Το τραγούδι «Ψαξ’ το βαθιά» είναι ο προάγγελος της κυκλοφορίας του ομώνυμου ψηφιακού album του Γιώργου Μάρτου, που θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Ιανουάριο από το Ogdoo Music Group.

Ο Γιώργος Μάρτος, παρά τα μόλις εικοσιοχτώ του χρόνια, έχει ήδη στις αποσκευές του ένα προσωπικό δίσκο με τίτλο «Έχουμε υποχρέωση» αλλά και σημαντικές συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Πάνος Κατσιμίχας, η Αρλέτα, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και πολλοί άλλοι, μέσα από τη συμμετοχή του στα πολυσυλλεκτικά album «Πάνω κάτω η Πατησίων» και «Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη Θεοδωράκη».

Ο Γιώργος Μάρτος γράφει τους στίχους, τη μουσική και ερμηνεύει το «Ψάξ’ το βαθιά» συνεχίζοντας την παράδοση των σπουδαίων τραγουδοποιών των τελευταίων δεκαετιών που κατάφεραν να καταγράψουν και να καυτηριάσουν με τα τραγούδια τους την νεοελληνική πραγματικότητα.

Κοινωνικά ευαίσθητος και πολιτικοποιημένος παρατηρεί με κριτική ματιά το σύγχρονο άνθρωπο να ζει και να κινείται μηχανικά και χωρίς όραμα στο τεράστιο στρατόπεδο εργασίας της πόλης.

Το τραγούδι «Ψαξ’ το βαθιά» είναι η κραυγή για αφύπνιση της επαναπαυμένης μας συνείδησης όσο ακόμα η φωτιά της λαχτάρας για την αλήθεια και τη χαρά της ζωής σιγοκαίει μέσα μας. Η διαβρωτική συνήθεια της ασχήμιας, η σύγχυση ανάμεσα στην πραγματικότητα και το έντεχνα αληθοφανές αφήγημα της εκάστοτε εξουσίας, σε συνδυασμό με την ατέρμονη επανάληψη της καθημερινότητας ροκανίζει σαν τρωκτικό τα χρόνια και τη ζωή του αγχώδους δεσμώτη. Το αίτημα για αλήθεια και ζωή είναι πάντα επίκαιρο και στα χρόνια που ζούμε ίσως λίγο περισσότερο.

Ο Γιώργος Μάρτος είναι αναμφισβήτητα μια εξαίρεση από αυτές που σε κάνουν να συνειδητοποιείς με χαρά, ότι η ελληνική τραγουδοποιία δεν εξαντλεί την ευφυΐα της περιγράφοντας μόνο αδιέξοδους έρωτες ή αφηρημένα συναισθηματικά σχήματα αλλά παίρνει θέση για τα γεγονότα του καιρού της στη διάρκεια της εξέλιξής τους.

Το τραγούδι «Ψαξ’ το βαθιά» είναι ένα τραγούδι άρτιο, με ερμηνεία που αναδεικνύει τη δύναμη του λόγου και μουσική που ανταποκρίνεται στη ένταση των νοημάτων. Εκφράζει το αίτημα που οφείλουν να διατυπώνουν οι νέοι άνθρωποι όλων των εποχών για συλλογική αφύπνιση, δικαιοσύνη και επιστροφή της «υπεραξίας» των ζωών τους, που καταχράστηκαν οι επιτήδειοι.

Στο album παίζουν οι μουσικοί:
Ματί Παλαιολόγος: πιάνο, πλήκτρα, programming
Νίκος Παπαδόπουλος: ηλεκτρική & ακουστική κιθάρα, μπάσο, programming
Γιώργος Μητσοτάκης: τύμπανα
Σπύρος Δέλτα: ηλεκτρική κιθάρα
Sam Marlieri: σαξόφωνο
Κώστας Μπατσίλας: τρομπέτα
Κωνσταντίνος Μανίκας: βιολί
Γιώργος Μάρτος: ακουστική κιθάρα, μαντολίνο

Στο τραγούδι «Ψάξτο Βαθιά»:
Ενορχήστρωση: Νίκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Μάρτος
Ηχοληψία – Μίξη: Νίκος Παπαδόπουλος

Άκανθα κι αγρίμια στα πόδια σου εμπρός
συνηθισμένος πλέον στην ασχήμια κοιτάς τα προσεχώς
Λόγια – ρεστία τροφή του μυαλού
μα της ψυχής σου την υπεραξία αρπάξαν προ καιρού

Ποιος θα μας πει το παραμύθι απ’ την αρχή
ποιος θε να βρει το μυστικό της σιωπής
Ξύπνα και ψάξ’ το βαθιά
πριν σβήσει η φωτιά

Ψέμα και αλήθεια στον ίδιο ντορβά
παραδομένος πλέον στη συνήθεια τον χρόνο προσκυνάς
Όλα θ’ αλλάξουν μου λες και γελάς
μα εσύ αν δεν αλλάξεις πρώτα μην το συζητάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here