Ένα πρωτότυπο και πολυεπίπεδο θεατρικό  έργο στο Θέατρο Άλφα: “Διάφανος ύπνος” σε σκηνοθεσία του Σταύρου Στάγκου,  βασισμένο στο βιβλίο “Τα όνειρα στο τρίτο Ράιχ” της Charlotte Beradt (Εκδόσεις Άγρα 2015).

Από το 1933 έως το 1939 η Γερμανοεβραία δημοσιογράφος Charlotte Beradt, συγκέντρωσε περί τα 300 όνειρα Γερμανών πολιτών, γιατρών, νοικοκυρών, εφήβων, δημοσιογράφων και άλλων, Εβραίων και μη, που ζούσαν, όπως και η ίδια, κάτω από την πραγματικότητα του πρώιμου Τρίτου Ράιχ,  αναδεικνύοντας το ερώτημα κατά πόσο υπό το ναζιστικό καθεστώς ο ύπνος ήταν πράγματι ιδιωτική υπόθεση. Τα όνειρα προσλαμβάνουν έτσι χαρακτήρα ιστορικής πηγής και αφηγούνται τη ζωή υπό τη μόνιμη απειλή της τρομοκρατίας, άλλοτε μοιάζοντας να αντλούν έμπνευση από τις σκοτεινές εικόνες του Κάφκα και άλλοτε προαναγγέλλοντας τον εφιάλτη του οργουελικού Μεγάλου Αδελφού.

Τα όνειρα προσλαμβάνουν έτσι χαρακτήρα ιστορικής πηγής, άλλοτε μοιάζοντας να αντλούν έμπνευση από τις σκοτεινές εικόνες του Κάφκα και άλλοτε προαναγγέλλοντας τον εφιάλτη του οργουελικού Μεγάλου Αδελφού.

Τα όνειρα καταδεικνύουν μέχρι τίνος βαθμού είναι ικανό να ασκήσει έλεγχο ένα ολοκληρωτικό καθεστώς πάνω στον πολίτη, δεδομένου ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν οι άνθρωποι υποτίθεται πως είναι μόνοι με τον εαυτό τους, η τρομοκρατία και η προπαγάνδα εισέβαλλαν άλλοτε απροκάλυπτα και άλλοτε ύπουλα στα όνειρά τους για να τους συνθλίψουν.

Η παράσταση παρακολουθεί την πορεία πέντε ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών, διαφορετικής κοινωνικής θέσης και διαφορετικών απόψεων που συναντώνται κάθε χρόνο από το 1933 μέχρι το 1939 στην ετήσια χοροεσπερίδα της μικρής τους πόλης στην Βόρεια Γερμανία για να χορέψουν Swing και Charleston και αναβιώνοντας μια παλιά μεσαιωνική παράδοση να μοιραστούν κάποιο όνειρο τους από την χρονιά που πέρασε. Σιγά σιγά ο τρόμος, η απόγνωση και η φρίκη εισβάλλουν στον ύπνο των ανθρώπων και τους καθιστούν ευάλωτους στον έλεγχο και την τιμωρία από την ναζιστική εξουσία που παραμονεύει. Η υποψία που διαπερνά τις επί σκηνής σχέσεις, δεν αφορά μόνο τις πράξεις ή τις  θέσεις τους – αλλά αυτό που θα μπορούσε να κάνει , να σκεφτεί ή να ονειρευτεί, με συνέπεια καμιά συμπεριφορά ακόμα και η πιο «υποδειγματική», να μην καθιστά κάποιον υπεράνω υποψίας : η μοναδική επιλογή που έχει το άτομο για να επιβιώσει είναι να ευθυγραμμιστεί με το καθεστώς, ακόμα και όταν ονειρεύεται.

Ταυτόχρονα ένας αφηγητής μας εισάγει στις αλλαγές που συμβαίνουν στην ζωή τους μεταφέροντας μας πραγματικά γεγονότα της εποχής και αλήθειες για τους ήρωες που δεν τους επιτρέπεται να μοιραστούν μεταξύ τους.

Συγγραφέας του βιβλιου Charlotte Beradt
Μεταφραστής Γιάννης Καλιφατίδης
Σκηνοθέτης Σταύρος Στάγκος

Δραματουργία- συγγραφική ομαδα ( κατά αλφαβητική σειρα):
Αλέξης Αλάτσης, Νατάσα Κοσμίδου, Ερση Νιαότη,  Σταύρος Στάγκος

Σκηνογράφος Δάφνη Φωτεινάτου
Ενδυματολόγος Νατάσσα Δημητρίου
Φωτιστής Γιώργος Αγιαννίτης
Χορογράφος- κίνηση  Κική Μπάκα
Συνθέτης  Σαβίνα Γιαννάτου
Βοηθός σκηνοθέτης Μαριάννα Καραστάθη

Ηθοποιοί
Τάσος Σωτηράκης. ΤΖίνυ Παπαδοπούλου, Μάρω Παπαδοπούλου Σοφίνα Λαζαράκη,  Γιάννης Μπουραζάνας, Γιάννης Τσότσος

Ημερομηνίες και ώρες
15 Μαιου 18.00 και 21.15
16 Μαιου 21.00
22 Μαιου 18.00 και 21.15
23 Μαιου 21.00
29 Μαιου 18.00 και 21.15
30 Μαιου 21.00
4 Ιουνίου 18.00 και 21.15
11 Ιουνίου 18.00 και 21.15
12 Ιουνίου 18.00 και 21.15
19 Ιουνίου 18.00 και 21.15
Διάρκεια παράστασης 1.40  (χωρίς διάλειμμα)

Θέατρο Αλφα
28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα
210 5201828

Τιμές εισιτηρίων 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ

Προπώληση: more.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here