Γραμμένη το 1951 αυτή η σκοτεινή κωμωδία απεικονίζει την χωρίς λογική, αυξανόμενα εξοργιστική διδασκαλία ενός διαταραγμένου καθηγητή και μιας αδύναμης μαθήτριας – ντυμένη με το μανδύα της κριτικής σχετικά με τις μεθόδους διδασκαλίας, την εξουσία και την πολιτική.

Η μαθήτρια αντιμετωπίζει δυσκολία στο να κατανοήσει τα λόγια του παλιού καθηγητή που η ίδια επέλεξε για να της διδάξει τα προπαρασκευαστικά μαθήματα. Με την πάροδο του χρόνου η δυσκολία των μαθημάτων μεγαλώνει και η μαθήτρια δεν αντιλαμβάνεται πια το δάσκαλό της, ενώ έχει οδηγηθεί στην πλήρη υποταγή.

«Ήταν γραφτό μου να υπομένω τον εφιάλτη που επέλεξα.»

Μπάμπης Σπανός
Σκηνοθέτης

to_mathima_2016_03_001

«Το μάθημα» στο σήμερα…

«Η κοινωνία φαίνεται απούσα αλλά η επίδρασή της προσπαθεί να μπει από τα κλειστά παράθυρα και πόρτες. Είναι πάντα εκεί για να επιβάλει τη θέληση της ακόμα και αν οι πρωταγωνιστές της το αρνούνται. Και η υπηρέτρια είναι εκεί για να υπηρετεί και να προστατεύει τον κύριο της απ αυτό που η ίδια του έχει επιβάλει. Γιατί η εξουσία μπορεί να έχει πάτωμα αλλά δεν μπορεί να έχει οροφή.

Η διδασκαλία αρχίζει σαν παιχνίδι, οριακά ερωτική και εξελίσσεται σε ένα βασανιστήριο χωρίς έλεος. Εκτός εάν ο μαθητής κατανοήσει και παπαγαλίσει αυτά που δεν καταλαβαίνει. Και όταν απεγνωσμένα ζητάει βοήθεια αυτή δεν έρχεται .Η αδυναμία συνεννόησης είναι μια αδιέξοδη κατάσταση η οποία δεν λύνεται αλλά κόβεται.»

Παίζουν: Κώστας Δράκος, Ιωάννα Οριό και η Κωνσταντίνα Σιλεβρή

Σκηνοθεσία : Μπάμπης Σπανός
Φωτογραφία :Αντ. Συμεωνάκης
Φωτισμοί :Κ.Πετράκης-Δ.Κωστόπουλος

Διάρκεια: 70 λεπτά

Κάθε Παρασκευή στις 9μ.μ.

Γενική είσοδος: 12€
Φοιτητικό – ανέργων – συνταξιούχοι: 5€
Ατέλεια: Δωρεάν

Κάνε like στη σελίδα και κέρδισε τη προσφορά 1+1

ΘΕΑΤΡΟ <ΑΛΦΑ>
Πατησίων 37 – πολυτεχνείο – Εξάρχεια
τηλ.210-5238742

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here