Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Η Hilary (Olivia Colman) εργάζεται ως υπεύθυνη σε έναν κινηματογράφο σε παραθαλάσσια αγγλική πόλη. Η έλευση ενός νέου υπαλλήλου, του Stephen (Micheal Ward), θα δώσει άλλο νόημα στη ζωή και των δύο…

«Η Αυτοκρατορία του Φωτός» (“Empire of Light”), σε σενάριο και σκηνοθεσία του ταλαντούχου Sam Mendes, αποτελεί μια γεμάτη απλότητα και ανθρωπιά κινηματογραφική ευχαριστήρια «επιστολή» του δημιουργού της προς την τέχνη που υπηρετεί. Με, όπως πάντα, άψογα καδραρισμένα πλάνα και την υπέροχη, υποψήφια για Oscar φωτογραφία του βετεράνου Roger Deakins, ο φακός του Mendes αποτυπώνει την Αγγλία των αρχών της δεκαετίας του ’80. Σε μια κοινωνία που αλλάζει ραγδαία, αλλά στην οποία ο ρατσισμός παραμένει κυρίαρχος, το σινεμά –τόσο ως οίκημα, όσο και ως τέχνη– μοιάζει να αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο αθωότητας, μια φωλιά αγάπης, πρόθυμη να αγκαλιάσει ειδικά όσους το έχουν ανάγκη. Η δε οικογένεια που δημιουργείται σαν μικρογραφία της κοινωνίας μεταξύ των συναδέλφων στον κινηματογράφο, εκφράζει όλες τις εκφάνσεις της ζωής έξω από αυτόν.

Απόλυτη ανάγκη για αγκαλιά έχουν και οι δύο βασικοί χαρακτήρες του φιλμ, οι οποίοι υφίστανται, για διαφορετικούς λόγους, τον ρατσισμό. Ο μεν Stephen για το χρώμα του δέρματός του, η δε Hilary λόγω του ότι υποφέρει από ψυχική νόσο. Ο Mendes προσεγγίζει με σεβασμό, ψύχραιμη ματιά και τρυφερότητα και τους δύο, «ενσωματώνοντας» μάλιστα στην Hilary βιώματα από τη μητέρα του, η οποία έπασχε από αντίστοιχη νόσο. Η εξαιρετική ερμηνεία της Colman πλάθει ένα πλήρες πορτρέτο ανθρώπου, με το φως και τα σκοτάδια του, τις ανασφάλειες και τη δύναμή του. Και ακριβώς όπως αυτή η μικρή δέσμη φωτός από την κινηματογραφική μηχανή σπάει τη σκοτεινιά και μάς μεταφέρει με μιας σε κόσμους μαγικούς, έτσι και μια ελάχιστη χειρονομία αγάπης μπορεί να απαλύνει τις πληγές και να μετατραπεί σε ελπίδα –μια αχτίδα μικρή μα ικανή να καταβάλλει ακόμη και το πιο βαθύ σκοτάδι.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Feelgood Entertainment, από την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here