Γράφει o Σοφιανός Καβακόπουλος

Ήταν μόλις την περασμένη εβδομάδα όταν είχα μια συζήτηση με κάποιους γνωστούς σχετικά με την παράσταση. Όλοι την είχαμε δει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σε κάποιο θέατρο της Αγγλίας, και έτσι μου δημιουργήθηκε η απορία πόσο διαφορετικό ή αντίστοιχα πόσο ίδιο θα μπορούσε να το φτιάξει ο πολύ ταλαντούχος Κωνσταντίνος Ρήγος. Μόνο και μόνο από μια σκηνή ως πρόβα που μας έδειξαν οι συντελεστές στην συνέντευξη τύπου έφτασε για να μου γκρεμίσει κάθε αμφιβολία. Έστησε μια παράσταση έτσι ακριβώς όπως έπρεπε. Με την απαραίτητη δόση Cult, με χαρακτήρες που κινούνται στα όρια του Comic, τις χορογραφίες τόσο υπερβολικές όσο χρειάζεται το Rocky Horror Show.

Rocky Horror Show

Μια παράσταση φτιαγμένη έτσι ώστε να καταφέρει τελικά τον Ελληνικό κοινό να πάρει μέρος σε αυτή όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Η κιτς υπερβολή του Dr. Frank (Κωνσταντίνος Ασπιώτης), παράλληλα με τον υπερκινητικό εξωγήινο υπηρέτη Riff Raff (Ιβάν Σβιτάιλο), ενώ η Columbia (Τζένη Θεωνά) και η Magenta (Βασιλική Τρουφάκου) τραγουδούν -πραγματικά τραγουδούν-, δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Show, κάνοντας μας να ταξιδέψουμε θεατρικά στις κινηματογραφικές b-movies. Προσωπικά να ομολογήσω δεν πίστευα πως θα μπορούσε μια Ελληνική παραγωγή να φτάσει σε τόσο υψηλά standards και να δείξει την διαφορετικότητα στο Αθηναϊκό κοινό. Ένα κοινό που τόσο εγώ όσο και οι συντελεστές έχουμε αμφιβολία σχετικά την ανοχή τους στο διαφορετικό.  Υπάρχει  πάντα ο φόβος τους συντηρητισμού που κυριαρχεί στις μέρες μας.

Rocky Horror show_VASILIKI_TROYFAKOY_IVAN_SVITAILO_8102014

Μια παράσταση τελείως Rock που αν εν τέλη δεν καταφέρει να κάνει τον κόσμο να σηκωθεί και να χορέψει, τίποτα δεν είναι ικανό σε αυτή την πόλη να βγάλει τον κόσμο από το καβούκι του. Ουσιαστικά το Musical επιστρέφει στις Ελληνικές σκηνές και δεν υπήρχε καταλληλότερος χώρος από το Rex γι’ αυτό. Επιβλητικό και διαμορφωμένο αποκλειστικά για την παράσταση, με την ζωντανή ορχήστρα του Δήμου Αναστασιάδη πάνω στην σκηνή να ροκάρει σε όλο το έργο σε μεταφέρει μέσα στο μυαλό του του Richard o’ Brien όταν στα στα μέσα της δεκαετίας των 70’s έγραφε την cult μανία του Rocky Horror Show.

Rocky Horror Show_MPOYLE_RIGOS_ASPIOTIS_MAZONAKIS_TROYFAKOY

Για όσους δεν το ξέρουν είναι το πιο rock ’n’ roll μιούζικαλ όλων των εποχών που ο ηθοποιός Richard o’ Brien έγραψε για να αντιμετωπίσει τη μονοτονία της ανεργίας του. Το έργο αποτίνει φόρο τιμής και ταυτόχρονα αποτελεί μια σάτιρα των b-movies επιστημονικής φαντασίας, με αναφορές στις πρώτες ταινίες τρόμου του γερμανικού εξπρεσιονισμού μέχρι τους κιτς εκπροσώπους του είδους των αρχών της δεκαετίας του ’70. Η υπόθεση πραγματεύεται την περιπέτεια του Μπραντ και της Τζάνετ, ενός άρτι αρραβωνιασμένου και τελείως ροζ νεαρού ζευγαριού, εκπροσώπων της πουριτανικής μεσοαστικής τάξης, που παγιδεύεται στον πύργο όπου ζει το εξωγήινο τραβεστί Φρανκ-ν-Φέρτερ με ένα τσούρμο εξωφρενικών υπηρετών. Εκεί γίνονται μάρτυρες της «δημιουργίας» του Ρόκι Χόρορ, ενός άντρα πλασμένου για να ικανοποιεί κάθε όρεξη του Φρανκ. Επιπλέον, το ζευγάρι γεύεται τις ηδονές της σεξουαλικής ελευθεριότητας, αλλά και τον τρόμο από τους αλλεπάλληλους φόνους. Μετά από τη νύχτα αυτή, «τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο», όπως αναφέρεται συχνά στους στίχους των τραγουδιών. Αλλόκοτα όντα, παράδοξες καταστάσεις, προδοσίες, παραφορά, τρέλα, σεξ –πολύ σεξ, χιούμορ και πάνω απ’ όλα άφθονη μουσική συνθέτουν το ψηφιδωτό αυτού που έμελε να γίνει ένα από τα πλέον επιτυχημένα και δημοφιλή μιούζικαλ όλων των εποχών. Το μιούζικαλ ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του ανατρεπτικού Κωνσταντίνου Ρήγου, που τελικά είναι ο καταλληλότερος Έλληνας καλλιτέχνης για την αναβίωσή του στη σκηνή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ROCKY HORROR SHOW
Του RICHARD O’BRIEN

Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Μετάφραση: Σήλια Γεωργιάδη
Απόδοση στίχων: Γιάννα Βασιλείου, Σήλια Γεωργιάδη
Ενορχήστρωση: Δήμος Αναστασιάδης
Φωνητική διδασκαλία: Γιάννα Βασιλείου
Συνεργάτης Σκηνογράφος: Ζήσης Παπαμίχος
Ενδυματολόγος: Γιώργος Σεγρεδάκης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Σχεδιασμός Ήχου: Γιάννης Βενιός
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Άγγελος Παναγόπουλος, Έλενα Σκουλά
Διεύθυνση ορχήστρας: Κώστας Γκαγκαστάθης
Μακιγιάζ: Make Up Lab by Γιάννης Μαρκετάκης

Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης:
Usherette / Magenta: Βασιλική Τρουφάκου
Brad Majors: Μάξιμος Μουμούρης
Janet Weiss: Νάντια Μπουλέ
Riff Raff: Ιβάν Σβιτάιλο
Columbia: Τζένη Θεωνά
Frank ‘n’ Furter: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Rocky: Νάσος Παπαργυρόπουλος
Eddie: Γιάννης Τσεμπερλίδης
Dr. Scott: Κλέων Γρηγοριάδης

Στον ρόλο του αφηγητή ο Γιώργος Μαζωνάκης

Φαντάσματα: Γιάννης Μωραΐτης, Χρήστος Νικολάου, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Ιόβη Φραγκάτου, Ηρώ Χαλκίδη

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here