Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Ένας από τους πρωτοπόρους του rock ‘n’ roll δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο Richard Wayne Penniman, γνωστός ως Little Richard, πέθανε στις 9 Μαΐου σε ηλικία 87 ετών.

Γεννήθηκε στη Τζώρτζια των ΗΠΑ το 1932. Στην εκκλησία ασχολείται με το γκόσπελ αλλά στα 13 του αναγκάζεται να εγκαταλείψει τους γονείς και τα 11 αδέλφια του καθώς δεν είχε καμία υποστήριξη για τη μουσική του έκφραση, ενώ ο πατέρας του τον κατηγορούσε για την σεξουαλικότητά του. Μετακομίζει σε άλλη οικογένεια και κερδίζει τοπικό μουσικό διαγωνισμό. Ασχολείται με την Rhythm and Blues και εκεί αποκτά και το όνομα με το οποίο θα μείνει γνωστός, Little Richard.

Όταν άρχισα να τραγουδάω rock ‘n ‘roll, αρκετά χρόνια πριν το παρουσιάσω στο κοινό, φοβόμουν ότι δεν θα τους αρέσει. Δεν είχα ακούσει κανέναν να το κάνει και ήμουν φοβισμένος“, δήλωσε το 1990 στο περιοδικό Rolling Stone.

Οι πρώτες του δισκογραφικές απόπειρες, από το 1951 ως το 1955, είναι αποτυχημένες, ενώ ταυτόχρονα δουλεύει για να υποστηρίξει οικονομικά την οικογένειά του. Στα τέλη του 55 στέλνει το demo του Tutti Frutti στην Specialty Records που εκείνη την εποχή ψάχνει για νέα ταλέντα. Η χρονική σύμπτωση είναι ιδανική. Ο Little Richard εκτοξεύεται και μαζί του το rock ‘n’ roll κατακτά την Αμερική και σύντομα όλο τον κόσμο.

“Long Tall Sally”, “Lucille”, “Jenny Jenny”, “Slippin and Slidin”, “Ready Teddy”,  “Good Golly, Miss Molly” είναι μερικά από τα τραγούδια του Little Richard που γνώρισαν τεράστια επιτυχία και του πρόσφεραν και κάποιες συμμετοχές σε ταινίες της εποχής. Κι ενώ βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του, το 1957  εγκαταλείπει τη μουσική και στρέφεται στη θρησκεία μετά από κάποια “σημάδια” που ένιωσε.

Αλλά μια τόσο σημαντική μουσική προσωπικότητα δεν θα μπορούσε να μην συνδυάσει τις δύο μεγάλες του αγάπες. Έτσι, το 1959 κυκλοφορεί το άλμπουμ “God Is Real” που, όμως, είναι μουσική γκόσπελ και όχι rock. Οι δισκογραφικές του κυκλοφορίες έκτοτε, είτε rock είτε γκόσπελ, δεν βρίσκουν απήχηση στο κοινό. Άλλωστε η δεκαετία του ’60 ανήκει στους Beatles και τους Rolling Stones.

Το 1986 βρίσκεται στους πρώτους δέκα καλλιτέχνες που εισάγονται στο Rock and Roll Hall of Fame, τον νέο θεσμό που δημιουργήθηκε για να τιμήσει τους σπουδαίους καλλιτέχνες που υπηρέτησαν το ροκ, ενώ το 2004 ήταν στη δεκάδα των κορυφαίων καλλιτεχνών όλων των εποχών στην ψηφοφορία των αναγνωστών του Rolling Stone.

Με 24 άλμπουμ και 32 συλλογές, ο Richard συνεργάστηκε με πολλά μεγάλα ονόματα της εποχής, επηρέασε όσο λίγοι τη μουσική βιομηχανία, αποτελεί έμπνευση μέχρι και σήμερα ενώ τα τραγούδια του ερμηνεύτηκαν από πλήθος άλλων καλλιτεχνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here