7/1/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Το 2010 υπήρξε μία πάρα πολύ καλή χρονιά όσον αφορά το μουσικό της κομμάτι. Μάθαμε πολλά νέα ονόματα, κυκλοφόρησαν εξαιρετικοί δίσκοι, επανενώθηκαν πολλές μπάντες, αλλά δυστυχώς έφυγαν από κοντά μας και πάρα πολύ μεγάλα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής. Ονόματα πολύ γνωστά αλλά και άλλα λιγότερο που όμως είχαν πολύ ουσιαστική προσφορά σε κομμάτια που έγραψαν ιστορία στη μουσική. Θεώρησα φόρο τιμής να αναφέρω τους σημαντικότερους από όσους μας άφησαν και να τους παρουσιάσω σήμερα για να μην ξεχαστούν πίσω από τις μουσικές επιτυχίες της χρονιάς που έφυγε…

1η Ιανουαρίου 2010: Lhasa de Sela
Πολύ μικρή σε ηλικία, μόλις 37 ετών, η Αμερικανό-μεξικανή τραγουδίστρια φεύγει από τη ζωή από καρκίνο του μαστού. Η Lhasa, πάρα πολύ γνωστή στους λάτρεις του είδους, πρόλαβε να κυκλοφορήσει τρεις δίσκους κάνοντας πωλήσεις που έφτασαν τα 1.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως.

31 Ιανουαριου 2010: Pauly Fuemana
Ακόμα ένας καλλιτέχνης που άφησε σε μικρή ηλικία, μόλις 40 ετών από φλεγμονώδη απομυελινωτική πολυνευροπάθεια. Ο Νεοζηλανδός μουσικός και βασικό μέλος των OMC, μπάντα που κυκλοφόρησε την τεράστια επιτυχία «How Bizarre» πριν από 17 χρόνια.

14 Φεβρουαρίου 2010: Doug Fieger
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της ροκ μουσικής, ο Doug Fieger, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών. Έγινε γνωστός ως η φωνή Knack, μπάντα που δημιούργησε την τεράστια επιτυχία «My Sharona». Έφυγε από τη ζωή ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο στον εγκέφαλο, και αλλεπάλληλες επεμβάσεις, που κράτησαν τέσσερα χρόνια.

17 Μαρτίου 2010: Alex Chilton
Η φωνή των Box Tops φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών από ανακοπή καρδιάς. Οι Box Tops υπήρξαν μία από τις πιο διάσημες μπάντες της δεκαετίας του ’60, έγραψαν πάρα πολλά χιτάκια εκείνη τη δεκαετία, αναμφισβήτητα όμως η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή τους ήταν το «The Letter».

13 Απριλίου 2010: Μάνος Ξυδούς
Φεύγει εντελώς απρόσμενα από τη ζωή σε ηλικία μόλις 57 ετών, από ανακοπή καρδιάς, ο άνθρωπος που χαρακτηρίστηκε ως η ψυχή των Πυξ Λαξ. Ήταν μέλος της μπάντας Dreamer and the full moon, μπάντα με την οποία κατάφερε να κάνει επιτυχία με το τραγούδι «Sandrina». Εν συνεχεία συμμετείχε στην παραγωγή του πρώτου και τρίτου δίσκου των Πυξ Λαξ και στην πορεία έγινε μέλος και φωνή της ιστορικής μπάντας. Έγραψε πολλές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Πυξ Λαξ όπως το «πούλα με», το «εσύ εκεί», το «μόνο για εκείνη μη μου λες», το «με στέλνεις» και πολλά ακόμα τραγούδια άλλων καλλιτεχνών όπως του Δημήτρη Μητροπάνου και πολλών ακόμα.

14 Απριλίου 2010: Peter Steele
Ο μπασίστας των Type O Negative μας αφήνει μόλις σε ηλικία 48 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια . Γνωστός στους φίλους της heavy metal μουσικής αφού η μπάντα του απευθυνόταν σε αυτό το είδος.

16 Μαΐου 2010: Ronnie James Dio
Κατά πολλούς ήταν η μεγαλύτερη απώλεια της χρονιάς. Σε ηλικία 67 ετών πεθαίνει ο Ronnie James Dio από καρκίνο του στομάχου . Υπήρξε τραγουδιστής των Black Sabbath και των Rainbow. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους και πιο γνωστούς Heavy Metal μουσικούς. Τελευταίο του συγκρότημα ήταν οι Heaven & Hell με τους οποίους ηχογράφησε δύο album ενώ στο παρελθόν ήταν επίσης μέλος των Elf, των Black Sabbath και των Dio.

24 Μαΐου 2010: Paul Gray
Σε ηλικία 38 ετών πεθαίνει ο μπασίστας των Slipknot μετά από υπερβολική δόση μορφίνης. Ο Gray ήταν από τα ιδρυτικά μέλη των Slipknot όταν δημιουργήθηκαν το 1995, ενώ τον περασμένο χρόνο η μπάντα γιόρτασε τα 10 χρόνια από την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους.

7 Ιουνίου 2010: Stuart Cable
Ο ντράμερ των των Stereophonics πεθαίνει στον ύπνο του σε ηλικία 40 ετών ύστερα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Μαζί με τους Kelly και Richard Jones δημιούργησαν το 1992 τους Stereophonics. Η μπάντα κυκλοφόρησε το 1997 τον πρώτο της δίσκο και κέρδισε το βραβείο του Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενους έναν χρόνο αργότερα στα Brit Awards.

23 Ιουνίου 2010: Peter Quaife
Ο πρώτος μπασίστας και ιδρυτικό μέλος των Kinks φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών από νεφρική ανεπάρκεια. Ο Peter Quaife ήταν μέλος των Kinks και από το 1962 ως το 1969 συμμετείχε σε σημαντικότατους δίσκους της εποχής ενώ μαζί τους κυκλοφόρησε singles όπως το You Really Got Me, το All Day And All Of The Night, το Sunny Afternoon και άλλα.

23 Αυγούστου 2010: George David Weiss
Ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικάνους συνθέτες φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών από φυσικά κομμάτια. Δύο από τα σπουδαιότερα κομμάτια που έχει συνθέσει είναι το «Can’t Help Falling in Love» των UB40 αλλά και το   «What a Wonderful World» του Louis Armstrong

22 Σεπτεμβρίου 2010: Eddie Fisher
Σε ηλικία 82 ετών, ύστερα από επιπλοκές που προκάλεσε επέμβαση στο ισχίο, φεύγει από τη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές της δεκαετίας του ’50. Ο Eddie Fisher, ο οποίος πούλησε εκατομμύρια δίσκους στη δεκαετία του ‘50 υπήρξε παντρεμένος με την Elizabeth Taylor και την Debbie Reynolds. Ήταν ίνδαλμα της δεκαετίας εκείνης με δεκάδες Top 40 hits όπως τα «Thinking of You», «Any Time» και το «Oh, My Pa-pa».

30 Σεπτεμβρίου 2010: Δούκισσα
Μία από τις μεγαλύτερες φωνές της ελληνικής δισκογραφίας, η Δούκισσα, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της συνεργάστηκε με πολύ μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου όπως τον Μανώλη Χιώτη, τον Γιώργο Μητσάκη, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Θόδωρο Δερβενιώτη, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Τάκη Μουσαφίρη και πολλούς άλλους.

10 Οκτωβρίου 2010: Solomon Burke
Ο Solomon Burke, ένας από τους σημαντικότερους της soul, πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών από φυσικά αίτια. Ήταν ένας από τους θρύλους τη soul μουσικής μαζί με τον James Brown και τον Marvin Gaye. Γνωστός ως «Ο Βασιλιάς του Rock και της Soul», ο Burke διασκευάστηκε από καλλιτέχνες όπως ο Otis Redding, ο Bruce Springsteen και οι Rolling Stones. Συμπεριλήφθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2001, ενώ κέρδισε το πρώτο του βραβείο Grammy το 2003.

12 Οκτωβρίου 2010: Κώστας Καφάσης
Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 70 ετών, αφήνει ο Κώστας Καφάσης μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ο Κώστας Καφάσης είχε γίνει γνωστός από το τραγούδι του «Γέλα κυρία μου» ενώ στο σινεμά έχει παίξει χαρακτηριστικούς ρόλους στις ταινίες «Μαριχουάνα stop», «Καλώς ήρθε το δολάριο», «Φίφης ο αχτύπητος», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Το πιο λαμπρό αστέρι» και «Μοντέρνα Σταχτοπούτα».

24 Οκτωβρίου 2010: Καίτη Χωματά
Ίσως η πιο χαρακτηριστική φωνή του Νέου Κύματος φεύγει από τη ζωή ανήμερα των 64ων γενεθλίων της μετά από μάχη 28 ετών με τον καρκίνο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της τραγούδησε περίπου 200 τραγούδια και κυκλοφόρησε 18 δίσκους. Συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες όπως τον Νίκο Δανίκα, τον Βασίλη Κουµπή, τον Γιώργο Κριµιζάκη, τον Χρήστο Λεοντή, τον Νίκο Μαµαγκάκη και την Ηλέκτρα Παπακώστα. Τραγούδησε σε δεύτερες εκτελέσεις τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και του Σταύρο Ξαρχάκου. Εκτός από το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» το οποίο υπήρξε και η μεγαλύτερη της επιτυχία, ερμήνευσε πολλά γνωστά κομμάτια όπως τα «Θα διώξω τα σύννεφα να γίνω αστέρι», «Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των Βράχων» και το «Άσπρα καράβια τα όνειρά μας».

25 Οκτωβρίου 2010: Gregory Isaacs
Μία από τις πιο πληθωρικές φωνές της reggae μουσικής, ο Gregory Isaacs, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις 59 ετών από καρκίνο του πνεύμονα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κυκλοφόρησε περισσότερους από 500 δίσκους στην Τζαμάικα, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τις Η.Π.Α. Συνεργάστηκε με ονόματα όπως αυτά του Lee ‘Scratch’ Perry, του King Tubby, του Sugar Minott, του Freddie McGregor, του Dennis Brown και του Errol Holt. Πιο σημαντικός δίσκος στην μουσική του καριέρα ήταν ο αριστουργηματικός «Night Nurse» του 1982, δίσκος που ηχογράφησε στο Tuff Gong studio του Bob Marley, ένα χρόνο μετά το θάνατο του τελευταίου.

18 Νοεμβρίου 2010: Λάκης Αλεξάνδρου
Η καρδιά του τον πρόδωσε στα 69 του χρόνια… Ένας από τους πιο σεμνούς έλληνες καλλιτέχνες, ο Λάκης Αλεξάνδρου, πέθανε στις 18 του Νοέμβρη, στο σπίτι του στο Αιγάλεω. Γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1941, στην Πέλλα. Έκανε σπουδαία καριέρα στο τραγούδι τη δεκαετία του ’70 και του ’80. Το 1978 έλαμψε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με το τραγούδι “τώρα”. Μεγάλες του επιτυχίες τα «Σε καρτερώ», «Καλό μου όνειρο εσύ», «Τον κόσμο κυβερνώ», «Η ώρα της αλήθειας», «Μια προσευχή» και «Ασπρα περιστέρια». Ο γόης του ελληνικού τραγουδιού (είχε μεγάλη πέραση τότε στον γυναικείο πληθυσμό!) είχε στη καριέρα του πολλές σπουδαίες συνεργασίες, ξεχώρισαν όμως αυτές με τους Γιάννη Πάριο, Τζένη Βάνου και Πόλυ Πάνου…

17 Δεκεμβρίου 2010: Captain Beefheart
Ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς με τεράστια καριέρα από το 1967 ως το 1982. Πέθανε σε ηλικία 69 ετών ταλαιπωρημένος από την σκλήρυνση κατά πλάκας. Ξεκίνησε τη μουσική του πορεία παίζοντας μπλουζ-ροκ και γκαράζ όπως κανένας άλλος πριν ή μετά από αυτόν, για να ασκήσει καθοριστική επίδραση, στη συνέχεια, σε μουσικά είδη όπως το αμερικάνικο πανκ ή το πειραματικό αβανγκάρντ ποστ-ροκ.

30 Δεκεμβρίου 2010: Bobby Farrell
Η φωνή των Boney M φεύγει από τη ζωή 2 μέρες πριν την πρωτοχρονιά του 2011, σε ηλικία 61 ετών. Ήταν μέλος των Boney M από το ξεκίνημα τους, το 1974 και στην συνέχεια μαζί κυκλοφόρησαν 38 συνολικά top 10 hits, μεταξύ αυτών και τα: «Daddy Cool», «Sunny», «Rivers Of Babylon». Το 1978, οι Boney M ήταν το πρώτο δυτικοευρωπαϊκό μουσικό συγκρότημα που τραγούδησε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, το 1978, ύστερα από πρόσκληση του πρόεδρου Leonid Brezhnev.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here