Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε ότι οι προγραμματισμένες για τις 19 & 20 Δεκεμβρίου συναυλίες του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Μικρό Παλλάς με τίτλο «Γκρεμιστής & Αιρετικός», αναβάλλονται λόγω ασθένειας του Κώστα Μακεδόνα.

Τις επόμενες μέρες  θα ανακοινωθούν οι νέες ημερομηνίες διεξαγωγής των συναυλιών. Οι κάτοχοι των εισιτηρίων που επιθυμούν να τα εξαργυρώσουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με την ticketservices.gr για τη διαδικασία επιστροφής.

——————-

Δέκα ημέρες πριν το τέλος του 2022, και ένα μήνα πριν την επίσημη κυκλοφορία του δίσκου τους «Ο Γκρεμιστής» ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Κώστας Μακεδόνας παρουσιάζουν στο αθηναϊκό κοινό τα οκτώ τραγούδια που τον απαρτίζουν. Σε δύο διαδοχικές συναυλίες το κοινό θα ακούσει για πρώτη φορά εν σώματι τα τραγούδια που, επί τρία συναπτά έτη επεξεργάσθηκαν μαζί ώστε να είναι μια μουσική ανθολογία μόνο εξαιρετικών αισθημάτων και σημαντικών νοημάτων.

Ο τίτλος έρχεται απ’ ευθείας από το μνημειώδες ποίημα του Κωστή Παλαμά. Ένα ποίημα-οργισμένη ελεγεία, το απόλυτα ιδεολογικό υπόβαθρο για την κοινωνική Επαναστατικότητα. Τραγούδι που πρωτοπαρουσιάστηκε στον «Μεγάλο Αιρετικό» Α’ μέρος, μαζί με τους εμβληματικούς «Αποχρωματισμούς» του Βύρωνος Λεοντάρη. Δίπλα τους ένα συγκλονιστικό τραγούδι αγάπης και μεταφυσικής σύνδεσης του ενήλικου παιδιού με την μητέρα του: «Η Στοργή Σου με Προσμένει» του Ναπολέοντος Λαπαθιώτη.

Ωστόσο την μερίδα του λέοντος έχει ο Μάνος Ελευθερίου με μερικά από τα υπέροχα στιχουργήματα-παρακαταθήκη που άφησε στον Δημήτρη Παπαδημητρίου με την εντολή να τα παρουσιάσει σταδιακά και αρκετά χρόνια «αργότερα». «Ο Μεγάλος», «Μια Νύχτα που’ χα Κρίση», «Με το Μαχαίρι στο Λαιμό», «Τρεις Νύχτες νήστεψα νερό (και δέκα τ ’όνομά σου)». Τέλος «Οι Σταθμάρχες», τραγούδι «παραγγελία» από τον ίδιο τον Μάνο Ελευθερίου στον Δημήτρη Παπαδημητρίου, για τον αφιερωματικό του δίσκο.

Για τον δίσκο αυτό ο συνθέτης του λέει: «Μια οκτάδα Λαϊκών Τραγουδιών, έτσι όπως αξίζει να τα εννοεί κανείς: Από το ατόφιο αισθητικό ύφος έως το μεγάλο, ανεπιτήδευτο συναίσθημα. Από το θυμόσοφο χιούμορ έως την επαναστατική δίψα. Αυτήν που μόνο ποιητές σαν τον Παλαμά μπορούν να οραματισθούν και μόνο οι λαοί, σαν τους Έλληνες, μπορούν να πραγματώσουν. Και όλα με την ερμηνεία του Κώστα Μακεδόνα. Ενός μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή, έτσι όπως αξίζει να εννοούμε τις έννοιες μεγάλος και λαϊκός».

Στο ίδιο πρόγραμμα ο Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσιάζει μια ομάδα από τραγούδια του «Μεγάλου Αιρετικού»: ένα -επίσης υπό έκδοση- κύκλο τριάντα τραγουδιών. Οι τρεις κύκλοι του «Μεγάλου Αιρετικού» (Α, Β,Γ ) παρουσιάστηκαν επί τρία διαδοχικά έτη στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από το Ελληνικό Σχέδιο και τους ίδιους τραγουδιστές που συμμετέχουν στην συναυλία αυτή, σταθεροί συνεργάτες και αυθεντικοί ερμηνευτές του απαιτητικού αυτού έργου: οι καταπληκτικοί ερμηνευτές Γιώργος Φλωράκης, Βερόνικα Δαβάκη και Πάνος Παπαϊωάννου.

«Αιρετικοί» ποιητές από την Παγκόσμια ποίηση σε απίστευτες μεταφράσεις Διονύση Καψάλη, Γιώργου Κοροπούλη και Αλέξανδρου Μπάρα, παρέα με αντίστοιχους Έλληνες παρήγαγαν μια πολύ διασκεδαστική, πνευματώδη και κάπως διαταραγμένη ανθοδέσμη από λουλούδια όμορφα και συχνά σαρκοβόρα. Μπωντλαίρ, Ώντεν, Γιαίητς, Καβαλκάντι, Τζων Νταν, Λάρκιν, Καρυωτάκης, Αριστοφάνης, Αλέξανδρος Σχοινάς και βέβαια Καψάλης, Κοροπούλης και Γκανάς. Εννοείται θα παιχτεί ομάδα από δώδεκα εξ αυτών.

Στο μικρό επίλογο θα ακουστούν μερικά από τα πολύ γνωστά τραγούδια του συνθέτη που ανήκουν (παραδόξως θα έλεγε ένας εχθρός) και αυτά στην ίδια συνταγή με τα τραγούδια του προγράμματος. Σ’ αγαπώ (Ρίλκε), Το Σκάκι (Αναγνωστάκης), Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια (Γκανάς), Παράπονο (Ελύτης).

Μουσικοί:
Αχιλλέας Γουάστωρ – πιάνο
Κορίνα Βουγιούκα – κιθάρα
Γιώργος Καραγιάννης – μπουζούκι
Αποστόλης Μαργαζής – μπουζούκι
Μιχάλης Βρέττας – βιολί
Μερκούριος Κάραλης – κλαρινέτο
Τάσος Μυσιρλής – τσέλο
Δημήτρης Σίντος – κοντραμπάσο
Ντίνος Χατζηιορδάνου – ακορντεόν
Δημήτρης Κοντός – κρουστά

Ενορχήστρωση: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Τραγούδι: Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Φλωράκης, Βερόνικα Δαβάκη, Πάνος Παπαϊωάννου

Φιλολογικός σύμβουλος: Γιώργος Κοροπούλης

Δευτέρα 19 & Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022
Ώρα έναρξης: 21:15

Μικρό Παλλάς
Αμερικής 2 (City Link)
τηλ: 2103210025

Τιμές εισιτηρίων: 30 € VIP | 15 € A’ Ζώνη | 10 € Β Ζώνη | 8 € μειωμένο

Προπώληση: Ticketservices.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here