Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογραφίες: Στάθης Κατάρας

Βράδυ Παρασκευής και ανυπομονώ να φθάσω στο club του Σταυρού του Νότου, καθώς αυτή ήταν η πρώτη φορά που θα άκουγα ζωντανά τη Ρένα Μόρφη. Η τραγουδίστρια των Imam Baildi δημιούργησε για τις σόλο εμφανίσεις της την καλλιτεχνική περσόνα με το όνομα «Σούλη Ανατολή» –και όσοι είχαν βρεθεί σε live της είχαν να πουν μόνο τα καλύτερα.


Μόλις ένδεκα μέρες μας χώριζαν από τα φετινά Χριστούγεννα, οπότε ο χώρος είχε βάλει τα γιορτινά του, με αστέρια, μια ντισκομπάλα και τα πιο λαμπερά του φώτα. Έτσι, γύρω στις 23:30, που ανέβηκαν στη σκηνή η Ρένα Μόρφη με τα αγόρια της, το πρόγραμμα δεν μπορούσε παρά να ξεκινήσει… εορταστικά, με το νέο της single «Τα Χριστούγεννά μου». Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ήταν προφανές ότι η άκρως ευδιάθετη οικοδέσποινα ήταν αποφασισμένη να κάνει και τον τελευταίο άνθρωπο μέσα στο club του Σταυρού να το ρίξει στον χορό! Με τους λατινοαμερικάνικους ρυθμούς, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τις ευφάνταστες διασκευές που επιλέγει να ερμηνεύσει, το έργο της ήταν μάλλον εύκολο. Σάμπα, μάμπο, ρούμπα, salsa και cha-cha, μάς ξεσήκωσαν και μας ταξίδεψαν σε μια περασμένη εποχή, με διάθεση ρετρό, αλλά γεμάτη φρεσκάδα. Αγαπημένα τραγούδια του Μανώλη Χιώτη, όπως «Το Γκαρσόνι» και «Το Τελευταίο Ποτηράκι», βρήκαν τη θέση τους δίπλα σε κλασικές μελωδίες του Τσιτσάνη και –μπλεγμένα και με επιλογές από την προσωπική δισκογραφία της καλλιτέχνιδος, όπως η «Μαχαιριά», η ελληνική διασκευή του “Amado Mio” και, ασφαλώς, το «Όταν Σου Χορεύω»– έδωσαν τον τόνο στην άκρως διασκεδαστική βραδιά.


Ο ειδικός της καλεσμένος, ο Κουβανός Κάρλος Μενέντεζ, έδωσε ρυθμό με τα κρουστά του και τραγούδησε, όπως και ο συνθέτης Δημήτρης Μπαλογιάννης, που έπαιξε κιθάρες. Ακούσαμε επίσης και ορισμένα ακυκλοφόρητα τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο της –ξεχώρισα το «Ιπποτικό»–, όλα τους στο γνώριμο ρυθμικό ύφος που χαρακτηρίζει τη Σούλη Ανατολή.


Άφησα για το τέλος την ίδια τη Ρένα Μόρφη, διότι ήταν για μένα μια πραγματική αποκάλυψη. Ειλικρινά, θεωρώ ότι οι ηχογραφήσεις και οι ραδιοφωνικές μεταδόσεις των τραγουδιών της δεν είναι ικανές να αποδώσουν πλήρως την υπέροχη, κελαρυστή φωνή της και τα θαυμάσια χρώματά της. Η χροιά της, πλούσια και πλήρης, έλαμψε στα κλασικά «Συ Μου Χάραξες Πορεία», «Τί Σου ‘κανα και Μ’ Εγκατέλειψες» και «Κάτω απ’ το Πουκάμισό μου». Η θετική της ενέργεια σάρωσε κυριολεκτικά όλο το μαγαζί, όταν βρέθηκε ανάμεσα στους θεατές για να πούμε μαζί το «Αποκοιμήθηκα», ενώ στο ανκόρ τραγουδούσαμε όλοι όρθιοι –και χωρίς κινητά, όπως μας το ζήτησε– το «Όταν Σου Χορεύω». Από τη λιτά αισθαντική ερμηνεία της στο «Ήρθα κι Απόψε στα Σκαλοπάτια σου», έως τις οδηγίες για τη «χορογραφία» του “Mas que nada” και από το γλέντι με την «Προσευχή» («Ποιος είδε τα Μάτια που Αγαπάω») και το «Θα Μελαγχολήσω», μέχρι τα «Σ’ Έβλεπα στα Μάτια» και «Έτσι Ειν’ η Ζωή», που αγαπήσαμε από τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού, η Ρένα Μόρφη με εντυπωσίασε. Είναι φαινόμενο, μια θετική δύναμη της φύσης –η οποία, ωστόσο, ξέρει πότε να ησυχάζει και πότε να ξεχύνεται ασυγκράτητη. Το γεμάτο κέφι πρόγραμμα που μάς χάρισε με τους εξαιρετικούς συνεργάτες της, απέδειξε ότι μπορεί να συνδυάζει με ισορροπία ετερόκλητα τραγούδια και να τα ενώνει μέσα από τους ρυθμούς που αγαπά, παρουσιάζοντας ένα ενιαίο, αρμονικό αποτέλεσμα. Το επιβεβαιώνουν, άλλωστε, ο θαυμάσιος συνδυασμός δύο ερωτικών ιστοριών από διαφορετικές χώρες, στο λυρικό ταίριασμα του «Ένα Αστέρι Πέφτει Πέφτει» με το “Historia de un Amor”, αλλά και η πλέον εμπνευσμένη –για μένα– διασκευή της βραδιάς, στο αριστούργημα του Γιώργου Ζαμπέτα «Δεν Έχει Δρόμο να Διαβώ».


Μάλλον έγραψα πολλά και πιθανότατα αύξησα επικίνδυνα τις προσδοκίες σας για ετούτο το εξωστρεφές πρόγραμμα. Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να μπείτε –και να λικνιστείτε αβίαστα– στον γεμάτο ρυθμό, τρέλα, ενέργεια και φαντασία κόσμο που έχει δημιουργήσει η Ρένα Μόρφη / Σούλη Ανατολή κάποια από τις επόμενες Παρασκευές (έως τις 4 Ιανουαρίου 2019) ή στην επιπλέον παράσταση, ανήμερα Χριστούγεννα. Να είστε έτοιμοι για πολύ χορό και, αν μη τι άλλο, θα διασκεδάσετε με την ψυχή σας!


Στην παράσταση έπαιξαν οι εξαιρετικοί μουσικοί
:
Λάμπης Κουντουρόγιαννης: ηλεκτρική κιθάρα
Αστέρης Παπασταματάκης: πλήκτρα
Άγγελος Πολυχρόνου: κρουστά
Σπύρος Λιγκώνης: ντραμς
Δημήτρης Μπαλογιάννης: κιθάρες, φωνή

Ειδικός καλεσμένος, ο Κουβανός Κάρλος Μενέντεζ στα κρουστά


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here