Η πετυχημένη μουσική παράσταση-αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάριου Τόκα, «Σ’ αναζητώ» που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 4 Απριλίου στο Θέατρο Badminton έχει γίνει ήδη sold out. Για τον λόγο αυτό, και μετά από απαίτηση του κοινού, η παραγωγή αποφάσισε να προχωρήσει και σε δεύτερη ημέρα διεξαγωγής την Τρίτη 5 Απριλίου.

tokas_2015_10_001

Στην παράσταση συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημήτρης Μπάσης, η Γιώτα Νέγκα, ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Δήμητρα Σταθοπούλου με τη συνοδεία δεκαμελούς λαϊκής ορχήστρας που διευθύνει ο μαέστρος Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη σύνθεση του προγράμματος έχει αναλάβει ο παραγωγός και μελετητής της ελληνικής μουσικής Ηλίας Μπενέτος, ενώ τα κείμενα είναι του συγγραφέα και δημοσιογράφου, Μηνά Βιντιάδη.

Οκτώ χρόνια χωρίς τον Μάριο Τόκα. Ένα μουσικό αφιέρωμα, γεμάτο μνήμες, νοσταλγία, αρώματα, με εικόνες της Κύπρου και της Ελλάδας, με τραγούδια της παρέας, του αγώνα, του έρωτα, της ψυχής, σταθμοί στο μουσικό γίγνεσθαι, όπως «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Η εθνική μας μοναξιά», «Λαδάδικα», «Μια στάση εδώ», «Εξαρτάται», «Θάλασσες», «Σαν τρελό φορτηγό», «Δίδυμα φεγγάρια», «Αννούλα του χιονιά», αλλά και «Η Δική μου πατρίδα», «Πενταδάκτυλος», τραγούδια – μηνύματα ελπίδας για την επανένωση του νησιού με μια βιώσιμη λύση, μελωδίες που τιμούν την συμπλήρωση των 60 χρόνων του αγώνα των Ελληνοκυπρίων εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας.

Στην παράσταση, την οποία έχουν επιμεληθεί στενοί συνεργάτες του μουσικοσυνθέτη που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, «ζωντανεύει» το έργο και η προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι, καθώς και η αξιομνημόνευτη προσωπικότητά του, επιχειρώντας να θυμίσει στο κοινό τη σύντομη αλλά λαμπρή πορεία του. Σε μια περίοδο που η κοινωνία έχει ανάγκη από ανάταση ψυχής, τα τραγούδια του Μάριου Τόκα μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και δύναμης.

Δηλώσεις των τραγουδιστών και συντελεστών για τη συμμετοχή τους στη συναυλία του Μάριου Τόκα

Ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημήτρης Μπάσης, η Γιώτα Νέγκα, ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Δήμητρα Σταθοπούλου μιλούν για τον Μάριο Τόκα με αφορμή τη συμμετοχή τους στις 2 μουσικές παραστάσεις με τα τραγούδια του, που είχαν πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης:

  • «Την αγάπη του Μάριου για τη μουσική και το τραγούδι μόνο η αγάπη του για την πατρίδα του μπορούσε να την ξεπεράσει», δήλωσε ο Γιώργος Νταλάρας λίγο πριν τραγουδήσει τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου στο «Δεν κλαίω γι’ αυτά που μου ’χεις πάρει».
  • Ο Δημήτρης Μπάσης δήλωσε: «Για τον Μάριο Τόκα και τα τραγούδια του, οι λέξεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, μπορεί να αποδειχθούν πολύ φτωχές. Γιατί η αγάπη του για τις νότες, την πατρίδα, τη ζωή και την ευτυχία μεγαλουργούν μέσα από τα τραγούδια του. Ήξερε να χτυπάει την πόρτα κάθε καρδιάς που τον άκουγε, με μοναδικές μελωδίες που μέχρι και σήμερα μένουν αναλλοίωτες. Είναι πολύ ιδιαίτερη και συγκινητική η συμμετοχή μου σ’ αυτό το μουσικό αφιέρωμα καθώς για μένα τα τραγούδια του Μάριου Τόκα είναι σταθμός τόσο στην καριέρα μου, όσο και στη ζωή μου».
  • Η Γιώτα Νέγκα δήλωσε: «Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω σε συναυλία αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα. Είναι όμως η πολλοστή φορά που θα με ταξιδέψει η μουσική του, οι μνήμες, οι εικόνες του, το ήθος του. Ας μας φωτίσουν τα τραγούδια του σαν φάροι, αυτούς τους καιρούς της τρικυμίας που ζούμε και ας αφεθούμε στο ταξίδι του… Μ’ ένα χαμόγελο και ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας έχει χαρίσει «ένα φεγγάρι γαλάζιο ανείπωτο βαθύ…»
  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης δήλωσε: «Με τον Μάριο δεν προλάβαμε να κάνουμε όλα αυτά τα οποία σχεδιάζαμε. Ήμασταν παλιοί γνωστοί και όταν βρισκόμασταν, μιλούσαμε για τις κοινές μας αγάπες, δηλαδή για την ΑΕΚ και για την πράσινη γραμμή στη Λευκωσία. Όλο σχεδιάζαμε να κάνουμε κάτι παρέα, δεν το ολοκληρώσαμε, δεν το προλάβαμε, γιατί όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, κάποιος εκεί πάνω ξεραίνεται στα γέλια… Παρ’ όλα αυτά, ήταν για μένα ένας πολύ γλυκός και πολύ τρυφερός άνθρωπος, πολύ ευαίσθητος, δηλαδή αυτό που φαίνεται στις μελωδίες του, αυτό ήταν ο Μάριος. Πιο πολύ βρεθήκαμε κοντά την περίοδο που συνεργαζόμουν με τον άλλον σπουδαίο φίλο, τον Άλκη Αλκαίο. Αισιοδοξώ ότι στο μέλλον αυτό που δεν ολοκληρώσαμε με την παρουσία του, πιθανόν κάπως να γίνει με την απουσία του, γιατί έχει αφήσει πράγματα πίσω και μακάρι να κληθώ να τα υπερασπιστώ κάποια στιγμή. Η συναυλία αυτή είναι μια συναυλία μνήμης καταρχήν. Εγώ θεωρώ ότι αυτά τα σπουδαία πρόσωπα φεύγουν άμα τους ξεχνάς. Από τους οικείους τους και την οικογένεια τους φεύγουν και ως φυσικές παρουσίες, αλλά για τους υπόλοιπους φεύγουν μόνο άμα ξεχνιούνται. Υπό αυτήν την έννοια η μνήμη και η υπενθύμιση των τραγουδιών του Μάριου Τόκα είναι αναγκαίο πράγμα για εμάς που υπηρετούμε αυτό το τραγούδι και όσο περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που μαθαίνουν τα τραγούδια του, τόσο καλύτερα».
  • Η Δήμητρα Σταθοπούλου δήλωσε: «Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να συμμετέχω σε μια παράσταση που αφορά το έργο ενός εκ των σπουδαιότερων συνθετών! Αυτή η αξιόλογη καλλιτεχνική παρέα με τους τόσο σημαντικούς συντελεστές, μου άνοιξε την αγκαλιά της και την πόρτα ώστε να συμπορευτώ μαζί τους σε ένα όμορφο μουσικό ταξίδι παρέα με έναν ήλιο που λέγεται Μάριος Τόκας».
  • «Μάριε, πέρασα από τον «Οθέλλο» στη Μιχαλακοπούλου, το κυπριακό εστιατόριο που συναντηθήκαμε για να οργανώσουμε τον δίσκο του Δημήτρη («Η εθνική μας μοναξιά» τον βαφτίσαμε μετά…) Δεν υπάρχει! Μετά πέρασα από το αδιέξοδο στενάκι (Σκαραμαγκά 3, απέναντι από το Μουσείο…) που δέσποζε το μαιευτήριο τραγουδιών (studio δηλαδή) Polysound. Θυμήσου… Έχουμε περάσει τόσες ώρες εκεί! «Εθνική μας μοναξιά», «Παρέα μ’ έναν ήλιο», «Εντελβάις», «Δεν σκοτώνουν την αγάπη…» Δεν υπάρχει! Ανέβηκα τη Μεσογείων. Χολαργός. Εμπορικό κέντρο Σεβαστάκη. 2ος όροφος Studio Digital (Δίδυμα Φεγγάρια). Δεν υπάρχει! Τελικά ρε φίλε μόνο εσύ υπάρχεις μέσα από τα τραγούδια σου! …Τα τραγουδένια!» Ηλίας Μπενέτος
  • «Επιθυμία μας αλλά και ηθική υποχρέωση, είναι η προστασία του μουσικού έργου του Μάριου, η διατήρησή του και η αξιοποίησή του. Με βάση αυτό το σκεπτικό και με την βοήθεια καλών φίλων και συνεργατών, πραγματοποιείται και η μουσική παράσταση – αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάριου. Προσδοκούμε λοιπόν, μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας και ψυχαγωγίας, φωτίζοντας λίγο αυτό το γκρίζο περιβάλλον που όλοι μας βιώνουμε. Έχουμε ως συνοδοιπόρο αυτό που ο ίδιος ο Μάριος έλεγε, ότι δηλαδή, με τα τραγούδια του προσπαθούσε να φτιάχνει παρέες, να φέρνει τον ένα κοντά στον άλλον και ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνον όταν κάτι γράφεται με συναίσθημα και αλήθεια. Ίσως γι αυτό ν’ αγαπιούνται τα τραγούδια του από τον κόσμο, γιατί “του μίλησαν”, γιατί “μιλάνε” στην καρδιά του», εξηγεί η σύζυγος του συνθέτη και σύμβουλος του προγράμματος της συναυλίας, Αμαλία Τόκα.

Θέατρο Badminton
Πληροφορίες – κρατήσεις: Τηλ. 210 8840600, abcd.gr

Ώρα έναρξης: 20:30

Τιμές εισιτηρίων: 10 €,15€, 20€, 25€, 35 € (ισχύουν ομαδικά εισιτήρια)

Προπώληση:
Ταμεία Θεάτρου Badminton, viva.gr, artinfo.gr, καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, IANOS, Media Markt

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here