1/2/2011
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Η πρώτη φορά που ανακάλυψα το Φοίβο Δεληβοριά, ήταν πριν από δώδεκα – δεκατρία χρόνια, όταν πέτυχα στο ραδιόφωνο το «Εκείνη». Από τότε το άκουσα πολλές φορές, αυτό και πολλά άλλα καθώς και πολλές φορές είδα το Φοίβο ζωντανά σε μουσικές σκηνές και συναυλίες.

Έτσι και φέτος λοιπόν και με το νέο του cd να προμηνύει ακόμα πιο ενδιαφέροντα μουσικά ταξίδια, βρεθήκαμε στην πρεμιέρα του στο «Μετρό», το βράδυ της Παρασκευής. Εξάλλου το κοινό του, είναι πιστό. Υπάρχει πάντα η αίσθηση μιας κρυφά συνεννοημένης μεγάλης παρέας που περιμένει τη στιγμή για να μαζευτεί και να τραγουδήσει μαζί με το Φοίβο τα τραγούδια του. Τι κι αν τα περισσότερα φέτος είναι καινούρια; Κάποιοι ήδη τα έχουν μάθει και οι υπόλοιποι θα τα αγαπήσουν όπως τα προηγούμενα!

«Ο Αόρατος Άνθρωπος» είναι ο τίτλος της παράστασης, ο τίτλος του δίσκου και ο τίτλος της ταινίας του ’33, στιγμιότυπα της οποίας προβάλλονταν σε οθόνη λίγο πριν ανέβει ο Φοίβος στη σκηνή. Μαζί του τρεις απίστευτα ταλαντούχοι άνθρωποι, η μπάντα των …υπερηρώων όπως τους αποκαλεί, ο Σταμάτης Σταματάκης στο κοντραμπάσο, ο Σωτήρης Ντούβας στα drums και ο Γιώργος Κατσάνος που αποτελεί μια έκπληξη για όποιον δεν τον έχει δει. Προσωπικά ξεχωρίζω τον ονειρικό ήχο όταν παίζει θέρεμιν, αλλά κατά τη διάρκεια της παράστασης τον ακούσαμε τουλάχιστον να παίζει δέκα μουσικά όργανα, μεταξύ των οποίων …μουσικό πριόνι, χανγκ αλλά και ένα πιανάκι μινιατούρα που παράγει ήχο βγαλμένο από παραμύθι!

Αναμενόμενη η έναρξη με το «Μπολερό», το πρώτο κομμάτι που έχει ξεχωρίσει από τον καινούριο δίσκο, αγαπημένη η συνέχεια με τη «Μπόσα νόβα του Ησαΐα», το «Ένας σκύλος στο Κολωνάκι» και το «Χάλια» σε μια εκτέλεση πιο κοντινή σε αυτή του Tom Waits απ’ ότι την ηχογραφημένη. Όπως ήταν φυσικό την τιμητική τους είχαν τα νέα τραγούδια, αλλά και ο τρόπος που παίχτηκαν τα παλιότερα, τα έφερε πιο κοντά στο ύφος του νέου δίσκου. «Η άλλη καρδιά», το «Ωροσκόπιο» και η «Αμφιβολία», έδωσαν μια γερή εικόνα του ανανεωμένου ήχου.

Ακολούθησε η καθιερωμένη βόλτα του Φοίβου στο κοινό, ψάχνοντας κάποια αντάξια της «Γυναίκας του Πατώκου», ενώ όπως μας αποκαλύφθηκε στο επόμενο τραγούδι, ο «Φώτης» ήταν παρών όπως και σε κάθε πρεμιέρα! Το επόμενο κομμάτι (το οποίο είχα ξεχωρίσει και στις περσινές εμφανίσεις του Φοίβου στο Μετρό) ήταν το «Βαλσάκι της Δάφνης», ένα πανέμορφο βαλς, το οποίο παραμένει ακυκλοφόρητο. Με μερικά παλιά και μερικά καινούρια τραγούδια, πήγαμε ως το διάλειμμα.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με ένα ντουέτο έκπληξη. Η Κατερίνα Παπαχρήστου από το συγκρότημα «Tango with lions», ερμήνευσε μαζί με το Φοίβο το «Σκοτάδι των δυο» και το δικό της «Right from the start». «Αποκυρηγμένο», «Η πέρα χώρα», «Μηδέν εισερχόμενα» ήταν μερικά από τα επόμενα κομμάτια και αν και το πρόγραμμα βασίστηκε στα πιο slow και μελαγχολικά κομμάτια από τη δισκογραφία του Φοίβου, δε θα μπορούσε να λείπει η πανηγυρική «Υβρεοπομπή» και το «Αυτή που περνάει» σε ρυθμό swing! Το πρώτο φινάλε έγινε με το «Θέλω να σε ξεπεράσω», αλλά ήταν εμφανές πως υπήρχαν κι άλλα τραγούδια που περίμεναν να ειπωθούν. Το «Καταφύγιο» ήταν ένα, το «Εκείνη» φυσικά ένα άλλο και για όσους μαζί με μένα είχαν ένα μικρό παράπονο πως δεν ακούστηκε καμία από τις υπέροχες διασκευές που κάνει κάθε χρόνο, ανταμειφθήκαμε με το «Όταν στα κέντρα σε πηγαίνω» του Βασίλη Τσιτσάνη.

Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα το πρόγραμμα να κρατούσε λίγο ακόμα, καθώς υπήρχαν μερικά τραγούδια που περίμενα να ακούσω και δεν ήταν στη φετινή παράσταση. Βέβαια με 6 πλέον studio album τι να πρωτοδιαλέξεις. Αυτή η εσωστρεφής εξέλιξη που υπάρχει στα νέα του κομμάτια, συνέβαλε στη δημιουργία ίσως της πιο ονειρικής και μελαγχολικής παράστασης που έχει δώσει ο Φοίβος Δεληβοριάς τα τελευταία χρόνια. Ασπρόμαυρες ταινίες στο φόντο, ήχος από παλιό τρένο και από παιδικό πιάνο… νοσταλγία για κάτι που έχει περάσει, αλλά αναβιώνει για λίγες Παρασκεύες και Σάββατα στη σκηνή του Μετρό…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΓΙΑ 8 ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΜΕΤΡΟ
(Γκύζη και Κάλβου 83)
Ώρα έναρξης παραστάσεων : 22:30
Τιμή εισιτηρίου :  15 € με κρασί ή μπύρα
Parking: Γκύζη & Λομβάρδου
Τηλ. Κρατήσεων : 210.6439089, 210.6461980

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες από το event

 

 ***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here