Γράφει η Γιώτα Πριόνα
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας

Έχουμε μιλήσει πάμπολλες φορές για μουσικά σύνολα που μπορούν να σε διασκεδάσουν. Η μουσική παρέα, ωστόσο, που θα σας παρουσιάσω σήμερα διαφέρει από τις υπόλοιπες. Ξεχωρίζει και ως προς τη συνοχή και –αναμφισβήτητα- ως προς το ταλέντο. Το πηγαίο, το γνήσιο τραγουδιστικό ταλέντο. Τρεις αγαπημένοι ερμηνευτές συναντήθηκαν στον Ρυθμό, με μοναδική τους επιθυμία να χαρίσουν δυο ξεχωριστές βραδιές στο κοινό τους. Ο Γεράσιμος, ο Σταμάτης και η Ζωή…

andreatos_xatzieystathiou_papadopoulou_live_2015_01_001

Γεράσιμος Ανδρεάτος: Εγώ με τον Σταμάτη Χατζηευσταθίου ετοιμάζουμε έναν δίσκο («Ύστερα έρχεται η αγάπη»). Σχεδόν έτοιμος είναι δηλαδή! Ήδη κάποια τραγούδια έχουν ξεκινήσει να παίζονται στο ραδιόφωνο και σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα με το οποίο θα υποστηρίξουμε αυτά τα τραγούδια. Αλλά δεν θέλαμε να ναι μια απλή παρουσίαση CD. Να παραθέσουμε, δηλαδή, στην σειρά εννιά τραγούδια και τελείωσε. Θέλαμε να κάνουμε ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα, το οποίο θα ήταν κάτι, ας πούμε ένα σημείο αναφοράς για εμάς, για τη σχέση που έχουμε δημιουργήσει, για το πώς βλέπουμε το τραγούδι σήμερα. Φτιάξαμε λοιπόν ένα πρόγραμμα με αντίστοιχα τραγούδια άλλων, φίλων, ή και δικά μας παλαιότερα, τα οποία δέσαμε όλα μαζί για να δημιουργηθεί μία συγκεκριμένη ανάγλυφη ατμόσφαιρα που να περιγράφει αυτά που θέλουμε να εκφράσουμε σήμερα, στο 2015. Δεν θέλαμε όμως να το κάνουμε μόνοι μας αυτό. Χρειαζόμασταν μια πολύ ισχυρή βοήθεια και παρουσία και τη βρήκαμε αμέσως στη φίλη μας, την εξαιρετική Ζωή Παπαδοπούλου που είναι μια πολύ σπουδαία καλλιτέχνης.

andreatos_xatzieystathiou_papadopoulou_live_2015_01_020

Μ αυτά τα λόγια του Γεράσιμου Ανδρεάτου, ο οποίος ανέλαβε να μας μυήσει στο πρόγραμμα, ξεκίνησε η κουβέντα μας. Μια κουβέντα που σε τίποτα δεν θύμιζε τις τυπικές δημοσιογραφικές δηλώσεις, και που, αν θέλετε, προμήνυε πως θα ακολουθούσε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Εκεί όπου φίλοι θα συναντούσαν φίλους και όλοι μαζί θα ένωναν τις φωνές τους κάτω απ’ τον ίδιο σκοπό… Εκεί ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου και η Ζωή Παπαδοπούλου βρέθηκαν για να μας υποσχεθούν αξέχαστες μουσικές στιγμές.

Οι τρεις τους στη σκηνή προσφέρουν μια εμπειρία πρωτόγνωρη. Διότι μοιάζουν και διαφέρουν την ίδια στιγμή. Μπορούν να λειτουργήσουν εξαίρετα σαν όλον, μα κι ο καθένας μόνος, ως άτομο φύσει ταλαντούχο. Η επικείμενη συνεργασία του Γεράσιμου Ανδρεάτου και του Σταμάτη Χατζηευσταθίου στον δίσκο «Ύστερα έρχεται η αγάπη» ισορροπεί ανάμεσα στο γνήσιο λαϊκό τραγουδιστικό προφίλ του πρώτου και στο υπέροχο έντεχνο χρώμα με το οποίο διανθίζει τα τραγούδια του ο δεύτερος. Μια συνεργασία – αχτίδα φωτός για τα δεδομένα της σημερινής ελληνικής μουσικής, ανακούφιση και αποκάλυψη για εκείνους που κουράστηκαν να ακούν χιλιοπαιγμένους σκοπούς με ρηχούς στο νόημα στίχους. Καρμική η συνύπαρξη τους με τη Ζωή Παπαδοπούλου, μια από τις πιο προικισμένες λαϊκές τραγουδίστριες, που χαίρει σεβασμού χάρη στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο αλλά και το ήθος της.

andreatos_xatzieystathiou_papadopoulou_live_2015_01_015

Γεράσιμος Ανδρεάτος: Η Ζωή έχει ένα στοιχείο πολύ σημαντικό, πέρα από όλα τα άλλα που τα ξέραμε ή κάποιοι θα τα μάθουν. Η Ζωή είναι μια εξαιρετική λαϊκή τραγουδίστρια, με ρίζες βαθιές, που όμως δεν είναι μόνο λαϊκή τραγουδίστρια. Όπως κάθε λαϊκή τραγουδίστρια γνήσια που σέβεται τον εαυτό της, έχει πολύ μεγάλη γκάμα ερμηνείας και μπορεί να τραγουδήσει σχεδόν τα πάντα. Τη βρίσκουμε κιόλας σε μια στιγμή που έχει εμφανίσει δύο πολύ καινούρια τραγούδια. Τα έχει κυκλοφορήσει μέσω του Internet αρχικά. Τα τραγούδια αυτά δεν έχουν λαϊκό χρώμα, είναι όμως και τα δύο εξαιρετικά, μέσα στην εποχή, και πιστεύω ότι ταιριάζουν πάρα πολύ στο πρόγραμμα που έχουμε παρουσιάσει. Ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου είναι ένας τραγουδοποιός που τα τελευταία χρόνια έχει δώσει πολύ σπουδαία δείγματα γραφής. Τα τραγούδια του είναι πολύ σημαντικά, δεν είναι απλώς τραγούδια που γεμίζουν CD, αλλά είναι τραγούδια που ξύνουν, ξυπνάνε συνειδήσεις, δημιουργούν πολύ έντονα συναισθήματα. Και είναι και πάρα πολύ καλός τραγουδιστής και πολύ καλός επί σκηνής. Παίζουμε επί σκηνής, μαζί με 4 εξαιρετικούς μουσικούς που έχουμε, τον Άγγελο Παπαδάτο στο μπάσο, τον Θάνο Σταυρίδη στο ακορντεόν, τον Νίκο Κασσαβέτη στα τύμπανα και τον Βαγγέλη Κονταράτο στην ηλεκτρική κιθάρα.

Σταμάτης Χατζηευσταθίου: Νομίζω ότι τον χαρακτηρίζει μια ταπεινότητα σε ότι σας λέει, γιατί τα φτερά του μας αγκαλιάζουν στην ουσία. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα να συνυπάρχω δισκογραφικά με τον Γεράσιμο, γιατί πάντα τον θεωρούσα ίσως τον πιο αυθεντικό λαϊκό τραγουδιστή που έχουμε. Ο τραγουδιστής, ξέρετε, ξεχωρίζει όχι μόνο για τις δυνατότητές του τις τραγουδιστικές, αλλά και για το ήθος που βγάζει. Αυτό θα ‘λεγα και για τη Ζωή. Δεν είναι μόνο μια σπουδαία τραγουδίστρια με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Είναι το ήθος των παλιών καλών τραγουδιστών που θαυμάζουμε και με το οποίο μεγαλώσαμε. Για να επανέλθω, λοιπόν, στον Γεράσιμο, η συνάντησή μας όπως έγινε στην Τεχνόπολη, σαν τα ερωτευμένα παιδιά που εξομολογούνται τον έρωτά τους ήταν… Να αρχίζουμε να λέμε τι τραγούδια μας αρέσουν… Λέγαμε πώς θέλαμε τα τραγούδια και τα λοιπά. Περάσαμε από μια δύσκολη φάση προσωπική εκείνη την εποχή και εκεί που βρεθήκαμε θέλαμε λίγο φως. Αυτό κάναμε. Οι συναυλίες, οι εμφανίσεις που θα επακολουθήσουν είναι αυτό το κερασάκι στην τούρτα, το οποίο το ευλόγησε και η Ζωή! Είναι πάρα πολύ σημαντική η παρουσία της διότι ήρθε κι έδεσε με όλη αυτή τη διάθεσή μας τη χαρούμενη. Και το ότι θέλουμε να εκφράσουμε όλα τα γονίδια που έχουμε μέσα μας και όλα τα τραγούδια με τα οποία έχουμε μεγαλώσει. Την ευχαριστούμε και δημόσια και ευχόμαστε να είμαστε πάρα πολύ καιρό μαζί με τη Ζωή γιατί μας δίνει πράγματα…

andreatos_xatzieystathiou_papadopoulou_live_2015_01_040

Ζωή Παπαδοπούλου: Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου γιατί τα πιο ωραία πράγματα συμβαίνουν πολύ φυσικά, προκύπτουν απρόοπτα. Έτσι προέκυψε και αυτό το σμίξιμο. Είναι τόσο ωραίο αυτό που συμβαίνει πάνω στη σκηνή, είναι τόσο ειλικρινές αυτό που συμβαίνει μεταξύ μας, που, εντάξει, αυτή είναι η ουσία νομίζω της μουσικής, δεν είναι κάτι άλλο. Να νιώθεις ότι μοιράζεσαι αυτό που έχεις μέσα σου με τους μουσικούς και αυτό βεβαίως να μεταφέρεται στον κόσμο. Είναι μεγάλη ευλογία να συναντάς τέτοιους ανθρώπους και να υπάρξει και συνέχεια σε αυτό. Υπάρχει αγάπη, αλληλοθαυμασμός. Θα ‘θελα πάρα πολύ να συνεχίσει και πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ ωραία ροή σε όλο αυτό.

andreatos_xatzieystathiou_papadopoulou_live_2015_01_005

Το πρόγραμμα χωρισμένο σε δύο μέρη, ξυπνά μνήμες λαϊκές βαθιά χαραγμένες, με τραγούδια ορόσημα της ελληνικής μουσικής σκηνής, αλλά και νέα κομμάτια, φρέσκα, διαφοροποιημένα από όλα της εποχής τους. Έτσι λοιπόν είχαμε την τύχη να απολαύσουμε, πέρα απ’ τα τραγούδια του νέου δίσκου «Ύστερα έρχεται η αγάπη», και δύο νέα τραγούδια της Ζωής Παπαδοπούλου, τα οποία ξεφεύγουν από το λαϊκό ύφος που ακολουθεί (και το οποίο υποστηρίζει όπως λίγοι!) τα τελευταία χρόνια.

Ζωή Παπαδοπούλου: «Τα δύο τραγούδια αυτά δεν έχουν κυκλοφορήσει επίσημα, με φυσική μορφή ενός δίσκου. Έχουν βγει από την άνοιξη του 2014, παίζονται στα ραδιόφωνα, υπάρχουν και στο Internet και στο You tube και ευτυχώς αρέσουν στον κόσμο. Είναι τραγούδια τα οποία έχουν ακουστεί. Ο Άρης Βλάχος είναι ένας πολύ ταλαντούχος δημιουργός. Επίσης πολύ καλό παιδί. Κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό την σήμερον ημέρα. Έχουμε, λοιπόν, δύο τραγούδια: Το «Μέσα στο Μετρό» σε στίχους του Γιάννη Γούνα και το «Το αναλύσαμε πολύ», σε στίχους του Γιάννη Καστανάκη. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη σημερινή εποχή που δεν σηκώνει και πολύ ανάλυση. Είναι αναγκαίο να τα αφήνουμε τα πράγματα λίγο να παίρνουν τον δρόμο τους… Δεν θα έλεγα πιο χαλαρά –βεβαίως τα επεξεργάζεσαι, βεβαίως σε αγχώνουν, βεβαίως έχεις εκατό χιλιάδες πράγματα να σκεφτείς. Ειδικά οι σχέσεις, όμως, δεν χρειάζονται ανάλυση. Χρειάζονται εμπιστοσύνη και πίστη.

andreatos_xatzieystathiou_papadopoulou_live_2015_01_037

Οι φωνές τους, όπως ήταν αναμενόμενο, κατάφεραν να μαγέψουν με την έμφυτη δυναμική τους. Τρεις ερμηνευτές που γράφουν τη δική τους ιστορία, στάθηκαν στη σκηνή με ταπεινότητα και μεράκι για τραγούδι. Τα χαμόγελα τους δεν έσβησαν στιγμή –απεναντίας ζέσταναν τον χώρο. Μοιράστηκαν με το κοινό την αγάπη που είχαν φυλαγμένη και εκείνο με αφοσίωση την κράτησε ώς το τέλος. Όλοι ευχαριστήθηκαν το πρόγραμμα, τραγούδησαν, ψιθύρισαν, συγκινήθηκαν, χειροκρότησαν, όλοι στο τέλος ήθελαν να υπάρξει άλλο ένα, έστω μοναχό, τραγούδι που δεν θα επέτρεπε να τελειώσει η βραδιά…

Σταμάτης Χατζηευσταθίου: Είναι μεγάλη ανταμοιβή όταν βλέπεις ότι ο κόσμος στενεύεται, δυσκολεύεται να πληρώσει τα πολύ απλά πράγματα και έρχεται παρ’ όλα αυτά και σε βλέπει. Είναι επιλογή το ότι έρχεται. Αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά και λέμε ότι κάτι πάει καλά. Άρα… θέλουμε όλοι να το συνεχίσουμε γιατί το αγαπάμε. Και αγαπιόμαστε και μεταξύ μας. Είναι πολύ σημαντικό!

Γεράσιμος Ανδρεάτος: Είναι φοβερό ότι άφησε καλές εντυπώσεις το πρόγραμμα. Ακούσαμε από φίλους που χρόνια τώρα μας παρακολουθούν ότι αυτό το πρόγραμμα είχε κάτι το διαφορετικό. Και νομίζω είναι αυτό που λέμε, ότι βρεθήκαμε μια παρέα και είμαστε όλοι μαζί και το παρουσιάζουμε όλοι μαζί. Είμαστε ο ένας για τον άλλο. Αυτό από μόνο του είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος, ο σημαντικότερος που το πρόγραμμα έχει ενδιαφέρον. Ο άλλος είναι η επιλογή των τραγουδιών, είναι η αξία των προσώπων που λαμβάνουν μέρος. Ιδιαίτερα στον τραγουδοποιό δίνω μεγαλύτερο βάρος, γιατί πάντα ο δημιουργός προϋπάρχει από τους τραγουδιστές. Εμείς ερχόμαστε μετά να βάλουμε τη δική μας την ερμηνευτική σφραγίδα.

andreatos_xatzieystathiou_papadopoulou_live_2015_01_025

Σ’ αυτόν λοιπόν τον τραγουδοποιό στον οποίο αναφέρεται ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, οφείλουμε ορισμένα -υπέροχα- τραγούδια τα οποία είχαμε την τύχη να απολαύσουμε την Παρασκευή. Ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου, παρ όλα αυτά, δεν είναι ένας από τους πολλούς τραγουδοποιούς. Είναι και ένας τραγουδιστής στον οποίο το ταλέντο εναρμονίζεται με την ψυχή, το ήθος, τον σεβασμό. « Καλός τραγουδοποιός είναι αυτός που έχει ιντριγκαριστεί από έναν μεγάλο ερμηνευτή», του αποκρίθηκε εκείνος. Και ποιος άλλωστε δεν θα παραδεχόταν πως το λιγότερο που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τη Ζωή Παπαδοπούλου είναι μεγάλους ερμηνευτές…

Αν και οι εμφανίσεις τους στον Ρυθμό ολοκληρώθηκαν, θα συνεχιστούν αλλού, όπως μας εκμυστηρεύτηκαν. Αναμενόμενο κατά πώς φαίνεται, αφού τέτοια προγράμματα εκλείπουν και… μας λείπουν!

Σταμάτης Χατζηευσταθίου: Υπάρχουν δύο σχέδια. Το ένα είναι να ευαγγελίσουμε την δουλειά μας στην Αθήνα και το άλλο στην επαρχία και παντού. Όπου μπορούμε να παίξουμε θα το κάνουμε. Νομίζω ότι αυτή η τριάδα έχει δέσει σαν παρέα, τα χνώτα μας ταιριάζουν πάρα πολύ καλά, υπάρχει πολύ μεγάλη εκτίμηση και νομίζω ότι υπάρχει και πολύ μεγάλη συντροφικότητα πάνω, χωρίς να θέλω να χρησιμοποιήσω κάποιες εκφράσεις κλισέ «περνάμε καλά και αυτό περνάει και στον κόσμο». Αυτό το πράγμα συμβαίνει. Εγώ προσωπικά, αν θέλετε τη γνώμη μου, περίμενα από τη Δευτέρα να έρθει η Παρασκευή για να ξαναπαίξουμε, και το απολαμβάνουμε όπως και να γίνει, ό,τι και να γίνει.

andreatos_xatzieystathiou_papadopoulou_live_2015_01_012

Τέτοιες συνευρέσεις είναι που χρειαζόμαστε. Γεμάτες από τραγούδι, κέφι και από ερμηνείες που σου μένουν αξέχαστες. Αυτούς τους ερμηνευτές μπορούμε πραγματικά να θαυμάσουμε. Εκείνους που η ειλικρίνειά τους ζεσταίνει τα λόγια και τα τραγούδια τους.

Σταμάτης Χατζηευσταθίου: Είναι η εποχή των συνευρέσεων. Θέλω να πω ότι όταν τρία άτομα τα ενώνει η αγάπη, όταν βρεθεί ο χώρος, δεν θέλουν και τίποτα. Δηλαδή αυτό πρέπει να ‘ναι. Αυτό είναι το απλό, το τραγούδι. Με μεγάλη χαρά βλέπουμε ότι τα τραγούδια που κουβαλάμε μες στο αίμα μας είναι και στο αίμα του κόσμου. Αυτό διαπιστώσαμε, δηλαδή. Έχουμε τον Γεράσιμο, ο οποίος έχει παράσημα, έχει μια προίκα μεγάλη, που εμείς την εκτιμούμε. Εγώ θυμάμαι ήμουν 11 χρονών, ο Γεράσιμος ήταν 40, 43 και καμάρωνα. (γέλια) Με τα τραγούδια σου μεγαλώσαμε.

Γεράσιμος Ανδρεάτος: Σ’ αυτό που είπες, πάντως, ότι είναι η εποχή των συνευρέσεων, θα ‘θελα λίγο να σταθούμε. Η αλήθεια είναι ότι πάντα ήταν η εποχή των συνευρέσεων αλλά τα προηγούμενα χρόνια που είχαμε μια ψεύτικη -ή ακόμα και αληθινή να ήταν- ευημερία, έκανε τους ανθρώπους εγωιστές και απομονωμένους. Γιατί νομίζανε ότι δεν έχουν ανάγκη τον άλλο. Στην ουσία όμως αυτό ποτέ δεν λειτούργησε. Και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Στις οικογένειες, στους φίλους, στις παρέες. Το στρίμωγμα μας έφερε να αναγκαστούμε τελικά. Έστω και έτσι, καλό είναι για να καταλάβουμε πόσο πολύ έχουμε ανάγκη τον διπλανό μας.

andreatos_xatzieystathiou_papadopoulou_live_2015_01_047_seviloglou

Άφησα, λοιπόν, και εγώ τις δικές τους λέξεις να μιλήσουν για τους ίδιους. Και επειδή, ως γνωστόν, τα πολλά -ή έστω τα παραπάνω- λόγια θα ‘ναι φτώχεια, σας παροτρύνω να αγκαλιάσετε, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, αυτούς τους τρεις λαμπρούς ερμηνευτές. Σπεύστε να τους γνωρίσετε και σας εγγυώμαι πως θα σας δεχθούν σαν να ‘στε ο φίλος που είχαν καιρό να συναντήσουν. Θα αντιληφθείτε, ιδίοις όμμασι και ωσί, πως η σπουδαιότητα ενός καλλιτέχνη γεμίζει πρώτα πρώτα τη σκηνή που τον περιβάλλει και έπειτα την ψυχή μας!

Σταμάτης Χατζηευσταθίου: Δεν χρειάζονται ούτε πομπώδεις εκφράσεις ζωής, ούτε μεγαλοστομίες, απλά κάνουμε τραγούδια, μας αρέσει να τραγουδάμε. Αυτό αξίζει πια. Δεν υπάρχει λόγος για σταριλίκια, γι’ αυτό το «φαίνεσθαι». Τώρα είναι η εποχή του «είναι». Είναι η εποχή που τα λεφτά μας αναγκάζουν να ψάξουμε την αλήθεια. Και οι παρέες ψάχνουν ο ένας τον άλλον… Σημασία έχει ότι θα παίξουμε, θα είμαστε μαζί. Νιώθουμε ότι βγάζουμε τους εαυτούς μας. Και αυτό, ξέρετε, η μουσική σ’ το προσφέρει, γιατί είναι μια ψυχοθεραπεία δωρεάν. Αν καταφέρνεις να κάνεις τραγούδια, να τραγουδάς και να συνυπάρχεις με ανθρώπους που έχουν το ίδιο ενδιαφέρον και αγάπη με εσένα, αυτό είναι ψυχοθεραπεία. Γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Εμείς αυτό νιώθουμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι αυτό.

Υ.Γ.: Καλύτερη στιγμή της βραδιάς, η ερμηνεία της Ζωής Παπαδοπούλου στο τραγούδι «Με ξέχασε η αγάπη μου», με τον δημιουργό του, Μάκη Σεβίλογλου να τη συντροφεύει μουσικά στη σκηνή!

andreatos_xatzieystathiou_papadopoulou_live_2015_01_045

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από την παράσταση

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here