Αθήνα – Λευκωσία
Το άσμα το ελαφρόν που μας συνδέει

«Γιατί το άσμα το ελαφρόν είναι τελικά βαρύ και ανεκτίμητο σαν να υπήρχε αιώνες τώρα
και όχι μόνο εκείνη την εποχή. Και η ελαφρότητά του είναι λύτρωση στις ψυχές μας»
Ευσταθία

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, παρουσιάζει την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα) τη μουσική παράσταση «Αθήνα-Λευκωσία: Το άσμα το ελαφρόν που μας συνδέει» με την τραγουδοποιό και συγγραφέα Ευσταθία και την ηθοποιό και σοπράνο Έλενα Χατζηαυξέντη.

Μετά την πολύ επιτυχημένη συνεργασία τους με την παράσταση «Ο ταραχώδης βίος της Ριρίκας Σβάιτσερ», η οποία ταξίδεψε μέχρι και το Λονδίνο, οι δύο καλλιτέχνιδες εξ Ελλάδος και εκ Κύπρου ορμώμενες αντίστοιχα, ενώνονται και πάλι για ένα αφιέρωμα στο ελαφρό τραγούδι που τόσο αγαπούν, αλλά που λίγοι γνωρίζουν. Παρουσιάζουν ένα ταξίδι στο μουσικό παρελθόν των δύο τόπων, από τις αρχές μόλις του 20ου αιώνα, συνδέοντας παράλληλα τη ρετρό Κυπριακή μουσική με την παλιά αλλά και σύγχρονη Αθήνα. Μουσική των Δευκαλίωνος Ιακωβίδη και Αχιλλέα Λυμπουρίδη σε στίχους του Κώστα Μόντη, Δημήτρη Λυμπέρτη, Κώστα Χαράκη κ.ά. τα οποία τραγούδησαν η Σοφία Βέμπο, η Δανάη, η Σούλη Σαμπάχ κ.ά., συναντιόνται σ’ αυτή τη μοναδική παράσταση με τα τραγούδια της Ευσταθίας, που με την ιδιαίτερη τους μουσική αισθητική συνδέουν το «τότε» με το «τώρα». Στην παράσταση θα ακουστούν, επίσης, ποιήματα του Κωστή Παλαμά και του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, αλλά και κείμενα από τις ιστορικές μελέτες του Κύπριου ιστορικού Πέτρου Παπαπολυβίου (Αναπληρωτή Καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου).

Συντελεστές:
Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος, έρευνα: Έλενα Χατζηαυξέντη, Ευσταθία
Κείμενα: Ευσταθία
Ερμηνεύουν: Ευσταθία, Έλενα Χατζηαυξέντη
Πιάνο, παρτιτούρες: Χάρης Μπότσης
Κιθάρα –φωνητικά: Γιώργος Πατσιώτης
Βιολί: Μελίνα Ντελίκου
Κοντραμπάσο: Μαμπρέ Κασαρτζιάν
Φωτισμοί: Γιώργος Χαραλάμπους (Αzaad)
Οργάνωση Παραγωγής: Αυξέντης Χατζηαυξέντης
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Βίκυ Κοκκίνη

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022
στις 8 μ.μ.
Διάρκεια 1 ώρα και 15 λεπτά

* Κατάλληλο για άτομα άνω των 6 ετών.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Κεντρική σκηνή
Πειραιώς 206, Ταύρος

Προπώληση εισιτηρίων: www.mcf.gr
Είσοδος: 5 Ευρώ

—————————–

ΕΥΣΤΑΘΙΑ: Η Ευσταθία (πλήρες όνομα Ευσταθία Μαντζούφα) είναι τραγουδοποιός και συγγραφέας θεατρικών έργων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα . Σπούδασε στη Θεολογική σχολή Αθηνών.
Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό με τη συμμετοχή της στο αναγεννημένο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2005, με το τραγούδι «Χωρίς Εσένα» που απέσπασε το τρίτο βραβείο και συζητήθηκε πολύ για τον ιδιαίτερο στίχο του.
Ως τραγουδοποιός, έχει κυκλοφορήσει τέσσερις προσωπικούς δίσκους με δικά της τραγούδια και πολυάριθμα cd singles .
Ως ερμηνεύτρια, έχει επίσης ασχοληθεί ιδιαίτερα με το λεγόμενο «ελαφρό τραγούδι» μελετώντας το διασκευάζοντας και δίνοντας συναυλίες αφιερωμένες σ αυτό.
Εκτός από το χώρο της μουσικής , κινείται και στο χώρο του θεάτρου γράφοντας θεατρικά έργα, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, μουσικές και στίχους για το θέατρο .
Επίσης παραδίδει σεμινάρια με θέμα την τραγουδοποιία.
Επί σκηνής, δισκογραφικά ή θεατρικά έχει συναντηθεί με τους: Σταμάτη Κραουνάκη, Μαριανίνα Κριεζή, Λένα Πλάτωνος, Τάνια Τσανακλίδου, Μελίνα Τανάγρη, Στέλλα Γαδέδη, Μιχάλη Δέλτα, Αντώνη Τουρκογιώργη, Γιάννη Ζουγανέλη, Φίλιππο Πλιάτσικα, ΟΝΑΡ, Μανώλη Φάμελο, Στάθη Δρογώση, Νίκο Ζιώγαλα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Βαγγέλη Γερμανό, Δαυίδ Ναχμία, Μάνια Παπαδημητρίου, Άννα Φόνσου, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Μαρία Κίτσου και πολλούς άλλους.

ΕΛΕΝΑ ΧΑΤΖΗΑΥΞΕΝΤΗ: Είναι ηθοποιός και σοπράνο. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορειου Ελλάδος, έχει Μεταπτυχιακό Διπλωμα στο Θέατρο και την Εκπαίδευση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δίπλωμα στο Κλασικό τραγούδι από το Ελεύθερο Ωδείο Αθηνών και πτυχίο Επιστημών της Αγωγής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επίσης παρακολούθησε το Musical Theatre Course στο Associated Studios Academy στο Λονδίνο το 2017.
Στο θέατρό έχει ασχοληθεί με την αρχαία τραγωδια- κωμωδία, το σύγχρονο θέατρο, τον αυτοσχεδιασμό, την performance και τη δραματοποιημένη ποίηση. Παράλληλα δημιουργεί τις δικές της παραστάσεις συνδιάζοντας τη μουσική με το θέατρο και την αφήγηση ιστοριών. Ως ερμηνεύτρια ήρθε σε επαφή ιδιαίτερα με την οπερέττα, τη μελοποιημένη ποίηση, το cabaret, το Variete, το μιούζικαλ, το ελαφρό τραγούδι, την παραδοσιακή κυπριακή μουσική καθώς και με την ευρωπαϊκή μουσική του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Στην καλλιτεχνική της πορεία έχει συναντηθεί με σημαντικούς σκηνοθετες και συνθέτες όπως τους Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Χατζηνάσιο, Σπύρο Ευαγγελάτο, Θάνο Μικρούτσικο, Αλέξανδρο Ευκλείδη, Θοδωρή Οικονόμου, Γιώργο θεοφάνους, Κώστα Κακογιάννη, Ζωή Τηγανούρια κά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here