21/11/2011
Γράφει η Μαρία Κόζαρη
Φωτογράφηση: Μίνα Θεοχάρη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Παρασκευή βράδυ λίγο μετά τις 11… και η αυλαία θα ανέβει για τους εκκεντρικότατους… Burger Project που έκαναν τη πρεμιέρα τους για τη χειμερινή σεζόν στην Αυλαία στο Βοτανικό.

Θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε experimental swing jazz cover band, δεν είναι όμως… Οι Burger Project έχουν βάλει στόχο να ξεθάψουν το κρυμμένο θησαυρό των μουσικών αναμνήσεων μιας ολόκληρης γενιάς και ίσως και των επόμενων! Με αχαλίνωτο ρυθμό, ανασύρουν συνέχεια μουσικά διαμάντια (από το κλασσικό rock ως το punk, από τη disco ως την country) και τα διασκευάζουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Πρωτότυπο, θα πείτε, ε;

Το Music Corner ήταν εκεί για να τους παρακολουθήσουμε και να απολαύσουμε μία από τις καλύτερες performance που έχουμε δει εδώ και καιρό! Στη παρέα η πληθωρική και αναμφίβολα ταλαντούχα Ματούλα Ζαμάνη, με την υπέροχη σκηνική της παρουσία και την επιβλητική της φωνή. Από τη μουσική σύμπραξη δεν έλειπε και ο ανεπανάληπτος Space Cowboy με το βιολί του (που για πρώτη φορά είδαμε και μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις) καθως και τα dj sets που έκλεισαν τη συναυλία.

Κατά τις 11.15 μετά χειροκροτήματος και τις φωνές των γκρούπις από τη παρέα του μπροστινού τραπεζιού, ανέβηκαν δυναμικά στη σκηνή και μας άφησαν άφωνους όχι μόνο με την καταιγιστική τους διάθεση αλλά και με τις ενδυματολογικές τους επιλογές και την σκηνογραφία του stage που όπως φαντάζομαι είχαν επιμεληθεί οι ίδιοι. Γυαλιά με στρας, πολύχρωμα κολάν, παπιγιόν, σακάκια με περίεργα σχέδια, μπαντάνες, γιλέκα, καπέλα στολισμένα…

Ένα συνονθύλεμα από όλα τα μουσικά τους ινδάλματα που μεταφράζεται σε μια έντονη διάθεση για σάτιρα και θεατρικότητα.

Αναρωτιέστε πως μπορεί να παντρέψει κανείς το rock & roll, τις 80’s μπαλάντες, τη balkan, τη ska, τη swing, τη τζαζ, τη punk rock, τη country και τα ρεμπέτικα και το αποτέλεσμα όχι μόνο να μην είναι παράταιρο και κιτς αλλά να είναι μουσικά άρτιο και να αγγίζει τα όρια της εφευρετικότητας;

Πως είναι δυνατόν το ίδιο κομμάτι όταν διασκευαστεί με μεράκι και υπό το πρίσμα μιας νέας μουσικής οπτικής να είναι ένα νέο αυτοτελές τραγούδι και όχι ένα ακόμα cover ενός δημοφιλούς hit; Χωρίς καμία δόση υπερβολής, αυτή την αίσθηση αποκόμισα.

Ξεκίνησαν με μια διασκευή του “Teenage Kicks” των The Undertones, συνέχισαν με το “Rhythm Is a Dancer” των Snap!, μας ξεσήκωσαν με το “She’s Got the look” των Roxette, το οποίο και αφιέρωσαν σε όλα τα  όμορφα κορίτσια που παρευρίσκονταν εκεί!

Δε θα μπορούσε να λείψει το “Blame it on the boogie” των Jackson 5, στο οποίο τους συνόδεψε ο Space Cowboy με το βιολί του φορώντας τα μωβ φωσφωρίζοντα γυαλιά, το καπέλο γουέστερν και το γάντι μανίκι!

Και  εκεί που νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα, ξαφνικά με τις πρώτες νότες διαπιστώνουμε ότι παίζουν τη διασκευή του “Pretty Fly (for a white guy)” των Offspring! Πανικός!! όλοι οι θαμώνες τραγουδούσαν…

Give it to me, baby, huh huh, huh huh
Give it to me, baby, huh huh, huh huh
Give it to me, baby, huh huh, huh huh
And all the girlies say I’m pretty fly for a white guy

Για τους λάτρεις της country και του ska, έπαιξαν το “Take my breath away” των Berlin, σε μια μοναδική εκτέλεση υπό τη συνοδεία του βιολιού του Space Cowboy. Το αποκορύφωμα των διασκευώνγια μένα ήταν το “Gennie in a bottle” της Christina Aguilera με ένα μοναδικό σόλο από τον κοντραμπασίστα…

Οι Burger Project είναι αρκετά άνετοι και επικοινωνιακοί με το κοινό τους. Σε κάθε ευκαιρία το ρωτούσαν αν περνάει καλά και το παρακινούσαν να τραγουδήσει μαζί τους. Σε κάποια φάση ο frontman μας λέει: Κάναμε δυο εβδομαδες πρόβα καθημερινά και ελπίζουμε να μας βγεί σε καλό…!

‘Oχι μόνο τους βγήκε σε καλό αλλά από το συνεχή ενθουσιασμό του κοινού διαπίστωσαν ότι οι πρόβες απέδωσαν καρπούς και με το παραπάνω.

Η Ματούλα Ζαμάνη εισέρχεται στη σκηνή με ένα χτένισμα που έκοψε την ανάσα – κάτι μεταξύ σε πανκ μοϊκάνα και το …παιδικό παιχνίδι ευχούλης – και κερδίζει το χειροκρότημα και τις επευφημίες του κοινού! Η σκηνική της παρουσία είναι πολύ δυναμική και κινείται όλο χάρη και τσαχπινιά, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων τις επιτυχίες “Τσιγγάνα” , “Ούζο όταν πιεις”. Στη συνέχεια οι Burger Project επιστρέφουν στη σκηνή και η διασκέδαση συνεχίζεται!

Ανάμεσα στις διασκευές που ξεχώρισα ήταν τα παρακάτω “Another one bites the dust”, “Wonderwall” των Oasis ,“Sheena is a punk rocker” των Ramones, “I had the time of my life” των Abba, “Barbie Girl” των Aqua (το απόλυτο χιτ της εφηβείας των 90’s), “Holiday in Cambodia” των Dead Kennedy’s, “In the name of “των Rage Against The Machine, καθώς και το “Unbelievable” των EMF.

Μετά το διάλειμμα, αφού άλλαξαν κουστούμια συνέχισαν την Performance με το cover της ταινίας Mission Impossible, το δημοφιλές “Coconut Woman”, μια ska προσέγγιση του“Are we human?” των πολύ αγαπημένων Killers, ”το βαπόρι από τη Περσία ”, και ”Πρέζα όταν πιεις”.

Η Ματούλα Ζαμάνη επανήλθε δριμύτερη στη σκηνή φορώντας μια μπέρτα με πούπουλα και ένα …στηθόδεσμο φορεμένο ως περικάρπιο!

Στο δεύτερο μέρος του live ερμήνευσε μαζί με τους Burger Project τα “Τσιγγάνα”, ”Aπό τα κόκκαλα βγαλμένα”, ”Αν είναι η αγάπη αμαρτία” της Μαρινέλλας, ”Μπαξέ Τσιφλίκι”!

Η νύχτα μας τελείωσε με ένα χορευτικό αλα Michael Jackson και ένα ξέφρενο dj set από τον εορτάζοντα dj (πληροφορία που μας εκμηστηρεύτηκαν οι Burger Project, αστειευόμενοι, λέγοντας ότι ο dj θα κεράσει όλο το μαγαζί)

Η κατάφορη θεατρικότητα και η σάτιρα, η ενέργεια, ο άψογος συχρονισμός όλων των μελών του συγκροτηματος (κάνουν καλή χρήση παύσεων), ο ιδιαίτερος συνδυασμός των μουσικών οργάνων (βιολί, γιουκαλίλι, κοντραμπάσο), οι πρωτότυπες εκβάσεις των διασκευών τους καθώς και η πληθώρα μουσικών επιρροών τους είναι τα βασικά συστατικά του ύφους τους. Δε θα μπορούσα άλλωστε να περιοριστώ σε ένα και μόνο επίθετο που να χαρακτηρίζει τον ήχο τους. Αν ωστόσο έπρεπε να διαλέξω ένα και μόνο επίθετο που να ταιριάζει σε όλες τις εκφάνσεις της δραστηριότητας τους, αυτό θα ήταν το “αυθεντικοί”. Από το τρόπο που παίζουν και επικοινωνούν με το κοινό τους ως το θεατρικό performance και το αλλοπρόσαλο ενδυματολογικό τους κώδικα που κυμαίνεται ανάμεσα σε χρωματική πανδαισία και οι επιρροές από τα 70’s, 80’s και τα 90’s.

Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι η πιο ανατρεπτική εγχώρια cover μπάντα. Έχουν χιούμορ, μια αξιοζήλευτη μουσική εκπαίδευση, κάνουν τις πιο αναπάντεχες διασκευές, διακατέχονται από την πιο ανεξάντλητη ενέργεια και εντυπωσιάζουν για τις ενδυματολογικές τους τρέλες.

Με έναν jazz κοντραμπασίστα που φοράει έθνικ τουνίκ ανατολίτικης προέλευσης, με κιθαρίστα και frontman έναν τύπο που οι ψεύτικες νότες του σε κάνουν να ανατριχιάζεις, με ένα κιμπορντίστα “τρελό” performer και έναν drummer κατά τα φαινόμενα “ήρεμη δύναμη” ,  ο General ConZou, o Al the X-King, o Cosmic Communist και ο Mosch Holiday έχουν γίνει το “talk of the town” και κερδίζουν επάξια ολοένα και ευρύτερο κοινό.

Στο live τους βλέπεις ανθρώπους κάθε ηλικίας να τραγουδούν, να χορεύουν ασταμάτητα και να το διασκεδάζουν, βάζοντας για λίγο στην άκρη τα προβλήματα που τους απασχολούν στη δύσκολη εποχή που διανύουμε… Το αντίδοτο στη μιζέρια της κρίσης και της μονοτονίας ακούει στο όνομα Burger Project! Μη τους χάσετε!

Θα εμφανίζονται κάθε Παρασκευή στην Αυλαία, ως τις αρχές Γενάρη…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here