Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Ένας εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος κλείνει τα 80 και αποφασίζει να χρηματοδοτήσει μία ταινία που θα μείνει στην ιστορία για να θυμούνται για πάντα και τον ίδιο. Προσλαμβάνει τη Lola Cuevas (Penélope Cruz), διακεκριμένη πρωτοπόρο σκηνοθέτιδα, η οποία με τη σειρά της επιλέγει ως πρωταγωνιστές τους Félix Rivero (Antonio Banderas) και Iván Torres (Óscar Martínez). Ο πρώτος είναι δημοφιλής σταρ, ο δεύτερος βραβευμένος θεατρικός ηθοποιός. Οι πρόβες για τα γυρίσματα της ταινίας θα δοκιμάσουν τις σχέσεις όλων…

Οι Gastón Duprat και Mariano Cohn σκηνοθετούν και υπογράφουν μαζί με τον Andrés Duprat το σενάριο στην «Επίσημη Συμμετοχή» (“Competencia Oficial” / “Official Competition”), μια εκκεντρική σάτιρα για την Τέχνη, το Σινεμά και τη διασημότητα, που ισορροπεί ­όχι πάντοτε με επιτυχία­ στην κόψη ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, το σοβαρό και το «δήθεν», τα στερεότυπα και την πρωτοτυπία. Στην καρδιά του φιλμ βρίσκεται μια ανδρική αντιπαλότητα, η οποία (καθ)ορίζεται από μία γυναίκα. Ο διακεκριμένος, βαθυστόχαστος και ιδεολόγος Ivan μοιάζει να είναι το εντελώς αντίθετο από τον υπερφίαλο, επιφανειακό και λαμπερό Félix. Οι εκκεντρικές δοκιμασίες στις οποίες τους υποβάλλει η σκηνοθέτις τους, όμως, αποκαλύπτουν σιγά-σιγά ότι οι δύο άνδρες μοιάζουν πιο πολύ απ’ όσο πιστεύουν ή θα ήθελαν κι εμείς συνειδητοποιούμε ότι όλα τα επίθετα που τους χαρακτηρίζουν μπορούν ανά πάσα στιγμή να μπουν εντός εισαγωγικών.

Το σενάριο διαθέτει ανατροπές και σχολιάζει εύστοχα τους καλλιτέχνες, την κινηματογραφική βιομηχανία, την Τέχνη και τις πεποιθήσεις των θεατών για όλα αυτά. Η σκηνοθεσία έχει στυλ, όχι όμως πάντοτε και σωστό ρυθμό, καθώς η ταινία συχνά μοιάζει μεγαλύτερη από τη διάρκειά της. Το μεγαλύτερο ατού του έργου είναι αδιαμφισβήτητα οι καταπληκτικές ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών, καθώς και το γεγονός ότι μιλά για το Σινεμά και τους ανθρώπους του –με τα ταλέντα, τις αδυναμίες, το Εγώ και τις ευαισθησίες τους– με διάθεση αποκαλυπτική, αυτοσαρκαστική και διαρκώς… ανταγωνιστική.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Spentzos Film, από την Πέμπτη, 4 Αυγούστου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here