Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογραφίες: Μάριος Γκούβας

Μία ωραία παρέα εξαιρετικών μουσικών, τραγουδοποιών και προπάντων φίλων, δίνουν ραντεβού τα τελευταία Σάββατα στον Club του Σταυρού του Νότου.. Οι Μανώλης Φάμελλος (Κιθάρες, Μαντολίνο, Φυσαρμόνικα Φωνή), Στάθης Δρογώσης (Αρμόνιο, Ακορτνεόν, Φωνή), Βαγγέλης Μαρκαντώνης (Μπάσο, Φυσαμόνικα, Φωνή) και Οδυσσέας Τσακαλος (Τύμπανα, Φωνή) συναντώνται στο ίδιο μέρος όλοι μαζί μετά από χρόνια και υπόσχονται ένα δυνατό, συγκινητικό live με ωραίες μουσικές πάνω απ’ όλα.

Βρεθήκαμε στον Σταυρό του Νότου κι ενώ στην αρχή η προσέλευση του κόσμου ήταν ‘’χλιαρή’’, στην συνέχεια το club γέμισε (ήταν ανοιχτός και ο πάνω όροφος) και οι μουσικοί ανέβηκαν στην σκηνή στις δέκα και μισή, σχετικά νωρίς για Live στον Σταυρό του Νότου αλλά αυτό συνέβη γιατί κάθε Σάββατο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, παίζει η houseBand του Σταυρού.


Ο Στάθης λοιπόν πρώτος πήρε τη θέση του στα αριστερά όπως κοιτάμε την σκηνή, πίσω απο το αρμόνιο και καθ’ όλη τη διάρκεια του live, προσπαθούσε να σπάσει τον πάγο και να διώξει το άγχος του. Μας ενημέρωσε με αρκετή δόση χιούμορ για την ‘’κακή συνήθεια’’ που έχουν να βγάζουν ακόμα δίσκους σε τέτοιες εποχές και πως θα μπορούσαμε να τους προμηθευτούμε στην είσοδο του Club.
Ο Μανώλης Φάμελλος έδωσε ένα δικό του ύφος στη βραδιά, με τα συχνά πειράγματά του στους υπόλοιπους της παρέας, με το συνεχές χαμόγελο στο πρόσωπό του (σαν μικρό παιδί που ζει για τη χαρά της μουσικής) και με τις Country επιρροές του σε όλα τα κομμάτια.
Από την άλλη ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης στο μπάσο ‘’έντυνε’’ τα κομμάτια, ενώ στα περισσότερα εξ αυτών έπαιζε φυσαρμόνικα ενώ μας τραγούδησε και το γνωστό ‘’Άλεφ’’ από την μπάντα ‘’Ανοιχτή Θάλασσα’’ όπου συμμετείχε και το είχαν πρωτοτραγουδήσει πρώτη φορά στο ίδιο μέρος το 1997!!
Τέλος ο Οδυσσέας Τσάκαλος έδινε τον ρύθμο, μας ξεσήκωνε αλλά σε ένα σημεία πήρε κι αυτός τη θέση στο κέντρο της σκηνής, άφησε για λίγο τα τύμπανα, έπιασε την κιθάρα και μας τραγούδησε το δικό του κομμάτι, που όλοι έχουμε σιγοψιθυρίσει κάποτε, το ‘’Δεν Πειράζει’’.

famellos_drogosis__live_2016_02_015

Μεταξύ άλλων ακούσαμε ένα καινούριο τραγούδι απο τον Στάθη Δρογώση με τίτλο ‘’Όπως στην αρχή’’ ενώ δεν έλειψαν τα γνωστά και αγαπημένα, τα μεν ‘’Μην το πεις πουθενά’’ και ‘’Βιαστικό πουλί του Νότου’’ του Στάθη και τα δε ‘’Η Ευτυχία είναι αυτό’’ και ‘’Ένα μεγάλο φωτεινό καλοκαίρι’’ του Μανώλη! Φυσικά ακούστηκε και η ‘’Βασιλική’’ , την ώρα που στο κοινό βρισκόταν και ο Νίκος Ζιώγαλας και φυσικά περιττό να πω πως έγινε χαμός. Τo τελευταίο κομμάτι μας ξάφνιασε ευχάριστα. Όπως είπε ο Φάμελλος, του το είχε μάθει ο παππούς του όταν ήταν μικρός. Όλοι περιμέναμε να είναι κάποιο παραδοσιακό ή κάτι τέτοιο… βέβαια δεν πέσαμε και πολύ έξω. Το κομμάτι ήταν ένα αμερικάνικο folk που μιλούσε για τον θρύλο της άγριας δύσης, Jesse James!

famellos_drogosis__live_2016_02_002

Πρώτη φορά έβλεπα ένα live με τέσσερις τραγουδοποιούς επί σκηνής σε μια μπάντα, όπου όλοι έχουν κάτι να πουν. Μ’ άρεσε αυτή η πολυμορφία, και οι εναλλαγές στις φωνές και τα τραγούδια. Όλα ήταν σωστά βαλμένα ενώ η πολυφωνία έδινε έναν ξεχωριστό τόνο στο live, που σε αρκετά σημεία η αρμονία μεταξύ των τεσσάρων φωνών με ανατρίχιαζε! Η φυσαρμόνικα που δεν έλειπε σχεδόν από κανένα κομμάτι, δεν κούρασε καθόλου, αντιθέτως θα έλεγα πως ήταν και απαραίτητη (μιλάω φυσικά και ως μεγάλος fan του Bob Dylan οπότε ίσως να μην είμαι αντικειμενικός). Oι country επιρροές όπως είπα και παραπάνω, ήταν αισθητές στο παίξιμο του Μανώλη Φάμελλου και αυτό έδινε ένα πιο ταξιδιάρικο ύφος στον ελληνικό στίχο.

Κάπως έτσι κύλησε η βραδιά στον σταυρό του Νότου, με ωραίες μελωδίες, αστεία, ρυθμικά παλαμάκια απο τους θαμώνες και πέρασμα από πολλά και διαφορετικά ήδη μουσικής. Σε αυτό συνέβαλλαν φυσικά οι τέσσερις ξεχωριστοί μουσικοί-τραγουδοποιοί όπου ο καθένας έχει το δικό του ύφος κι έχει αφήσει τη δική του σφραγίδα στην ελληνική μουσική. Όλοι τους χαμηλών τόνων, απασχολούν πάντα, μόνο με τη μουσική τους. Οι τέσσερις σωματοφύλακες της καλής μουσικής (μου ήρθε αυτός ο χαρακτηρισμός καθώς τους παρακολουθούσα) κρατάνε τη φάση σε υψηλό επίπεδο. Κάθε Σάββατο στον Σταυρό του Νότου μπορείτε να απολαύσετε ένα διαφορετικό, εναλλακτικό live θα έλεγα

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του MusicCorner.gr…

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το κομματι Αλεφ της Ανοιχτης Θαλασσας κυκλοφορησε το 2008 και παιχτηκε στο Σταυρο του Νοτου για πρωτη φορα στις τελευταιες εμφανισεις της μπαντας τον χειμωνα του 2009. Στις εμφανισεις της Ανοιχτης Θαλασσας το 1997 στον Σταυρο του Νοτου η μπαντα δεν συνηθιζε να παιζει δικα της τραγουδια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here