μέχρι και γονείς με τα παιδάκια τους αγκαλιά χόρευαν κι αυτοί μες το πλήθος. Μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα δημιούργησαν τη Δευτέρα το βράδυ οι Locomondo στο Γκάζι και… έπεται συνέχεια!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here