Γράφει η Γιώτα Πριόνα

Το Gazarte επέλεξε η Χάρις Αλεξίου για να μας παρουσιάσει τον νέο της δίσκο με τίτλο «Τα όνειρα γίνονται πάλι» που κυκλοφορεί από την Heaven. Με τον δίσκο να μετρά ήδη δύο μεγάλες επιτυχίες, το «Ένα φιλί» και το «Καίω εσένα» ήρθε η σειρά των υπόλοιπων κομματιών να ακουστούν στο ευρύ κοινό. Παρόντες το βράδυ της Τετάρτης, ήταν μουσικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι πολλοί φίλοι και θαυμαστές της κυρίας Αλεξίου, οι οποίοι έσπευσαν να στηρίξουν την νέα της και πολλά υποσχόμενη δισκογραφική δουλειά.

alexiou_parousiasi_gazarte_11_2014_009_babali_rous

Ο Σπύρος Σταμούλης, γενικός διευθυντής της Heaven, ανέλαβε να μας καλησπερίσει, απονέμοντας ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές, τους παρευρισκόμενους, δημοσιογράφους και μη, καθώς και την μεγάλη ερμηνεύτρια Χαρούλα Αλεξίου, που όπως δήλωσε είχε την τιμή να συνεργαστεί. «…Μαθαίνω ακόμα και από την σκιά της. Δεν ντράπηκα να της πω πως για μένα είναι σαν ψέμα που συνεργάζομαι μαζί της και που στέκομαι δίπλα της. Γιατί αυτό είναι η αλήθεια. Όπως αδιαπραγμάτευτη αλήθεια είναι ότι μέσα σε αυτό εδώ το άλμπουμ θα βρείτε έντεκα μικρές ιστορίες… » ενώ συνέχισε τονίζοντας «…Όλοι οι συντελεστές του άλμπουμ πραγματικά κατέθεσαν και την ψυχή τους και το αποτέλεσμα αποζημιώνει, από την πρώτη μέχρι την τελευταία νότα, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο στίχο. Αν μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις, σας λέω ότι σε αυτό το άλμπουμ κάθε τραγούδι είναι χίλιες εικόνες»

Αφού ανέβηκαν στην σκηνή η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Κυβέλος, ο Νίκος Μωραΐτης, ο Στάθης Δρογώσης, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Βασίλης Γαβριηλίδης και ο Rous, ο λόγος δόθηκε στον Γιώργο Κυβέλο, παραγωγό του δίσκου και πρώην γενικό διευθυντή της Heaven, την «ψυχή του άλμπουμ» όπως τον χαρακτήρισε ο Σπύρος Σταμούλης. «Θεωρώ τον εαυτό μου, όπως και όλοι μας, ευτυχισμένο που ζούμε στην εποχή της Χάρις Αλεξίου, εννοώ τουλάχιστον στον χώρο της δισκογραφίας. Είναι ένα τέτοιο φωτεινό και αξεπέραστο πρόσωπο που θα το καταλάβουν όσοι δεν το έχουν ακόμη καταλάβει στα χρόνια που θα έρθουν στην συνέχεια. Την θεωρώ μια από τις τρεις σημαντικότερες ερμηνεύτριες όλων των εποχών και την μόνη εν ζωή». Στην συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά στην δυσκολία να βρεθούν τα τραγούδια που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τον δίσκο, ευχαριστώντας έναν έναν τους νέους δημιουργούς για την συμβολή τους.

alexiou_parousiasi_gazarte_11_2014_005

Ήταν πλέον η σειρά της κ. Αλεξίου, μεγάλης πρωταγωνίστριας της βραδιάς, να μιλήσει και να συγκινήσει με τα λόγια της, όπως συνηθίζει να κάνει με το τραγούδι της. «Έχω την χαρά που μπήκα σε μια παρέα νεότερης γενιάς. Και όχι απλώς νεότερης, της πιο νέας που θα μπορούσα να έχω συνεργαστεί». Ο λόγος της μεστός και αληθινός, φροντίζοντας να μας αφηγηθεί την ιστορία πριν και κατά την διάρκεια της δημιουργίας του δίσκου, όταν ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, με τον μουσικό Στάθη Δρογώση της πρότειναν τα πρώτα κομμάτια.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην παρουσία του παραγωγού του δίσκου Γιώργου Κυβέλου, ο οποίος την έπεισε τελικώς να συμμετάσχει. Με τα καλύτερα λόγια μίλησε και για τον Rous, ο οποίος έγραψε την μουσική για το «Ένα φιλί», τραγούδι που έχει κάνει τεράστια επιτυχία και όπως δήλωσε την προβλημάτισε για το αν πρέπει να το πει! «Ο γιος μου με έπεισε να το πω!», που όπως η ίδια εκμυστηρεύτηκε την συμβούλεψε τα εξής: « Άσε λίγο τον εαυτό σου ελεύθερο. Μην στέκεσαι σε αυτό που ξέρεις ότι είσαι. Σ αυτό που σε σιγουρεύει. Ο τρόπος σου, τα ακούσματά σου, η ιστορία σου. Δοκίμασέ το το τραγούδι και αν δεις ότι με την φωνή σου δεν πάει τότε άστο». Όλο το μεγαλείο της συνοψίζεται, ωστόσο, στα λόγια που είπε στην συνέχεια «Δεν είναι εύκολο να τραγουδάς σαράντα χρόνια και να δοκιμάζεσαι ακόμα και να θέλεις να πειράξεις τον τρόπο του τραγουδίσματός σου. Κάποια στιγμή κουράζεσαι κιόλας. Αλλά φαίνεται ότι υπάρχει κάτι πολύ δυνατό μέσα μου που δεν με αφήνει ήσυχη και μου λέει όχι, θα προσπαθήσεις κι άλλο!»

alexiou_parousiasi_gazarte_11_2014_006

Με τα καλύτερα λόγια αναφέρθηκε και στον Βασίλη Γαβριηλίδη αλλά και στην Ανδριάνα Μπάμπαλη και σε όλους όσοι βοήθησαν να κυκλοφορήσει ο δίσκος. Τον λόγο της έκλεισε με την ευχή να πουλήσει ο δίσκος, όχι μόνο για να επιβραβευθούν όσοι κόπιασαν, μα και γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Όταν πουλάει ένας τραγουδιστής κάτι, παρασύρει την αγορά και πουλάνε κι άλλοι».

«Μέσα στα χρόνια, αν αγάπησα το ελληνικό τραγούδι το αγάπησα γιατί πρώτα αγάπησα την φωνή της, και από την φωνή της αγάπησα τις άλλες μεγάλες φωνές, τα άλλα μεγάλα ρεπερτόρια και τελικά ασχολήθηκα με αυτό το κομμάτι που λέγεται ελληνικό τραγούδι» δήλωσε ο στιχουργός του δίσκου Νίκος Μωραΐτης, ο οποίος εξέφρασε την συγκίνησή του για την συνεργασία του με την Χαρούλα Αλεξίου, το μέχρι πρότινος «μεγάλο του απωθημένο να συνεργαστεί» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Αν για κάτι χαίρομαι και είμαι περήφανος είναι για την εμπιστοσύνη της» ήταν η φράση στην οποία όλος του ο λόγος θα μπορούσε να συνοψιστεί.

alexiou_parousiasi_gazarte_11_2014_010

Ο συνθέτης Στάθης Δρογώσης έλαβε την σκυτάλη για να παραδεχθεί με ειλικρίνεια «Αυτός ο δίσκος εμένα με βοήθησε πάρα πολύ, ακόμα και να μην έβγαινε, γιατί, ξέρετε, εμείς που γράφουμε, οι καλλιτέχνες οι τραγουδιστές, κάνουμε μια πολύ παράξενη δουλειά. Πότε ξυπνάμε και νιώθουμε ότι είμαστε ο μεγάλος Ναπολέων, πότε ξυπνάμε και είμαστε ένα μηδενικό. Σε εκείνη την φάση, επειδή είχα ένα κενό δημιουργίας , δεν έγραφα τίποτα, με το που ήρθε ο Νίκος και μου δωσε στίχους, έγραψα και έναν δικό μου δίσκο, με ξεμπλόκαρε ο δίσκος της Χαρούλας!»

alexiou_parousiasi_gazarte_11_2014_014

Πλέον ήταν η σειρά του συνθέτη Βασίλη Γαβριηλίδη να δηλώσει «Αυτό που συνέβη με την κυρία Αλεξίου μου συνέβη όπως συμβαίνουν όλα τα πολύ όμορφα πράγματα στην ζωή μου. Αναπάντεχα… Ήταν μεγάλο όνειρο ζωής και μεγάλος στόχος για εμένα αυτό το πράγμα…», ευχαριστώντας έπειτα τον Νίκο Μωραΐτη, την Χαρούλα Αλεξίου και όσους τον εμπιστεύτηκαν για να συμμετάσχει στον δίσκο.

alexiou_parousiasi_gazarte_11_2014_012_babali_rous

Τελευταία, η άλλη κυρία της παρέας και νεότερη όλων, η Ανδριάνα Μπάμπαλη δήλωσε «Ήταν τρομερά σημαντικό να ακούσω κάτι που έγραψα από την φωνή της Χαρούλας. Για εμένα τραγουδίστριες υπάρχουν πολλές και σπουδαίες και φωνάρες και ανεβαίνουν, κατεβαίνουν. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό για μένα και με έχει διδάξει, είναι ότι εννοεί την κάθε λέξη που τραγουδάει. Και αυτό όσες και αν τραγουδάνε, θεωρώ πως μόνο η Χαρούλα το έχει! Να εννοεί την κάθε λέξη που λέει!»

alexiou_parousiasi_gazarte_11_2014_011_babali

Όταν λοιπόν τελείωσαν οι ευχαριστίες και αφού στο ενδιάμεσο ακούστηκαν κάποια από τα κομμάτια του δίσκου στην πρωτότυπη μορφή τους, ήταν η ώρα να μας τραγουδήσει και live η Χάρις Αλεξίου, όπως μόνο εκείνη γνωρίζει. Η αρχή έγινε με το κομμάτι της Ανδριάνας Μπάμπαλη, τον «Απόκληρο», ενώ στην συνέχεια ακούστηκαν το «Λυόμενο» σε μουσική του Στάθη Δρογώση, το «Κατάστρωμα» σε μουσική του Βασίλη Γαβριηλίδη, καθώς και το τραγούδι που έγραψε η ίδια η Χαρούλα Αλεξίου, με τίτλο «Ποιος μ’ αγαπάει ακόμα», με την συνοδεία του ενορχηστρωτή Σωτήρη Λεμονίδη. Το μεγάλο φινάλε, έγινε με το «Ένα φιλί», ιδανικό για το κλείσιμο, στην παρουσίαση του οποίου, μάλιστα, συμμετείχαν όλοι οι δημιουργοί επί σκηνής.

alexiou_parousiasi_gazarte_11_2014_003_babali_rous

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η βραδιά, χωρίς περιττά λόγια, με πολλή μουσική και δύο γενιές τραγουδιστών να συναντιούνται επί σκηνής. Η μεν Χάρις Αλεξίου, η σπουδαιότερη εν ζωή ερμηνεύτρια , με την «παρέα», όπως την χαρακτήρισε και η ίδια, νέων δημιουργών, σε ένα δίσκο που είχε ως ζητούμενο να συνδυάσει την πείρα και το μεγαλείο της κυρίας Αλεξίου, με τις φρέσκιες, ενδιαφέρουσες ιδέες των δημιουργών που συνεργάστηκαν. Εμείς δεν μπορούμε παρά να επικροτήσουμε τέτοιες προσπάθειες!

alexiou_parousiasi_gazarte_11_2014_013 _babali_rous

——————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here