Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης Νίκος Αντύπας σε ηλικία 68 ετών, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη χθες βράδυ.

Ξεκίνησε την πορεία του στη μουσική ως ντράμερ των Ιωνάθαν και αργότερα των Sunset, αλλά το πρώτο μεγάλο βήμα του έγινε όταν εντάχθηκε στους περίφημους Socrates, παίρνοντας τη θέση στα ντραμς του Γιώργου Τρανταλίδη όταν αυτός αποφάσισε να αποχωρήσει για να κάνει solo καριέρα.

Στην αρχή διακρίθηκε ως ενορχηστρωτής σε σημαντικές δουλειές, όπως τα “Ζεστά ποτά” των Κατσιμιχαίων το 1985 και το “Μένω εκτός” της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, το 1991.

Το 1992 συνεργάζεται με τη Λίνα Νικολακοπούλου και γράφει και ενορχηστρώνει το “Δι’ ευχών” της Χαρούλας Αλεξίου. Η επιτυχία ήταν μεγάλη και οδήγησε στο “repeat” το 1994 όταν και πάλι για τη φωνή της σπουδαίας ερμηνεύτριας δημιουργεί το album “Έι”, σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Άρη Δαβαράκη και της ίδιας της Αλεξίου.

Το 1997 συνεργάζεται ξανά με τη Λίνα Νικολακοπούλου και δημιουργούν το περίφημο album “Σαν ηφαίστειο που ξυπνά”, για τη φωνή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, το οποίο ηχογραφήθηκε στο Παρίσι και έδωσε πολύ δυνατά ακούσματα στο ελληνικό τραγούδι, όπως τη “Λάβα” και το “Διθέσιο”.

Το πρώτο του solo άλμπουμ, “Θεατής” κυκλοφορεί το 1998 με τις συμμετοχές του Γιάννη Κότσιρα και της Έλλης Πασπαλά σε δύο από τα τρία τραγούδια του δίσκου.

Το 1999 συνεργάζεται με τον Γιάννη Σπάθα στο album “Τα μυστικά του δρόμου”, ενώ κυκλοφορεί και ο δεύτερος δίσκος στον οποίο συνεργάζεται με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, οι “Υδρόγειες Σφαίρες”.

Το 2001 διασκευάζει το “Mad about you” του Sting για τον δίσκο “Η άσφαλτος που τρέχει” του Γιώργου Νταλάρα.

Στα τέλη του 2002 κυκλοφορεί το “Οπωσδήποτε παράθυρο”, όπου συνεργάζεται ξανά με τον Γιάννη Σπάθα και τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου. Τα τραγούδια του δίσκου ερμηνεύουν η Ελένη Βιτάλη, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και η Σπείρα Σπείρα, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Πάνος Κατσιμίχας, και η Μελίνα Ασλανίδου.

Το 2004 έγραψε τον δίσκο “Άμμος ήτανε…” για την Μαρινέλλα, σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.

Το 2006 έδωσε τραγούδια στη Νάνα Μούσχουρη για το album “Μόνη περπατώ”.

Το 2008 συνεργάστηκε με την Καίτη Γαρμπή γράφοντας τα τραγούδια του “Καινούργια εγώ”.

Το 2012 συνεργάζεται ξανά με τον Γιώργο Νταλάρα, στο δίσκο “Τι θα πει έτσι είναι”.

Το 2014 συνθέτει το “Σου χρωστώ κάποια τραγούδια” που ερμηνεύουν οι Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη & Γλυκερία, ενώ το 2015 γράφει το τραγούδι “Μη φεύγεις μη μένεις” για την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με αρκετούς νεότερους καλλιτέχνες, όπως τους Σαλίνα Γαβαλά, Θοδωρή Νικολάου, Fiona και Ιροντίνα.

Φυσικά στην καριέρα του έχει πολλές ακόμα μεμονωμένες συνεργασίες, όπως με την Έλενα Παπαρίζου, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, τον Σάκη Ρουβά, την Πέγκυ Ζήνα και άλλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here