Γράφει η Μάτα Λίτου
Φωτογραφίες: Νίκος Περίσσιος

Σε έναν Ρυθμό Stage να σφύζει από κόσμο το Σάββατο που μας πέρασε, πήρα κι εγώ θέση σε μία γωνία δίπλα από τον ηχολήπτη με τα τεφτέρια μου στο χέρι, για να παρακολουθήσω για πρώτη φορά στη ζωή μου -σόλο- τον Μπάμπη Στόκα και για δεύτερη την Παυλίνα Βουλγαράκη, η οποία δεν θύμιζε σε τίποτε την πρώτη φορά που την άκουσα.

stokas_voulgaraki_rythmos_live_2014_10_14

Ο Στόκας μας αιφνιδίασε και πήρε πρώτος τη σκυτάλη πάνω στη σκηνή με το τραγούδι «Ο έρωτας σκοτώνει και του πάει», για να περάσει σε ένα κομμάτι αφιερωμένο στον αγαπημένο του Άλκη Αλκαίο, από τον τελευταίο του δίσκο που κυκλοφόρησαν παρέα το 2012. Ήταν το «Δίχως όνομα». Ακολούθησαν αρκετά τραγούδια από τη συνεργασία του με τον Αλκαίο στο άλμπουμ «Η αυλή των τρελών», όπως το ομώνυμο, αλλά και τα «Υπνόσακος» και «Ακόμα γράφω γράμματα».

stokas_voulgaraki_rythmos_live_2014_10_9

Κάπου εκεί μπήκαμε όλοι μαζί στη μηχανή του χρόνου και ταξιδέψαμε παρέα με παλαιότερες δουλειές του ως μέλους, τότε, του συγκροτήματος Πυξ Λαξ: “Senor”, «Γιατί», «Να με θυμηθείς», το πολυτραγουδισμένο «Μοναξιά μου όλα» και ένα -ό, τι πρέπει για την εποχή- ντουέτο του με τον Πάνο Κατσιμίχα «Τα νησιά της Ειρήνης».

Και όσο ο Στόκας γύριζε τα «σκονάκια» που είχε μπροστά του για το επόμενο τραγούδι, η Παυλίνα πήρε θέση δίπλα του πάνω στη σκηνή για να μοιραστούν το τραγούδι της «Λαβύρινθοι». Όπως μας είπε, το έγραψε στα δεκαοχτώ της και όταν το ακούσαμε δεν μπορούσαμε να την πιστέψουμε!

stokas_voulgaraki_rythmos_live_2014_10_22

Μόλις ο Στόκας αποχώρισε και εκείνη στάθηκε στο κέντρο της σκηνής τραγουδώντας “This is a woman’s world, this is my world…”, το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει, ήταν να σε πείσει πως όντως ο κόσμος και το μέλλον της ανήκουν, αφού το κοριτσάκι που μου συστήθηκε πέρυσι πάνω στη σκηνή του Σταυρού του Νότου κάνοντας τα πρώτα της δειλά βήματα είχε μεταμορφωθεί σε μία γυναίκα που η ιδιαίτερη εκφραστικότητα και η φωνή της έκαναν τους διπλανούς μου -και όχι μόνο- θαμώνες να την κοιτάζουν με μάτια και αυτιά ολάνοιχτα. Ακόμη κι αν μεγάλωσε, ακόμη κι αν δεν φοράει πια σκισμένα παντελόνια και μπαντάνες στα μαλλιά, συνεχίζει να ροκάρει και το απέδειξε όταν μοιράστηκε μαζί μας το κομμάτι «Τις νύχτες ντύνομαι παιδί» σε μία δική της ιδιαίτερη εκτέλεση. Συνέχισε με το ντεμπούτο τραγούδι της «Εδώ», μία μικρή γεύση από τον πρώτο της δίσκο που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό και μας κάνει να ανυπομονούμε!

stokas_voulgaraki_rythmos_live_2014_10_24

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τον Νίκο Γιαννάτο, μουσικό του σχήματος, να μας ξαναβάζει στο παιχνίδι και τον Στόκα να συνεχίζει σε πιο μελαγχολικούς τόνους με τραγούδια δικά του και άλλων καλλιτεχνών όπως τα «Κι έμεινα εδώ» και «Συνήθεια», από τον δίσκο «Βολτα» που κυκλοφόρησε το 2010, το «Μη με φοβάσαι» και το αγαπημένο από Μίκη Θεοδωράκη «Το τρένο φεύγει στις οκτώ».

stokas_voulgaraki_rythmos_live_2014_10_16

Έπειτα έγινε κάτι μαγικό… Ψιθύρισε στο μικρόφωνο «Άγονη πλήξη μιας ζωής, δίχως έρωτα…» και αρκούσαν αυτές οι πρώτες λέξεις για να σηκωθούν χέρια και άνθρωποι από τις θέσεις τους, να φωτίσουν αναπτήρες, να ακουστούν εκατοντάδες φωνές, ενώ συγχρόνως όλοι σκαλίζαμε αναμνήσεις από παλιούς έρωτες, πρώτες συναυλίες, πρώτα CD, στιχάκια γραμμένα σε σχολικές τσάντες. Γιατί κακά τα ψέματα, όσο και αν προσπαθούμε να παραστήσουμε τους σοβαρούς και τους «ψαγμένους», πρέπει κάποια στιγμή να παραδεχτούμε πως πάνω στα τραγούδια των Πυξ Λαξ χτίσαμε όλοι μία δύσκολη ενηλικίωση και πολλά βράδια ξορκίσαμε το κακό τραγουδώντας «Για τις παλιές αγάπες μη μιλάς…».

stokas_voulgaraki_rythmos_live_2014_10_34

Ακολούθησαν ο «Νότος», οι «Ανόητες αγάπες», το «Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ», το «Εσύ εκεί», αφιερωμένο πάντα στον Μάνο Ξυδούς, και το «Λιωμένο παγωτό» από Ξύλινα Σπαθιά. Η έκπληξη όμως της βραδιάς, ήρθε τη στιγμή που ο Στόκας έκανε μία περασιά από το Άμστερνταμ, κάπου στο ’96, για να μας συστήσει μία μπαργούμαν ή όπως λέει και εκείνος «Η Σοφία η δικιά μου» και να μας λύσει μια για πάντα την περιέργεια που χρόνια μας έτρωγε: Ποια είναι επιτέλους αυτή η Σοφία; Μία απάντηση που όπως φάνηκε περιμέναμε όλοι αφού στο στίχο «Σαν διαρρήκτης που ένα μπάτσο ερωτεύεται», ολόκληρος ο Ρυθμός σειόταν και τραγουδούσε στον ρυθμό του.

stokas_voulgaraki_rythmos_live_2014_10_15

Σειρά είχε τώρα η Παυλίνα, η οποία μόλις ανέβηκε στη σκηνή φάνηκε να έχει δημιουργήσει κιόλας το δικό της κοινό, με παρευρισκόμενους να χειροκροτούν και να φωνάζουν το όνομά της. Φάνηκε ιδιαίτερα τολμηρή στις επιλογές της, αφού μας είπε το «Ένα χειμωνιάτικο πρωί» της Βιτάλη και το «Με τα μάτια κλειστά» της Νέγκα –τραγούδια ιδιαίτερα δύσκολα. Ερμήνευσε επίσης τα «Τυφλές ελπίδες» και «Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες». Στη συνέχεια ο Στόκας επέστρεψε στη σκηνή κλείνοντας το πρόγραμμα με κομμάτια όπως το αγαπημένο «Γράμμα» του Μάλαμα, «Τα τσιγάρα», το «Ρισκο» και το «Λένε για μένα».

stokas_voulgaraki_rythmos_live_2014_10_19

Αν δεν βρίσκετε λόγο να πάτε το ερχόμενο Σάββατο στο Ρυθμό Stage εγώ βρήκα αρκετούς για να πάω και δεύτερη φορά. Πρώτον, η επόμενη εμφάνιση θα είναι και η τελευταία τους και δεύτερον, όσο κι αν κουράστηκα να στέκομαι όρθια και να κρατάω σημειώσεις ενώ συγχρόνως κάπνιζα και έπινα το ποτό μου, το ευχαριστήθηκα όσο κανένα άλλο ρεπορτάζ που έχω κάνει όσο καιρό βρίσκομαι στο MusicCorner.

stokas_voulgaraki_rythmos_live_2014_10_8

Η «ακατέργαστη» Παυλίνα θα σου ανοίξει νέους δρόμους, θα σε κάνει να πιστέψεις πως υπάρχει ελπίδα και η νέα ελληνική μουσική σκηνή δεν είναι τόσο χάλια όσο πιστεύεις. Προσωπικά δηλώνω φαν της. Ο Στόκας, από την άλλη, είναι εδώ και, σε θέση οδηγού, έχει τη δύναμη να σε ταξιδεύει σε γνώριμα λημέρια, με την ίδια μαεστρία που το έκανε το ’90. Στο φινάλε, του το χρωστάμε. Η μουσική του αποτελεί ένα κομμάτι από το soundtrack της ζωής μας. Όσο κι αν μεγαλώσαμε, όσο δύσκολα κι αν παραδεχόμαστε πια ότι ακούμε Πυξ Λαξ, όταν πετυχαίνουμε τις «Παλιές αγάπες» στο ράδιο αναρωτιόμαστε ακόμη από μέσα μας αν τελικά πάνε όντως στον παράδεισο και ελπίζουμε εις άφεσιν αμαρτιών…

stokas_voulgaraki_rythmos_live_2014_10_20

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε κατ’ αποκλειστικότητα με τον Μπάμπη Στόκα λίγο πριν από την έναρξη του live:

MusicCorner: Ποια είναι τα συναισθήματα σας για τις βραδιές στον Ρυθμό Stage παρέα με την Παυλίνα;
Μπάμπης Στόκας:
Πάντα είμαι χαρούμενος όταν βρίσκομαι μαζί με τον κόσμο και τραγουδάμε. Αυτό νομίζω πως είναι άλλωστε και ο σκοπός. Να περνάμε καλά.

MusicCorner: Πως προέκυψε η συνεργασία με την Παυλίνα;
Μπάμπης Στόκας:
Την Παυλίνα την είδα στο Σταυρό του Νότου, ένα γλυκό παιδί, και ήθελα πολύ να την έχω μαζί μου. Δεν τα καταφέραμε τότε γιατί είχε κλείσει ήδη κάποιες εμφανίσεις, πράγμα που εκτίμησα ιδιαίτερα. Μόλις τελείωσε, αποφασίσαμε να κάνουμε τις βραδιές στο Ρυθμός Stage.

stokas_voulgaraki_rythmos_live_2014_10_5

MusicCorner: Υπάρχουν στοιχεία σε αυτήν που σας θυμίζουν εσάς στο ξεκίνημα σας;
Μπάμπης Στόκας:
Σίγουρα έχει την τρέλα της νιότης που είναι και το ζητούμενο. Η τρέλα και ο αυθορμητισμός. Ειδικά το τραγούδι της «Λαβύρινθοι», πάνω στο οποίο συνεργαστήκαμε είναι ένα πολύ γλυκό τραγούδι. Έχει να δώσει πολλά ακόμη.

MusicCorner: Πέρα από τις βραδιές στον Ρυθμό Stage, ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Μπάμπης Στόκας:
Τον χειμώνα θα παίξουμε παρέα με τον Μανώλη Μητσιά και τη Φωτεινή Βελεσιώτου, ενώ συγχρόνως θα ξεκινήσω και τον καινούργιο μου δίσκο.

stokas_voulgaraki_rythmos_live_2014_10_6

Συνομιλήσαμε επίσης με την Παυλίνα Βουλγαράκη:

MusicCorner: Την τελευταία φορά που σε συνάντησα βρισκόσουν στον Σταυρό του Νότου. Θέλω να μου πεις τι έχει αλλάξει επαγγελματικά στη ζωή σου από τότε.
Παυλίνα Βουλγαράκη:
Τελείωσα από τον Σταυρό του Νότου, ξεκίνησα εμφανίσεις με το Δήμο Αναστασιάδη στο Άνοδος live Stage όπου αργότερα πήγαμε και Θεσσαλονίκη. Έπειτα ακολούθησαν κάποιες καλοκαιρινές συναυλίες…

MusicCorner: Πόσο συναρπαστικό είναι στα πρώτα σου βήματα να συνεργάζεσαι με τον Μπάμπη Στόκα;
Παυλίνα Βουλγαράκη:
Καταρχάς να σου πω πως ο Μπάμπης Στόκας ήταν ο αγαπημένος μου από τους Πυξ Λαξ. Μάλιστα κάναμε ένα ντουέτο παρέα, σε ένα δικό μου κομμάτι το «Λαβύρινθοι». Όταν είχε έρθει στο στούντιο δεν μπορούσα να το πιστέψω! Έστελνα μηνύματα στον αδερφό μου και του έλεγα «Είναι εδώ!». Ήθελα να δακρύσω και πήγαινα στο μπάνιο για να μη με δει. Μετά έβγαινα «κυρία»! (γέλια)

stokas_voulgaraki_rythmos_live_2014_10_1

MusicCorner: Θέλω να μου πεις λίγα λόγια το κομμάτι «Εδώ» και, αν θέλεις, να μοιραστείς μαζί μας κάποια μυστικά για τον πρώτο σου δίσκο.
Παυλίνα Βουλγαράκη:
Το τραγούδι το έγραψα όταν ήμουν μικρή και το video clip το έχει κάνει ο Στέφανος Ψυχαράς, ένας νέος ανερχόμενος, ιδιαίτερα ταλαντούχος καλλιτέχνης. Το video clip είναι ασπρόμαυρο και ελπίζω και στα επόμενα να διατηρήσω το ίδιο μοτίβο. Μου αρέσει πολύ η ατμόσφαιρα και το κλίμα που δημιουργεί.

stokas_voulgaraki_rythmos_live_2014_10_2

MusicCorner: Ποιο τραγούδι ξεχωρίζεις περισσότερο από όσα θα μας πεις;
Παυλίνα Βουλγαράκη:
Σίγουρα το ντουέτο με τον Μπάμπη Στόκα και ένα κομμάτι από τους 15 50: «Τις νύχτες ντύνομαι παιδί».

MusicCorner: Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;
Παυλίνα Βουλγαράκη:
Γίνονται κάποιες συζητήσεις και ίσως ακολουθήσουν κάποιες εμφανίσεις μετά τον Ρυθμό…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here