Όλα ξεκίνησαν από τη διασκευή της Μαρίας Παπαγεωργίου στο τραγούδι “Ξημερώνει” (Μ.Θεοδωράκης – Κ.Τριπολίτης). Αυτό ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ένας διάλογος με τον κορυφαίο Μίκη Θεοδωράκη. Για την ακρίβεια ξεκίνησε μία ενδιαφέρουσα αλληλογραφία, όπως γινόταν παλιά, με ανταλλαγή απόψεων για τη μουσική, τη ζωή, τις προσωπικές αγωνίες και τις συγκυρίες της εποχής. Παράλληλα, ξεκίνησαν και οι μεταξύ τους συναντήσεις. Εκεί ήρθε η πρόταση από τον μεγαλύτερο εν ζωή Έλληνα συνθέτη για να γίνει ένας δίσκος με επανεκτελέσεις κυρίως “κρυμμένων” τραγουδιών του, αλλά και πιο γνωστών με τη δική της “ανάγνωση”. Η βασική οδηγία του ήταν μία και σαφής “Κάνε αυτό που νομίζεις με την ομάδα σου, σου έχω εμπιστοσύνη”.

Έτσι, μέσα από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συναντήσεις, αγωνίες, πρόβες, σκέψεις, συγκυρίες, περαστικές επικαιρότητες και πολλή αγάπη φτιάχτηκε η “Αλληλογραφία”. Στον 6ο προσωπικό της δίσκο, που ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Skrow Theater τον Φεβρουάριο του 2018, η Μαρία Παπαγεωργίου προσεγγίζει τον ρεπερτοριακό γαλαξία του Μίκη Θεοδωράκη με το δικό της αισθηματικό τηλεσκόπιο. Το αποτέλεσμα είναι στιβαρό και ισορροπεί ανάμεσα στο προσωπικό της ύφος και τον σεβασμό στη μουσική ιστορία του συνθέτη.

cd_papageorgiou_2018

Η Μαρία Παπαγεωργίου είναι μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική προσωπικότητα που συνδυάζει την σπάνια ομορφιά της φωνής της με την ωριμότητα των εκφραστικών της μέσων.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνύπαρξης είναι ο συναρπαστικός τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει τα τραγούδια που τραγουδά, ένας τρόπος που σε καθηλώνει και σε μαγεύει.
Θεωρώ λοιπόν τον εαυτό μου ευτυχή, γιατί η μουσική μου συναντά στο πρόσωπό της έναν τόσο ιδανικό εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς των Ελλήνων ερμηνευτών που τολμά να γεμίσει το χάσμα του χρόνου με τις υπέροχες ερμηνείες των τραγουδιών μου.
Για τον λόγο αυτό μαζί με τις ευχές μου για το κοινό μας έργο, οφείλω να της πω δημόσια ένα μεγάλο «ευχαριστώ».
Αθήνα, 24.2.2018
Μίκης Θεοδωράκης

“Όταν ηχογραφούσα με την ομάδα μου το ‘Ξημερώνει’ , δεν μπορούσα να φανταστώ πως τέσσερα χρόνια μετά ο συνθέτης αυτού του τραγουδιού και πολλών άλλων που διαμόρφωσαν στον ύψιστο βαθμό το τοπίο τη σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής θα με έβαζε στην αγκαλιά του και θα με οδηγούσε με τόση φροντίδα στα μονοπάτια που θα ένωναν το κορίτσι που τραγουδούσε το ‘Άσμα Ασμάτων’ στα Γρεβενά με τη γυναίκα που αναζητά τον παλμό της γενιάς της στη σκληρή Αθήνα. Τους τελευταίους μήνες έζησα ένα όνειρο και γέμισα δώρα. Δώρο είναι τα τραγούδια. Δώρο είναι τα λόγια που άκουσα σπίτι του και ένωναν μέσα μου έναν αιώνα ελληνικής Ιστορίας. Δώρο είναι η ελευθερία που μου έδωσε αυτός ο άνθρωπος να δω τα τραγούδια του και τα λόγια των ποιητών με τα δικά μου μάτια, χωρίς να μου πει ποτέ όχι. Ελπίζω να αφουγκράστηκα αρμονικά όλα αυτά τα δώρα που έλαβα και να σας τα προσφέρω πίσω ευλαβικά και με σεβασμό , όπως τους αρμόζει. Γράφοντας τις τελευταίες γραμμές αυτού του έργου, νοιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη.”
Μαρία Παπαγεωργίου

papageorgiou_2018_03_001

Ο δίσκος κυκλοφορεί τη Μεγάλη Παρασκευή (6.4.2018) με την Εφημερίδα των Συντακτών σε μία πολυτελή για τα δεδομένα των δισκογραφικών προσφορών έκδοση με εκτενή αποσπάσματα από τη μεταξύ τους αλληλογραφία και φωτογραφίες από τη ζωντανή ηχογράφηση του δίσκου στον φιλόξενο χώρο του Skrow Theater.

Περιεχόμενα δίσκου:
1. Τώρα που πεθαίνουν τα λουλούδια | Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης
Από τον κύκλο τραγουδιών “Ταξίδι μέσα στη νύχτα” , 1978
2. Δάκρυσαν τα σεντόνια μου | Στίχοι: Αγγελική Ελευθερίου
Από τον κύκλο τραγουδιών “Φαίδρα, Τραγούδια Αγάπης”, 1985
3. Στην άκρη του παραδείσου | Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Από τον κύκλο τραγουδιών “Μήπως ζούμε σε άλλη χώρα;” ,1991
4. Σε δρόμους μακρινούς | Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης
Από τον κύκλο τραγουδιών “Τα λυρικά” , 1978
5. Στο παζάρι του φονιά | Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Από τον κύκλο τραγουδιών “Αρκαδία ΙΙ”, 1969
6. Προδομένη αγάπη | Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης
Από τον θεατρικό έργο “Το τραγούδι του Νεκρού Αδερφού” , 1962
7. Το τραγούδι των Σειρήνων | Στίχοι: Κώστας Καρτελιάς
Από τον κύκλο τραγουδιών “Οδύσσεια” , 2007
8. Αγάπη | Στίχοι: Κώστας Τριπολίτης
Από τον κύκλο τραγουδιών “Ραντάρ” , 1981
9. Την πόρτα ανοίγω το βράδυ | Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης
Από τον κύκλο τραγουδιών “Τα λυρικά” , 1978
10. Ήλιε μου και φως αγαπημένο | Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης
Από την όπερα “Αντιγόνη” , 1999

Συντελεστές:
Μιχάλης Βρέττας: Βιολί
Σοφία Ευκλείδου: Τσέλο
Ντίνος Μάνος: Κοντραμπάσο
Νίκος Παπαβρανούσης: Τύμπανα
Μαρία Παπαγεωργίου: Ακουστική και ηλεκτρική (4 & 9 ) κιθάρα
Σταύρος Ρουμελιώτης: Ηλεκτρική κιθάρα
Χρήστος Τόλης: Πιάνο, kalimba , synths

papageorgiou_2018_03_002

Ενορχήστρωση / Παραγωγή: Μαρία Παπαγεωργίου
Ενορχήστρωση εγχόρδων: Σταύρος Ρουμελιώτης

Ηχοληψία / εγγραφή: Κώστας Γκαβάκος
Ζωντανή ηχοληψία: Κυριάκος Νικολόπουλος , Σπύρος Ρουμελιώτης
Οι μίξεις και το master έγιναν από τον Κώστα Γκαβάκο @ Soundflakes Studio

Σχεδιασμός: Αντιγόνη Χαλαμπαρδάκη
Φωτογραφίες: Ελευθερία Άνθη , Χρήστος Τόλης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here