Την ημέρα των γενεθλίων της (1η Δεκεμβρίου) επέλεξε η Ευσταθία για να κυκλοφορήσει το καινούργιο της άλμπουμ με τίτλο «γένους θρυλικού». Το άλμπουμ, αυτή τη φορά κυκλοφορεί διαδυκτιακά μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες Spotify, Apple Music, Deezer, Tidal και Amazon, από την εταιρεία Digital Minds. Παράλληλα θα κυκλοφορήσει και το ομώνυμο βιβλίο της, άρρηκτα συνδεδεμένο με τα καινούργια της τραγούδια.
Το νέο της άλμπουμ αποτελείται από 11 τραγούδια που το καθένα από αυτά είναι αφιερωμένο σε μία γυναικεία προσωπικότητα. Τα 8 τραγούδια φέρουν τα μικρά ονόματα διασήμων γυναικών της ιστορίας, του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, γυναικών με ισχυρή πνευματικότητα που άφησαν βαθύ το αποτύπωμά τους στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού: « Καλλιρρόη» (Παρρέν), « Ιζαντόρα» (Ντάνκαν), « Μαρίκα» (Κοτοπούλη), «Coco» (Chanel), «Σοφία» (Λασκαρίδου), «Marie» (Curie), «Lou» (Andreas Salome), «Camille» (Claudel).
To κομμάτι «Ελένη εκ Σύρου» προέρχεται από ένα ποίημα που ανακάλυψε και μελοποίησε η τραγουδοποιός, δημοσιευμένο στο 8ο τεύχος της « Εφημερίδας των Κυριών» της Καλλιρρόης Παρρέν, του έτους 1887. Πρόκειται για το σκοτεινό, έμμετρο παράπονο μιας καταπιεσμένης, δημιουργικής ορμής, που αποδίδεται στην « Ελένη εκ Σύρου», χωρίς επώνυμο. Εκείνη η γυναίκα ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία της για ευνόητους λόγους, ωστόσο η κραυγή της ταξίδεψε μέσα στο χρόνο σαν μήνυμα σε μπουκάλι και βρήκε, σχεδόν μεταφυσικά, μιαν άλλη δημιουργό για να ακουστεί, δύο αιώνες μετά
Το 10ο τραγούδι «Μary Butch» σχετίζεται με ένα φανταστικό πρόσωπο μα τόσο οικείο, που μάς διηγείται την πονεμένη και ηρωική ιστορία του. Τέλος, το κομμάτι με τον τίτλο «Τυχερή» αναφέρεται σε κάθε γυναίκα που ζει στις προηγμένες δυτικές κοινωνίες συνειδητοποιώντας βέβαια ότι στον υπόλοιπο κόσμο οι ομόφυλές της δεν χαίρουν της ίδιας τύχης.
Κι όλα αυτά στο πλαίσιο της ηθικής οφειλής των καιρών μας για αποκατάσταση της τόσο τρομακτικά βαλλόμενης σε πολλά μέρη του κόσμου θηλυκής αρχής και της αναγκαιότητας για προβολή πνευματικών προτύπων και ειδικά της γυναικείας πνευματικότητας.
Σε όλο το έργο της Ευσταθίας, πλανάται το ερώτημα αν τελικά ο κόσμος εξελίσσεται θετικά.
Αν ανεβάσαμε τον πήχυ της ανθρωπιάς μας έστω και λίγα χιλιοστά πιο ψηλά, τότε κι αυτό είναι κάτι. Σίγουρα η εξέλιξη μιας κοινωνίας εξαρτάται από τη θέση των γυναικών σε αυτή.
Η τραγουδοποιός και θεατρική συγγραφέας μέσα από την καινούργια της δισκογραφική – συγγραφική δουλειά ψυχανεμίζεται (ή επιθυμεί βαθειά;) μια επικείμενη παγκόσμια αλλαγή συνειδητότητας και μιας βαθιάς αλλαγής των δομών της Πατριαρχίας που τόσο έχει ταλαιπωρήσει ανά τους αιώνες όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άντρες.
Μήπως τελικά έφτασε η στιγμή όλοι να γίνουμε ένα και να είμαστε πλέον «γένους θρυλικού»;