Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Η διάσημη συγγραφέας Sandra Voyter (Sandra Hüller) ζει με τον επίσης συγγραφέα σύζυγό της και τον γιο τους σε ένα σαλέ στη Γαλλία. Όταν ο άνδρας της βρίσκεται νεκρός έξω από το σπίτι τους, με τις συνθήκες του θανάτου του να είναι αδιευκρίνιστες, η ίδια καθίσταται η κύρια ύποπτη για την δολοφονία του…

Η Justine Triet σκηνοθετεί και συνυπογράφει το σενάριο στην «Ανατομία Μιας Πτώσης» (“Anatomie d’Une Chute”), την ταινία που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Σκηνοθετημένη με στιβαρότητα και γραμμένη σχεδόν με ντοκιμαντερίστικη λεπτομέρεια –ειδικά στις σκηνές του δικαστηρίου, οι οποίες καταλαμβάνουν και το μεγαλύτερο μέρος του φιλμ–, η ταινία διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μικρότερη σε διάρκεια. Επωφελείται δε τα μέγιστα από την εξαιρετικά ισορροπημένη ερμηνεία της πρωταγωνίστριας, η οποία ούτε κραυγάζει για την αθωότητά της ούτε πέφτει στην παγίδα να καυχηθεί για όσα έχει επιτύχει. Αντιθέτως, μοιάζει να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα σαν να πρόκειται για την υπόθεση ακόμη ενός από τα επιτυχημένα, βιωματικά μυθιστορήματά της.

Καθώς τα στοιχεία αποκαλύπτονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της δίκης, οι δύο κυρίαρχες οπτικές για τις συνθήκες του θανάτου του συζύγου –φόνος ή αυτοκτονία–, αρχίζουν να «ανατέμνουν» και τις διαφορετικές οπτικές μέσα στην σχέση του ζευγαριού, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την καταλυτική αλληλεπίδραση ανάμεσα τους, αλλά και σε σχέση με τον μικρό τους γιο. Δεν είναι τυχαίο που η γερμανίδα γυναίκα και ο γάλλος άνδρας έχουν ορίσει να συνομιλούν στα αγγλικά –προσπαθούν να βρουν, έτσι, κάποιο σημείο συνάντησης. Ίσως διότι έχουν χάσει τον πραγματικό κοινό τους τόπο, την ουσιαστική επαφή της μίας με τον άλλο και με το ίδιο τους το παιδί. Καθώς ο καθένας μας τείνει να βλέπει τα πράγματα από την δική του σκοπιά και με την επιλεκτικότητα της μνήμης να συγκρατεί αυτό που έχει προτεραιότητα για τον κάθε άνθρωπο σε μία δεδομένη χρονική στιγμή, οι ερμηνείες ενός γεγονότος μπορεί τελικά να διαφέρουν ριζικά. Λόγω γνώσης ή και λόγω άγνοιας συνθηκών, ακόμη και λόγω (συναισθηματικής) επιλογής. Το βέβαιο είναι ότι το έργο θέτει περισσότερα ερωτήματα από τις απαντήσεις που τελικά δίνει, αφήνοντας την λύση (;) στην κρίση του θεατή…

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Spentzos Film, από την Πέμπτη, 31 Αυγούστου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ