Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
Φωτογράφηση: Αφροδίτη Ζαγγανά

Δε μπορώ να πω ότι παρακολουθώ επισταμένα την πορεία της Σαββέριας Μαργιολά στη «θάλασσα» του ελληνικού τραγουδιού. Ωστόσο, κάθε φορά που τυχαίνει να την «πετύχω» στην τηλεόραση (το ραδιόφωνο έχει «καταργηθεί» εδώ και χρόνια…), μου αρέσει πολύ ν’ ακούω τη φωνή της. Δίχως την παραμικρή αμφιβολία, είναι από τις κορυφαίες της νέας «σοδειάς» της εγχώριας μουσικής σκηνής, αλλά έχει κι ένα δικό της, μοναδικό τρόπο να ερμηνεύει το κάθε τραγούδι που επιλέγει.

Με την ευκαιρία της διαμονής μου για λίγες ημέρες στην Αθήνα, θέλησα λοιπόν να την παρακολουθήσω «ζωντανά» για πρώτη φορά, ώστε να διαμορφώσω μια πιο συγκεκριμένη και ξεκάθαρη άποψη για κείνη. Αφορμή γι’ αυτό, στάθηκε η εμφάνισή της το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας στο «Σταυρό του Νότου».

savveria_margiola_live_2015_11_001

Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός, δεν είχα ξαναπάει στο συγκεκριμένο χώρο (στο club) και μπαίνοντας, ένιωσα πολύ οικεία με το περιβάλλον. «Χαλαρή» μουσική, λίγες (ακόμα…) παρέες και φωτισμός «τόσο-όσο», αναμφισβήτητα δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα. Όσο περνούσε η ώρα, ο κόσμος γέμιζε σιγά-σιγά το μαγαζί και την ώρα έναρξης του προγράμματος (αργότερα από το αρχικώς ανακοινωθέν…), ήταν κυριολεκτικά κατάμεστο. Η Σαββέρια εμφανίστηκε έτοιμη να προσφέρει μια όμορφη βραδιά στους θαμώνες κι από την πρώτη νότα που ξεστόμισε, ήτανε φανερό ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε. Επικοινωνιακή κι εξαιρετικά ευγενική μαζί τους, απέδειξε αν μη τι άλλο, ότι τους σέβεται και δίνει τον καλύτερο εαυτό της για να τους ευχαριστήσει.

Το ρεπερτόριό της δεν περιλάμβανε πολλά τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της, αλλά κυρίως αγαπημένα της. Κι όπως αποδείχτηκε, το ίδιο τ’ αγαπάει κι ο κόσμος, καθώς δε σταμάτησε στιγμή να τη «συνοδεύει» φωνητικά και να χτυπά παλαμάκια στα πιο «ανεβαστικά» εξ αυτών. Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς, η παρουσίαση δύο νέων τραγουδιών, τα οποία θα περιλαμβάνονται στο νέο άλμπουμ της που θα κυκλοφορήσει εν ευθέτω χρόνω…


Η εκλεκτή ερμηνεύτρια, κατόρθωσε να «παντρέψει» τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Δήμο Μούτση με τον Πέτρο Βαγιόπουλο, τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Θέμη Καραμουρατίδη. Έτσι, ακούσαμε από το «Να βάλω τα μεταξωτά», «Το δίκιο μου» και το «Ρώσικά μου μάτια», μέχρι το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» και το «Μ’ ένα παράπονο».

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες «μεμονωμένες» στιγμές από την εμφάνισή της, θα στεκόμουν στη μοναδική ερμηνεία της στο «Αυτή η νύχτα μένει» του Σταμάτη Κραουνάκη, αλλά και στον τρόπο με τον οποίον ανέβαζε το κέφι του κόσμου, τραγουδώντας το «Σου μιλώ και κοκκινίζεις», κρατώντας στο χέρι της ένα ντέφι. Κι από κάτω, ο κόσμος να τραγουδά μαζί της και να γίνονται όλοι μια παρέα…


Σε γενικές γραμμές, η Σαββέρια Μαργιολά απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι η παρουσία της στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού αποτελεί εγγύηση πως αυτό θα εξακολουθήσει να είναι ζωντανό και να στέκεται όρθιο και δυνατό, παρά την ταλαιπωρία που υφίσταται καθημερινά από διάφορους δήθεν «υπηρέτες» του. Μια ερμηνεύτρια υψηλών προδιαγραφών, με πολύ καλές επιλογές τραγουδιών και πάντα χαμηλών τόνων, μπορούμε να πούμε ότι δείχνει έναν άλλο δρόμο από κείνο που έχει επικρατήσει εδώ και χρόνια και οδηγεί την ελληνική μουσική στο γκρεμό.

savveria_margiola_live_2015_11_013

Θα κλείσουμε, με μια άκρως φιλική υπόδειξη-πρόταση στους ιθύνοντες του «Σταυρού». Όπως και να το κάνουμε, οι καθημερινές δεν είναι το κατάλληλο χρονικό σημείο για τη διεξαγωγή τέτοιων live, τα οποία μάλιστα ξεκινούν και αρκετά αργότερα από την προκαθορισμένη ώρα. Οι κυριότεροι λόγοι που το επισημαίνουμε, είναι δύο: Αφενός υπάρχει κόσμος που (ακόμα…) εργάζεται την επόμενη ημέρα και πρέπει να ξυπνήσει νωρίς το πρωί. Συνεπώς, του είναι αδύνατο να ξενυχτήσει και μοιραία, αποχωρεί αρκετή ώρα πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Αφετέρου, κάποια άτομα που πηγαίνουν σ’ αυτές τις εκδηλώσεις δε διαθέτουν μεταφορικό μέσο, οπότε οι μετακινήσεις τους γίνονται με το μετρό, το τραμ κλπ. Πώς όμως να μπορέσουν να παρατείνουν περισσότερο την παραμονή τους, όταν τα μέσα μαζικής μεταφοράς κλείνουν γύρω στις 00:30; Είναι άδικο και για κείνους, αλλά και για τους καλλιτέχνες, που δίνουν και την ψυχή τους για να ευχαριστήσουν τον κόσμο, όπως η Σαββέρια…

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από το live…

————-

** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here