Γράφει η Χρύσα Λύκου

Ο Δημήτρης Καρράς και η Αρετή Κετιμέ, είναι από εκείνους του τύπους, που κάνουν μουσική «γιατί έτσι τους αρέσει». Πιστεύουν σε στίχους, οι οποίοι σε βάζουν σ’ ένα τροχόσπιτο και σε κάνουν ταξίδια μέσα απ’ το χάρτη και σε ήχους παλιούς που σε γυρίζουν πίσω, σε εποχές αληθινές, που ο κόσμος ήξερε γιατί γελάει και κυρίως γιατί κλαίει.Χρόνια φίλοι και συνεργάτες, μπορούν να καυχιούνται πλέον για το πραγματικά σπουδαίο κατόρθωμα, του να μπορείς να επικοινωνήσεις με τον άλλον ιδέες και οράματα, δημιουργώντας τέχνη.

Ξέροντας το Δημήτρη και γνωρίζοντας την Αρετή κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να κάνουν οι άνθρωποι αυτό που πραγματικά αγαπούν, γιατί μόνο τότε είναι αρκετά καλοί για τα αφτιά και τη ψυχή μας. Με σπουδαίες κοινές και ατομικές συνεργασίες, δίνουν ραντεβού στο Holy Wood για μια τελευταία βραδιά την Παρασκευή 19 Δεκέμβρη. Να πάτε, να ακούσετε παραδοσιακό σαντούρι από μοντέρνους ανθρώπους, να πάτε να χορέψετε ταγκό που τραγούδησαν χιπ χοπ τύποι. 

karras_ketime_live_2014_12_006

MusicCorner: Βρισκόμαστε στο Holy Wood, τη νέα μουσική σκηνή της πόλης, με δυο εξαιρετικούς καλλιτέχνες. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή τη συνεργασία.
Δημήτρης Καρράς
: Αυτή η συνεργασία είναι καρπός πολλών δισκογραφικών συνεργασιών. Έχουμε συνεργαστεί ξανά το 2008. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχουμε ξαναπαίξει με την Αρετή, παρά μόνο ως guest σε παραστάσεις, άλλοτε δικές της και άλλοτε δικές μου. Είναι καλό για μας που ξαναβρεθήκαμε, γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε φίλοι.
Αρετή Κετιμέ: Με το Δημήτρη, ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε, απ’ τον καιρό του τραγουδιού «Λυπάμαι» και του δίσκου «Ντέμο».Είναι μια συνεργασία, που ξεκίνησε και που ουσιαστικά δε θα ολοκληρωθεί ποτέ, γιατί ο Δημήτρης εκτός από συνεργάτης είναι και φίλος. Χαίρομαι πολύ που παίζουμε μετά από αρκετό διάστημα μαζί, έχοντας την ευκαιρία να παρουσιάσουμε κομμάτια της κοινής μας δισκογραφίας αλλά και της ατομικής. Εύχομαι αυτό να συνεχιστεί και στο προσεχές μέλλον.

MusicCorner: Τι έχει αλλάξει απ’ την εποχή του «Λυπάμαι», της πρώτης σας μουσικής συνάντησης, μέχρι το «’Έλα στη θέση μου» σήμερα?
Αρετή Κετιμέ:
Έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα. Νομίζω ότι και εγώ έχω αλλάξει γνωρίζοντας τον Δημήτρη και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα μουσικά πράγματα, όπως νομίζω ότι και ο Δημήτρης έχει αλλάξει εξαιτίας μου, μιας και έχει κάνει διαφορετικά ανοίγματα από καλλιτεχνικής πλευράς, κάτι που το βρίσκω πολύ ωραίο αφού και οι δυο είμαστε νέοι άνθρωποι, που μας αρέσει να πειραματιζόμαστε. Τρέφουμε αλληλεγγύη ο ένας για τον άλλον και γενικά για τους συναδέλφους μας, κάτι που φαίνεται πιστεύω, στο έργο που κάνουμε ο καθένας ξεχωριστά αλλά και μαζί.
Δημήτρης Καρράς: Αυτό που έχει αλλάξει, είναι ότι έχουμε μεγαλώσει και έχουμε περάσει διάφορα μαζί, κάνοντας πέντε δισκογραφικές συνεργασίες. Με την Αρετή, βρισκόμασταν πάντα. Μετά το «Λυπάμαι», κάναμε τους δίσκους της Αρετής: «Με τη φωνή της Αρετής», το «Καλή σου τύχη», καθώς και ένα παραδοσιακό δίσκο με τραγούδια της Μακεδονίας. Η συνεργασία έχει «απλωθεί», απλώς το τελευταίο πράγμα που κάναμε μαζί ήταν το «Έλα στη θέση μου». Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλα πράγματα γιατί όπως είπα και πριν, πάνω απ’ όλα είμαστε φίλοι.

karras_ketime_live_2014_12_016

MusicCorner: Γιατί «Γεροντοπείσματα» Δημήτρη? Πες μας λίγα λόγια για την ιδέα αυτή.
Δημήτρης Καρράς
: Δεν κρύβεται καμία σπουδαία ιστορία πίσω απ’ τα «Γεροντοπείσματα». Μια μέρα, περπάταγε ένας παππούς στην Πανεπιστημίου και τον ακούω να λέει στο τηλέφωνο « Έλα ρε, άσε τα γεροντοπείσματα» και μ’ άρεσε πάρα πάρα πολύ αυτή η λέξη. Είναι ίσως η πρώτη φορά που το λέω αυτό, άλλα και λόγω της σχέσης μου με το βινύλιο, θεώρησα τη λέξη αυτή κάπως «παλιακή». Είναι αν θες και ένα πείσμα, ένα στοίχημα, να κάνεις βινύλια παρασύροντας και άλλους καλλιτέχνες σ’ αυτό. Έτσι λοιπόν, μου ταίριαξε αυτή η λέξη, εκείνου του κυρίου, που προφανώς μίλαγε με έναν άλλον παππού ή με τη γυναίκα του.

MusicCorner: Αρετή, πόσο εύκολο είναι ένας νέος άνθρωπος όπως εσύ, να μένει πιστός και να υπερασπίζεται την παραδοσιακή μουσική, σε μια εποχή που η εύκολη λύση βρίσκεται σε αδιάφορους στίχους και ήχους?
Αρετή Κετιμέ:
Νομίζω ότι αυτό δεν έπαψα ποτέ να το κάνω. Ουσιαστικά το έκανα ασυνείδητα, μιας και με αυτόν τον χαρακτήρα εμφανίστηκα στη μουσική σκηνή και έτσι συνεχίζω να είμαι. Η διαφορά είναι πως τώρα, έχει προστεθεί στην όλη μουσική μου πορεία, η προσωπική δισκογραφία, που είναι σε επίπεδο δημιουργικό κοντινών μου ανθρώπων, όπως είναι ο Δημήτρης, η Σοφία η Νάτσιου, ο Αντώνης Απέργης και ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης. Μπήκα και εγώ στη διαδικασία να δημιουργήσω μουσική, που φυσικά δεν είναι παραδοσιακή, αλλά αυτός είναι ο μουσικός μου χαρακτήρας και δε θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο.

karras_ketime_live_2014_12_017

MusicCorner: Δημήτρη οι συνεργασίες σου αποδεικνύουν ότι στη δουλεία σου δε βάζεις ταμπέλες. Μεγάλα ονόματα απ’ όλα τα είδη της μουσικής έχουν συνεργαστεί μαζί σου με μεγάλη επιτυχία . Πόσο εύκολο είναι για σένα να υπερασπίζεται το ρόλο του στιχουργού, του παραγωγού και του ερμηνευτή παράλληλα?
Δημήτρης Καρράς
: Τα κάνω όλα και συμφέρω! Η αλήθεια είναι, ότι αν δεν έγραφα τραγούδια και αν δε μου άρεσε κάποια από αυτά να τα λέω εγώ, όλες οι άλλες ιδιότητες πιθανόν να μην υπήρχαν. Ισχύει ότι δε βάζω ταμπέλες στη μουσική, γιατί πιστεύω στα τραγούδια. Το 90% των τραγουδιών, εάν τους αλλάξεις την ενορχήστρωση αλλάζουν και ύφος, οπότε είναι χαζό να αλλάζεις ταμπέλες, επειδή έχει αλλάξει μια ενορχήστρωση. Όλη η φάση είναι το πώς υποστηρίζεις τη δουλειά σου και τον τρόπο που ζεις. Υπάρχουν πολλοί λαϊκοί καλλιτέχνες, που ζουν μ’ έναν εντελώς ροκ τρόπο όπως λέει ο Βασίλης  Καρράς με τον οποίο έχω συνεργαστεί. Είναι μεγάλη αφέλεια να βάζεις ταμπέλες σε κάτι που ουσιαστικά για να γίνει, χρειάζεται αγάπη. Δεν μπορείς να βάλεις ταμπέλες στην αγάπη.

MusicCorner: Αρετή, πες μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σου με τον Shantel. Αποτελεί άλλον έναν σπουδαίο σταθμό στην καριέρα σου?
Αρετή Κετιμέ:
Ο Shantel, ήταν μια αναπάντεχη συνεργασία, εκτός ελληνικής νοοτροπίας με τα καλά και τα κακά που μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Ωστόσο, πιστεύω ότι έχει περισσότερα καλά, μιας και πρόκειται για έναν διεθνή καλλιτέχνη, με βάση του τη Γερμανία. Παρόλα αυτά, έχει επιρροές απ’ τη μουσική μας, γιατί έχει μακρινή καταγωγή απ’ την Ελλάδα. Ο παππούς του, ήταν από τη Δράμα, Πόντιος και ο ίδιος έχει ψάξει πολύ τη μουσική των Βαλκανίων, καθώς και της Ρουμανίας και της Τουρκίας. Γενικά, ο ήχος του είναι πολύ κοντινός σε μας και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει όποιος ακούσει ίσως την μεγαλύτερη επιτυχία του, το δίσκο «Disko Partizani”. Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτή τη συνεργασία, μιας και έχουμε κοινή αντίληψη για πολλά πράγματα.

karras_ketime_live_2014_12_010_kapsokavvadis

MusicCorner: Πείτε μας, τι να περιμένουμε στο μέλλον από εσάς.
Αρετή Κετιμέ:
Όσον αφορά το Δημήτρη, η πορεία μας είναι πάντα κοινή. Όπως, ίσως γνωρίζει ο κόσμος, διατηρεί ένα στούντιο ηχογράφησης, στο οποίο όλες μου τις δουλειές τις φτιάχνω εκεί. Το Φλεβάρη, αναμένουμε  τη δουλεία με τον Shantel, καθώς επίσης θα κάνω και κάποια νέα τραγούδια με τον Αλέξανδρο Καψοκαβάδη, ο οποίος παίζει και σήμερα μαζί μας. Ένας δημιουργός, που και αυτός έχει κοινές ρίζες με τις δικές μου. Αγαπώ πάρα πολύ αυτόν τον ήχο και θεωρώ ότι είμαι σε μια πολύ δημιουργική φάση.
Δημήτρης Καρράς: Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεργαστούμε ξανά με την Αρετή, είτε στο πάλκο είτε στη δισκογραφία. Προσωπικά συνεργάζομαι και με τη Λόλα  Γιαννοπούλου, σε διάφορες μουσικές σκηνές. Έχουμε άλλη μια παράσταση εδώ στο Holy Wood,την Παρασκευή 19 Δεκέμβρη, στη συνέχεια παίζουμε σ’ ένα μαγαζί στα Λιόσια που λέγεται «Το Μαγαζί», έπειτα στο «JAM» στου Αγίους Αναργύρους , μετά στο «Σταυρό του Νότου», και γύρω στον Απρίλη, Μάη, θα ήθελα να κάνω μια συναυλία, όπου θα συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες.

——————————–
Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

**Ευχαριστούμε τη Νίκη Μουσαδάκου για τις φωτογραφίες.
*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here