«Διαβάζοντας την «Εφημερίδα των Κυριών» πιο πολύ θαυμάζεις το μεγαλείο της προσφοράς  και το τι θα πει πάθος κι αγάπη κι ενθουσιασμός και πίστη σε μια ιδέα, τι θα πει να πετάς στα ουράνια σαν ένας ερωτευμένος έφηβος  και μαζί σου να πετάει η ομάς!»

Ένα θρυλικό έντυπο μιας τεράστιας προσωπικότητας του 19ου αι , συγκινεί και εμπνέει μία σύγχρονη τραγουδοποιό, ώστε να  δημιουργήσει μια παράσταση.

«Η Εφημερίς των Κυριών», που εξεδόθη  για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου του 1887 από την Καλλιρρόη Παρρέν, ξαναδιαβάζεται από την Ευσταθία σε μια παράσταση μετά μουσικής. Η πρώτη εφημερίδα φτιαγμένη από γυναίκες για γυναίκες. Γυναίκες μιας άλλης εποχής, χωρίς βασικά δικαιώματα, μην έχοντας πρόσβαση στη μόρφωση και καμία εξουσία πάνω στον εαυτό τους.

Στην παράσταση δεσπόζουν κείμενα της εφημερίδας γραμμένα από την πένα της εκδότριάς της, της πρώτης ελληνίδας φεμινίστριας ,της Καλλιρρόης Παρρέν, η οποία με την Εφημερίδα της συνετέλεσε στην αφύπνιση του γυναικείου φύλου στην Ελλάδα.

efstathia_parastasi_2017_10_001

Η ηθοποιός Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, ούσα μυημένη εδώ και χρόνια στη μαγεία της ανάγνωσης της Εφημερίδος ,ταυτίζεται με την Καλλιρρόη Παρρέν και γίνεται σιγά σιγά η φωνή της που διασχίζει τους αιώνες για να έρθει στα δικά μας αυτιά.

Ο Χάρης Μπότσης στο πιάνο, εμπλέκεται μουσικά με την υπέροχη ελληνική γλώσσα της Εφημερίδος των Κυριών αντιπαραθέτοντας παλιές και σύγχρονες μελωδίες μέχρι να φτάσει στο «τώρα», στα τραγούδια της Ευσταθίας.

Κι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα τα Σάββατα του Νοεμβρίου και το πρώτο του Δεκεμβρίου το απόγευμα, στην οικία Κατακουζηνού, ένα από τα πρώτα φιλολογικά σαλόνια της Αθήνας, σαν αυτό που είχε και η ίδια η Καλλιρρόη Παρρέν , μια εποχή που τα φιλολογικά σαλόνια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πνευματικής εξέλιξης της νεώτερης Ελλάδος. 

efstathia_andromaxi_markopoulou_parastasi_2017_10_001

Σύνθεση κειμένων, πρωτότυπα κείμενα και μουσική : Ευσταθία
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρομάχη Μαρκοπούλου
Πιάνο : Χάρης Μπότσης
Μουσική επιμέλεια: Ευσταθία, Χάρης Μπότσης
Παίζουν: Ευσταθία, Ανδρομάχη Mαρκοπούλου, Χάρης Μπότσης
Οργάνωση παραγωγής : Black Duck

4,11,18,25 Νοεμβρίου κ 2 Δεκεμβρίου 2017 στις 18.30

Οικία Κατακουζηνού
Αμαλίας 4 Σύνταγμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here