20/12/2012
Γράφει ο Σοφιανός Καβακόπουλος
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr

Και όντως ό τίτλος ταίριαζε γάντι σε αυτή τη συναυλία. Στα τέλη του 2012 άκουγες δυνατό rockabilly, honky tonk country, έβλεπες κορίτσια και αγόρια να χορεύουν swing και οι φωνές των τραγουδιστών σε πήγαιναν σε άλλα μέρη και άλλες εποχές!

Ποιο ταιριαστό τίτλο δεν θα μπορούσε να βρει το Badminton Backstage για την συναυλία των The Duo Jet Band και των Muddy Trails. O κόσμος που βρέθηκε στο μαγαζί δεν ήταν αρκετά σίγουρος για το τι θα ακούσει αφού οι Muddy Trail έκαναν για πρώτη φορά εμφάνιση στο κοινό, σε αντίθεση με τους The Duo Jet Band που μετά από ένα γεμάτο συναυλιακά καλοκαίρι, σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα πλέον είναι αρκετά γνωστοί στην Ελληνική μερίδα του Rockabilly.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης λοιπόν τα δύο συγκροτήματα κατάφεραν σχεδόν να γεμίσουν την  μουσική σκηνή, ενώ ταυτόχρονα η παραγωγή είχε φροντίσει να υπάρχει μεγάλος χώρος για χορό, αφού σε τέτοιες συναυλίες αποκλείεται να μην χορέψεις.

The Muddy Trail

Στα διαδικαστικά τώρα, οι Muddy Trail βγήκαν πρώτοι στην σκηνή, τυπικοί στην ώρα τους ως επαγγελματίες, και ο κόσμος τους υποδέχτηκε σκεπτικά. Άλλωστε ακόμη και ανάμεσα στους φανατικούς του Rockabilly  πόσοι έχουν ακούσει Honky Tonk ή Country μουσική; Στην καλύτερη περίπτωση να έχει ακουστεί ένας Johnny Cash. Οι μουσικοί όμως είναι φτιαγμένοι να παίζουν αυτή τη μουσική με το ανάλογο στυλ και mood. O John Hardy έδινε τον απόλυτο ήχο του Νότου με το slide και όλη η μπάντα εξέπεμπε μια ζεστασιά.

Ο Telecaster Nick μας είπε νωρίτερα: “Καταρχήν να πούμε ότι παίζουμε Country και όχι Blues. Κατά την περίοδο της Οικονομικής Κρίσης άνθρωποι που έχασαν τα χωράφια τους έφευγαν από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες προς την Καλιφόρνια, τη γη της επαγγελίας, το γνωστό Californication το έλεγαν Dirty Plate Trail. To ανέφερε και ο Στάινμπεκ  στα “Σταφύλια της Οργής”. Εγώ λοιπόν το παράφρασα καταχρηστικά μια μέρα που δεν αποφασίζαμε για όνομα και επηρεασμένος από τον Στάινμπεκ το έκανα πιο λασπωμένο. Πιο δικό μου…

Ποιοι είναι όμως οι Muddy Trails και πως αυτοχαρακτηρίζονται; Όπως πάλι μας απάντησαν λίγο πριν την συναυλία:

Νick : Οι τρεις από εμάς (Telecaster Nick, John Hardy και Λυδία) παίζαμε στους Dust Bowl από το 2003. Στους Dust Bowl μπήκε και ο Ίωνας (Νικολάου). Γνωρίσαμε και τον Γιάννη Κοκιασμένο και τέλος γνωρίσαμε τον Γιώργο (Λώρο) που έπαιζε σε ένα πανκ συγκρότημα “ΝοΜind” που βγήκε από τα αποκαΐδια και τις στάχτες του Δεκέμβρη του 2008. Στην ουσία γνωριζόμασταν χρονιά και τελικά μαζί μας βγήκε σαν αναπόφευκτο. Εμείς αυτοχαρακτηριζόμαστε ως Left Wing Outlaw Country Music, δηλαδή αν το πάρουμε πολιτικά, ασχολούμαστε με την πολιτική, είμαστε η Αριστερή Πτέρυγα της Country. Θέλουμε να βγούμε από το στερεότυπο του Cowboy. Δεν έχουμε καμιά σχέση με την πλαστικοποιημένη βιομηχανία του Nashville.
Λυδία: Αυτή ξέρει άλλωστε ο κόσμος και παρεξηγείται. Αν τους πεις Country θα σου πουν Dolly Parton ή έστω Johnny Cash που είναι και της μόδας…

Η μπάντα πέτυχε το σκοπό της για μένα στην διάρκεια της συναυλίας. Ο Γιάννης Κοκιασμένος μας είπε πως κυρίως παίζουν Honky Tonk: «τα κλασσικά παραδοσιακά τραγούδια που ο άλλος πάει σε ένα μπαρ, πίνει το ουίσκι και πνίγει τον πόνο του που τον παράτησε η γκόμενα του (γέλια). Απλές καθημερινές ιστορίες. Ευτυχώς η καψούρα αυτή μας βγηκε πιο ωραία, σύμφωνα με τα γούστα μας, από ότι στον μέσο Έλληνα».

Οι Muddy Trail τα λένε με τον συντάκτη μας Σοφιανό Καβακόπουλο...

Με τον σωστό ήχο στα ηχεία ήταν αυτό ακριβώς που έβγαλαν. Ψαγμένοι μουσικά, ηχητικά και πολιτικά κλείνουμε την αναφορά σε αυτούς με μερικά εύστοχα σχόλια τους:

Γιώργος: Ο Johnny Cash έκανε κάτι πολύ σημαντικό. Πήρε μουσικές από όλα τα είδη και τις έκανε Country. Έκανε πολλά πράγματα και τα έκανε σε μεγάλη ηλικία. Σαν να ήθελε να αποχαιρετήσει τον κόσμο με αυτό το πράγμα. Δεν έχει σημασία το στυλ αλλά η μουσική. Γενικά για να μιλήσουμε για την μουσική μας, υπάρχει μια ευθεία γραμμή που ξεκινάει από την Country, προχωραει στο Rockabilly, συνεχίζει στο Hillbilly και φτάνει στην Punk. Γενικά η Πανκ σκηνή των δυτικών πολιτειών όπως οι Social Distortion είναι επηρεασμένοι από αυτή τη γραμμή. Εμείς γυρνάμε ανάποδα την ταινία, προχωρώντας προς τα πίσω τη γραμμή. Η μουσική είναι μια φόρμα. Είναι ένα όχημα. Το ζήτημα είναι τι κάνεις, πως το κάνεις και γιατί το κάνεις την δεδομένη στιγμή και τι έχεις να πεις…
Νίκος : Σημασία έχει να παίζεις άλλα έχεις και χρέος να πεις κάτι. Δεν υπάρχουν πολυτέλειες για απλές διασκεδάσεις. Όχι απαραίτητα με τον στίχο. Είναι η στάση όλη. Το θεωρώ σαν υποχρέωση…

The Duo Jet Band

Οι The Duo Jet Band από την άλλη από την πρώτη στιγμή που βγήκαν στην σκηνή ήταν στα “κόκκινα”. Γεμάτοι ενέργεια κατάφεραν να την μεταδώσουν στον κόσμο. Ο Αντώνης (Κανάρης) στο μικρόφωνο δυνατά, ο Γιώργος (Δεγάιτας) στο μπάσο να το χτυπάει αλύπητα, ο Θάνος (Παπαμανώλης) με την  Gretz του να δίνει τον Rockabilly ήχο, και ο Μάκης (Ζώτος) ακούραστος να δίνει τον σωστό ρυθμό, έχουν την δυνατότητα να σε κάνουν να κλείνεις τα μάτια και να βρίσκεσαι πίσω στα 50’s στο Tennessee και να ακούς το αυθεντικό Rock n Roll.

Ο Θάνος με εντυπωσίασε με την ευρηματικότητα του στο κιθαριστικό παίξιμο όπου έφευγε από τις κλασσικές κορυφογραμμές σε υπέροχα σόλα και κλίμακες αξιέπαινες. Υπήρχαν στιγμές που άκουγες δύο κιθάρες ταυτόχρονα!

Η σκηνική παρουσία της μπάντας είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια, αλλά πρέπει να τη δεις. Αυτό το καταλάβαινες όταν οι θεατές σηκώνονταν και μπλέκονταν με τη Χορευτική Ομάδα Rolling Foxes που ήταν το βράδυ εκεί. Πραγματικά δεν ήξερα ότι τόσος κόσμος μπορούσε να χορέψει τόσο καλά και τόσο πολύ!

Οι The Duo Jet Band για άλλη μια φορά κατάφεραν να κάνουν αυτό που είναι φτιαγμένοι να κάνουν. Να κάνουν τον κόσμο να σηκωθεί και να προσπαθεί να αντιγράψει τις κινήσεις του «The King» πoυ βλέπει στην σκηνή μέσω του Αντώνη Κανάρη.

Λίγο πριν την συναυλία είχαμε μια συνομιλία με την μπάντα:

Music Corner: Είστε οι The Duo Jet Band. Κάποιος θα περίμενε να ακούσει ένα ντουέτο από δύο κιθάρες, ίσως με Blues από τα παλιά…
The Duo Jet Band: Είμαστε αυτοί και όντως έτσι ξεκινήσαμε ο Θάνος και εγώ (Αντώνης). Γνωριστήκαμε εγώ και ο Θάνος μέσω ενός κοινού γνωστού από το Facebook, Elvis Bill. Βρεθήκαμε στο Θησείο και μετά από 4 πρόβες βγάλαμε το πρώτο live οι δυο μας στο «Αψέντι» στο Θησείο. Γνωρίζουμε τον Μάκη Ζώτο σε ένα live  που έπαιζε και ήρθε μαζί μας, φέρνοντας μας και τον Γιώργο με το Κοντραμπάσο του. Ο Γιώργος ήταν αυτός που δυσκολεύτηκε περισσότερο να μπει στην ομάδα, γιατί προερχόταν από Jazz και Rhythm n Blues και έπρεπε να βρει το Slap που χρειάζεται το Rockabilly. O Γιώργος όμως είναι ένας αξιολογότατος μπασίστας οπότε έχει τον ρυθμό που χρειάζεται για να το βρει.

Music Corner: Πόσα χρόνια είστε μαζί;
The Duo Jet Band: Κοντεύουμε να κλείσουμε δύο χρόνια μαζί. Δύο χρόνια γεμάτα πολύ γέλιο και μουσική.

Music Corner: Θα μπείτε studio;
The Duo Jet Band: Μπήκαμε το καλοκαίρι και κάναμε ένα demo. Δυστυχώς όμως λόγω της κρίσης έχουμε μείνει πίσω, όμως με το νέο έτος θα μπούμε και έχουμε έτοιμη δουλειά από covers αλλά και δικά μας τραγούδια. Βασικά όμως είμαστε μια live μπάντα και αυτό προωθούμε.

Οι Duo Jet Band ποζάρουν στο φακό του MusicCorner.gr ... Όχι, ο μεσαίος κύριος, δεν είναι δικός τους, είναι ο Σοφιανός του MusicCorner!

Music Corner: H σκηνική παρουσία σας είναι το λιγότερο καταπληκτική. Αυτό είναι το συστατικό επικοινωνίας με τον κόσμο σας;
The Duo Jet Band: Το βασικό μας είναι να επικοινωνούμε με το κοινό. Βεβαία δυσκολευόμαστε αρκετές φορές σε αυτό, γιατί παίζουμε 50’s rockabilly, σε ένα κοινό γενικά απαίδευτο, που δεν γνωρίζει το συγκεκριμενο στυλ. Αλλά μέσα σε όλα αυτά, και εγώ ανήκω σε μια γενιά που δεν έχει δική της μόδα. Αναμασάει παλιές μόδες. Δεν έχουν δικό τους στυλ. Ότι τους πασάρει η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα περιοδικά που διαβάζουν (αν διαβάζουν). Υπήρξε μια επιστροφή στη disco και τώρα υπάρχει μια ρετρομανία. Για παράδειγμα οι Mods με τις βεσπούλες τους. Βλέπουμε το 50’s, το Stroll, χορευτικές ομάδες, μαγαζιά που παίζουν 50’s. Εμείς βέβαια αυτό έχουμε αυτό παίζουμε. Συνδυάζουμε Rhythm n’ Blues, Bluegrass – Country κάνοντας μία αναπαραγωγή του 50’s Rockabilly στα ξεκινήματα του και αυτό είναι που κάνουμε καλά. Κινούμαστε από τις δεκαετίες από τα τέλη ’40 μέχρι τα τέλη του ’50.

Music Corner: H συνέχεια των the duo jet band;
The Duo Jet Band: Η συνέχεια είναι αβέβαιη. Πραγματικά δεν προγραμματίζουμε τόσο πολύ γιατί πρώτα απ’ όλα είμαστε παρέα. Αφού είμαστε καλά μεταξύ μας και περνάμε καλά συνεχίζουμε να παίζουμε και καλά. Το επόμενο μας ραντεβού είναι στις 29 Δεκεμβρίου στο Remedy στο Ν. Ηράκλειο. Έχουμε κάποιες προτάσεις για live για το 2013 αλλά ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here