Γράφει η Ειρήνη Χατζημαργαρίτη
Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Κατσαρού

Dusk σημαίνει σούρουπο. Είναι η ώρα λίγο πριν σκοτεινιάσει και έρθει η νύχτα πάνω από την πόλη. Περίεργο πράγμα η νύχτα. Σε κάνει να σκέφτεσαι πράγματα που κατά τη διάρκεια της μέρας σου περνούν απαρατήρητα, ταυτόχρονα όμως επιφυλάσσει εκπλήξεις για αυτούς που κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια της. Όχι, η Dusk στο Faust το βράδυ της Τετάρτης δεν αποτελούσε μια από αυτές τις εκπλήξεις. Γνωρίζαμε εξ αρχής το ταλέντο της, αυτό όμως που δε γνωρίζαμε είναι τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο μεταδίδει την εσωτερικότητα της ψυχής της.

Dusk_live_2015_02_020

Ήδη από την αρχή, ο χώρος φάνηκε να ταιριάζει απόλυτα με την καλλιτέχνιδα που φιλοξενούσε. Το Faust, μια μικρή σκηνή στο κέντρο της Αθήνας, με μπαρόκ ύφος και χαμηλό φωτισμό έβαζε τον επισκέπτη αμέσως στο κλίμα του live.  Η Dusk με την μπάντα της (Matina Sous Peau, Κωνσταντίνος Κιλάζογλου, Αντώνης Τσιάπαλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας) ανέβηκαν στη σκηνή και ξεκίνησαν με το «In the sun» ένα φωτεινό τραγούδι, γιατί o ήλιος ξέρει τη λύση για πράγματα που μας φορτίζουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Dusk.

Στη συνέχεια θυμηθήκαμε ένα προς ένα τα τραγούδια του άλμπουμ Debut of Crossing the Lines, τα οποία εναλλάσσονταν με διασκευές αγαπημένων τραγουδιών, που η μπάντα ενστερνίστηκε και τα έκανε δικά της (πως μπορώ να μην αναφέρω το Lie to Me του Chris Isaak, που μας παρουσιάστηκε με άλλο ύφος, από μια γυναικεία φωνή που απολογούνταν για τα δικά της ψέματα). Κάπου εκεί, ανάμεσα στα ψέματα, την αγάπη που γκρεμίζει τείχη  και τη φωτιά που νιώθει κανείς μέσα του, προσπαθώντας να απαλλαγεί από το παρελθόν του, ακούσαμε και ένα πολύ διαφορετικό κομμάτι. Η γλυκιά μελωδία, η αισιοδοξία της μουσικής και η φωτεινότητα του “Dolphin” που πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει σε single, άλλαξαν το κλίμα, μας πήγαν σε μια άλλη εποχή, πριν περάσουμε σε λίγο διαφορετικό ηχητικό κλίμα.

Dusk_live_2015_02_017

Ξεκινώντας με το «Fear of the Trouble», στο δεύτερο μέρος του live ακούσαμε λίγο πιο ηλεκτρονικούς ήχους. «Snake behind my back», «Never Ending Story» και «What are the Chances» με τη συνοδεία και του βιολιού από τη Matina Sous Peau, δημιούργησαν μια ατμοσφαιρική ζεστασιά που προετοίμασε τη σκηνή για το highlight της βραδιάς. Η Dusk κάλεσε στη σκηνή τους Pop Eye, ένα συγκρότημα που με την ποπ ματιά του μας τραγούδησε το “What is true” που ήδη έχει αγαπηθεί τόσο από το κοινό.

Βλέποντας κανείς την μπάντα μαζί με την Dusk πάνω στη σκηνή θα διαπίστωνε πως αν και διαφορετικού ύφους, οι καλλιτέχνες αλληλοσυμπληρώνονται. Το κενό του ενός το γέμιζε ο άλλος και ούτω καθεξής. Η ποπ ματιά του συγκροτήματος, έδεσε αρμονικά με την εσωτερική δύναμη που βγάζει η φωνή της Dusk. Είναι αυτό το αυθόρμητο και ουσιώδες που πηγάζει από μέσα, ενώ παράλληλα είναι τόσο προσιτό που πραγματικά είναι δύσκολο κανείς να εξηγήσει με λόγια.

Dusk_live_2015_02_026_pop eye

Η Dusk, είναι ένας νέος άνθρωπος με πάθος για τη δημιουργία και αγάπη για τη μουσική. Βλέποντας τη, συνειδητοποίησα πως μπροστά μου βρίσκεται το μέλλον της ελληνικής αγγλόφωνης σκηνής, ένα μέλλον που διαγράφεται πολύ αισιόδοξο με τέτοιους καλλιτέχνες να το εκπροσωπούν! Το μοναδικό στυλ που έχει πάνω στη σκηνή, η μεταλλική φωνή της, τα τραγούδια και οι μουσικές, όλα αποτελούν σημείο αναφοράς και χαρακτηρίζουν μια καλλιτέχνιδα που –αν μη τι άλλο- θέλουμε να ακούμε ξανά και ξανά.

Λίγο πριν ανέβει η Dusk στη σκηνή, μας συνάντησε και μας μίλησε για το άλμπουμ της αλλά και το single που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό.

Music Corner: Πως προέκυψε ο τίτλος «Debut of Crossing the Lines» ;
Dusk: Προέρχεται από κομμάτι που υπάρχει μέσα στο άλμπουμ και είναι το αγαπημένο μου. Τον επέλεξα σαν τίτλο γιατί κρυφή μου ευχή είναι να ξεπεράσω τα όρια μου. Πιστεύω γενικά ότι οι άνθρωποι πρέπει να ξεπερνούν τα όρια τους. Δε μιλάω τόσο για αυτά που έχουν καταφέρει, όσο για φόβους, ψυχολογικούς εγκλωβισμούς και  δυστυχίες. Σε όλα αυτά θα πρέπει να τραβάς μια γραμμή και να κάνεις μια νέα αρχή, να ξεπερνάς πράγματα.

Dusk_live_2015_02_002

Music Corner: Πιστεύεις ότι με τα συγκεκριμένα τραγούδια και τη δημιουργία έχεις ξεπεράσει ένα κομμάτι του δικού σου εαυτού;
Dusk: Ο δίσκος έχει κομμάτια διάσπαρτα μέσα από τη ζωή μου, βιογραφικά, και από πολύ διαφορετικές καταστάσεις, θεώρησα ότι έτσι θα γινόταν κάτι μαγικό θα έκλεινε ένας κύκλος και θα ξαναγεννιόμουν. Για αυτό άλλωστε προτίμησα παλιότερα τραγουδια. Η αλήθεια είναι ότι η αρχή έγινε πριν το καταλάβω με το Chances. Όταν βγήκε αυτό το τραγούδι άλλαξαν πάρα πολύ τα πράγματα, το συνειδητοποιώ τώρα σιγά σιγά. Ήθελα να βάλω μια γραμμή στη ζωή μου, να γίνω άλλος άνθρωπος, σε άλλα πλαίσια. Βρήκα το δρόμο με την ηχογράφηση του Chances και κάπως αυτό πραγματώθηκε.

Music Corner: Κάποια από τα κομμάτια του άλμπουμ είναι πολύ συναισθηματικά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Chances. Τι σε ωθεί να γράψεις τέτοια κομμάτια;
Dusk: Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ότι όταν έγραψα αυτά τα τραγούδια δεν είχα κανένα συμβόλαιο και καμιά προοπτική του να κάνω κάτι δισκογραφικά. Ήταν  καθαρή ανάγκη εξομολόγησης και έκφρασης και ξεσπάσματος κάποιων καταστάσεων που είχα ζήσει. Συγκεκριμένα, για το Chances, ότι περιγράφει το είχα ζήσει εκείνη τη στιγμή. Ποτέ δεν έχω γράψει με αυτοσκοπό ένα δίσκο, και ελπίζω να μην χρειαστεί. Γράφω αναλόγως, τι περίοδο περνάω, τι καταστάσεις έρχονται, τι έχω σκεφτεί ή τι έχω ακούσει πολλές φορές. Τα συναισθηματικά τραγούδια είναι κάτι σαν ημερολόγιο. Εκείνη τη στιγμή έχω ανάγκη να πω και να ξορκίσω τα συναισθήματα μου, δεν τα γράφω για να τα στεναχωρήσω κανέναν, ούτε μου αρέσει να βυθίζομαι στο σκοτάδι. Είναι ο τρόπος μου να το βγάλω.

Dusk_live_2015_02_006

Music Corner: Οι επιρροές σου στα τραγούδια που γράφεις φαίνονται;
Dusk: Πιστεύω ότι οι άνθρωποι εμπνέονται, δεν επηρεάζονται. Πολλές φορές, έχω ακούσει και έχω δει πράγματα μέσα από τα οποία συνειδητοποιώ την ταυτότητα μου. Λέω πως αυτό είμαι, όχι αυτό θέλω να γίνω. Οπότε αν μιλάμε για ανθρώπους που με εμπνέουν, κάποια στιγμή ένας σπουδαίος κύριος του θεάτρου μου είχε πει ότι άκουσε σε μένα τους Dead Can Dance, χωρίς να ξέρει ποια είμαι και τι κάνω, αυτό είναι τιμή μου. Ίσως λοιπόν οι εμπνεύσεις μου να φαίνονται, αλλά εγώ δε μπορώ να το κρίνω τόσο καλά γιατί είμαι μέσα σε αυτό. Πάντως σε πράγματα που με έχουν βάλει δίπλα συνήθως δεν τα έχω ακούσει καν. Και υποσυνείδητα παίρνεις πολλά πράγματα πιστεύω, εννοείται ότι τυχαίνουν και συμπτώσεις και υποσυνείδητες εγγραφές. Συνειδητά πάντως δεν έχω πάει ποτέ. Σίγουρα οι Dead Can Dance που μου είπε ο κύριος, αποτελεί σημείο ζωής γιατί τους ακούω από 5 χρονών και αυτά τα κρουστά μιλούσαν στην ψυχή μου από μικρό παιδί.

Music Corner: Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο;
Dusk: Ναι, ετοιμάζουμε ένα καινούργιο single, λέγεται “Dolphin”. Συμπτωματικά, επειδή μου  αρέσει πάρα πολύ το βαλς, μου αρέσουν πολύ τα ¾, οπότε είναι πάλι σε ρυθμό ¾. Ζητώ συγνώμη για όσους θα με χαρακτηρίσουν υπερβολική. Είναι λίγο πιο γλυκό, όχι τόσο σκοτεινό αυτή τη φορά, ίσως το πιο φωτεινό που έχω γράψει και το πιο φωτεινό που θα γράψω. Δε νομίζω ότι πάει πιο πέρα. Το ετοιμάζω με τη βοήθεια του φίλου μου, Στάθη Δράκου, από τους Minor Project. Βοήθησαν πολύ τα παιδιά από τη μπάντα και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας που έπαιξε τα κρουστά, ο Κωνσταντίνος Κιλάζογλου που παίζει το γιουκαλίλι και η Matina Sous Peau που έπαιξε το πιάνο. Την παραγωγή θα κάνει ο Greggy K από τους Echo Train. Είναι ένα family affair αυτό το single.

Dusk_live_2015_02_007

Music Corner: Άλλαξε κάτι, από το πιο σκοτεινό στο πιο φωτεινό και αισιόδοξο;
Dusk: Όχι. Το κομμάτι αν το ακούσεις μόνο με μια κιθάρα, πάλι μελαγχολικό είναι. Έτσι όμως όπως ήθελα να το ενορχηστρώσω γίνεται πολύ γλυκό και πολύ παραμυθένιο. Νομίζω ότι είναι οι μόνοι στίχοι που δεν μιλάνε για την αγάπη και τον έρωτα ως κάτι κακό που φέρνει πόνο. Γράφτηκε, το είχα κατά νου, και η ενορχήστρωση είναι που με συγκίνησε σε αυτό το κομμάτι.

Music Corner: Πότε να περιμένουμε το καινούργιο single?
Dusk: Πιθανότατα σε δυο μήνες το πολύ θα έχει κυκλοφορήσει. Θα είναι ωραία γιατί θα βγει μέσα στην άνοιξη, νομίζω ότι θα βγει εκεί που πρέπει.

Music Corner: Τι πρόκειται να δούμε σήμερα?
Dusk:
Θα παρουσιάσουμε τα κομμάτια του άλμπουμ για άλλη μια φορά έτσι όπως τα έχουμε βγάλει με τα παιδιά. Κάποιες διασκευές που έχουμε κάνει για φέτος το χειμώνα, λίγο διαφορετικές από πέρσι και το Dolphin. Βέβαια, κάθε φορά επειδή έχουμε γράψει και κάτι καινούργιο που μας αρέσει το κάνουμε και λίγο διαφορετικό.

Περισσότερες φωτογραφίες του MusicCorner από την παρουσίαση

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here