Γράφει η Γωγώ Τσάκωνα
Φωτογραφίες: Ματίνα Φουντούλη

Τον Φοίβο άρχισα να τον πρωτοακούω στο Γυμνάσιο. Με τράβηξαν τόσο η μουσική του, όσο και ιδιαίτερος στίχος του που δεν θύμιζε σε τίποτα ό,τι είχα ακούσει μέχρι τότε. Έκτοτε δεν σταμάτησα να τον ακούω, να ψάχνω για τραγούδια του και να παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον κάθε καινούργια του δουλειά. Τον έχω δει πολλές φορές από τότε –σε συναυλίες, ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, σε φεστιβάλ, πάντα με  τον ίδιο ενθουσιασμό και χαρά. Το γεγονός ότι μεγάλωσα στην Καλλιθέα ήταν, ίσως, άλλος ένας ιδιαίτερος συνδετικός κρίκος καθώς μέσα από τις αναφορές του στα τραγούδια έφτιαχνα εικόνες και να συνδεόμουν περισσότερο με τον στίχο του.

delivorias_live_2018_01_037_fones

Το Σάββατο 20 Γενάρη, ο Φοίβος Δεληβοριάς με τη Μαρίνα Σάττι και τις Fonέs έκαναν την πρεμιέρα τους στο Passport Κεραμεικός. Ο χώρος άρχισε από νωρίς να γεμίζει σιγά-σιγά από κόσμο όλων των ηλικιών, μικρούς και μεγάλους, άντρες και γυναίκες, ώσπου πλημμύρισε ασφυκτικά με τους ανυπόμονους θαμώνες. Τη βραδιά άνοιξε ο Φοίβος Δεληβοριάς, με ένα κολλάζ τραγουδιών από τους επτά προσωπικούς του δίσκους μέσα στα τελευταία περίπου 30 χρόνια, καλωσορίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τον κόσμο που έδωσε δυναμικά το «παρών». «Η Μπόσα Νόβα του Ησαΐα», «Η γυναίκα του Πατώκου», η «Υβρεοπομπη» και το «Χάλια» ήταν μόνο κάποια από τραγούδια που ξεσήκωσαν το κοινό και έδωσαν τον ρυθμό για την υπέροχη βραδιά που θα ακολουθούσε. Δίπλα του επάξια, η Νεφέλη Φασούλη μάγεψε με την αιθέρια φωνή της τον κόσμο, ενώ η καθηλωτική της ερμηνεία στη «Μισιρλού» κέρδισε τις επιδοκιμασίες και ένα πολύ θερμό χειροκρότημα από τον κόσμο. Η Νεφέλη αποτέλεσε τον μεταβατικό κρίκο ανάμεσα στον κόσμο του Φοίβου Δεληβοριά και τους εξ ανατολής ήχους της Μαρίνας Σάττι, η οποία, μαζί με τις Fonέs, έδωσε παραδοσιακό χρώμα στη βραδιά μας.

 

Τα λόγια είναι περιττά: οι υπέροχες εκτελέσεις του « Εκείνη», «Θέλω να σε ξεπεράσω», «Η Κική κάθε βράδυ» αλλά και τα, διαχρονικά πια, «Φώτης» και «Ο Καθρέφτης», σε συνδυασμό με τον «Μπάσταρδο γιο» και το «Ερημιά στην Καλλιθέα» ενθουσίασαν τον κόσμο, κάνοντάς μας να χορεύουμε ή να σιγοτραγουδάμε σαν μικρά παιδιά. Ο Φοίβος βρισκόταν σε εξαιρετική διάθεση και δεν σταματούσε να μοιράζεται μαζί μας εμπειρίες από το κάθε τραγούδι αλλά και στιγμές από την επαγγελματική του πορεία, με πρόσωπα που σημάδεψαν την καριέρα του. Επικοινωνιακός όσο ποτέ και έχοντας κερδίσει πια την επαφή και την εμπιστοσύνη με το κοινό του, έπαιζε συνεχώς μαζί μας και μας ξεσήκωνε με κάθε του κίνηση.

delivorias_live_2018_01_033

Τη σκυτάλη παρέλαβε η υπέρ-ταλαντούχα Μαρίνα Σάττι, με μουσικές από την Κάρπαθο μέχρι και την Ινδία, και γέμισε την ατμόσφαιρα με ανατολίτικους και παραδοσιακούς ρυθμούς. Ήταν η πρώτη φορά που την έβλεπα live και ήταν πραγματικά αφοπλιστικό το πόσο εντυπωσιακή ήταν μέσα στην απλότητα της. Πολύ άνετη και άμεση με το κοινό, πολύ επικοινωνιακή, με το ταλέντο της να ξεχειλίζει σε κάθε τραγούδι και σε κάθε της χορευτική κίνηση. Σε συνδυασμό με τις μοναδικές Fonέs, σε ένα ρεσιτάλ ακουστικής πανδαισίας, έδωσαν έναν διαφορετικό ζεστό και γήινο ρυθμό στην ατμόσφαιρα.

 

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, ο Φοίβος μάς ταξίδεψε με τραγούδια άλλων καλλιτεχνών: Σαββόπουλος και Τζίμης Πανούσης είχαν την τιμητική τους και ο χώρος άρχισε να γεμίζει χαμόγελα και βαθιά συναισθήματα που μόνο η μουσική μπορεί να «ξυπνήσει». Αποκορύφωμα της βραδιάς αποτέλεσε η παρουσία των δύο καλλιτεχνών αλλά και των Fonέs ταυτόχρονα πάνω στη σκηνή, όπου, μέσα από πειράγματα και όμορφα τραγούδια, επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες και των πιο απαιτητικών θεατών.

Η βραδιά έκλεισε κοντά στις 4 τα ξημερώματα, αφού κανένας μας δεν ήθελε να φύγει και να αποχωριστούμε αυτή την υπέροχη παρέα καλλιτεχνών. Συνοψίζοντας, όσοι γνωρίζετε ήδη τον Φοίβο Δεληβοριά είναι ευκαιρία να τον απολαύσετε και να τον θαυμάσετε, ίσως σε μια από τις πιο ώριμες καλλιτεχνικές του στιγμές, ενώ όσοι είστε φρέσκο-μυημένοι σε αυτό το είδος μουσικής, μια βραδιά στο Passport θα αποτελέσει πολύτιμη προσθήκη στο σεντούκι των εμπειριών σας. Επίσης, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσετε καλλιτεχνικά την υπέροχη Μαρίνα Σάττι αλλά και τις Fonέs. Τέλος, δώστε (δεν θα μπορέσετε, νομίζω, να κάνετε διαφορετικά, άλλωστε) μεγάλη προσοχή σε αυτήν την ιδιαίτερη φρέσκια τραγουδίστρια, τη Νεφέλη Φασούλη… Θα καταλάβετε όταν την ακούσετε.

 

Σίγουρα το “Flea Market” στο Passport είναι μία τις καλλιτεχνικές παραστάσεις του  χειμώνα που δεν θα πρέπει να χάσετε. Πάρτε φίλους και γνωστούς, μικρούς και μεγάλους και επισκεφθείτε το ένα Σάββατο, για μια βραδιά που θα θυμάστε για χρόνια…

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here