«Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από την αδικία, η φιλοδοξία να παραμείνει κάποιος ουδέτερος, είναι απλώς κυνισμός. Αποφασίστε επιτέλους Μπουλγκάκοφ: σε ποιά πλευρά του οδοφράγματος βρίσκεστε;»

Η παράσταση «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, συνεχίζει την πορεία της, από τη νέα περίοδο, στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ.

Η προγραμματισμένη πρεμιέρα είναι για το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014.

grammata_agapis_stalin_2014_09_01

Λίγα λόγια για το έργο:
Το έργο «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» είναι μια φανταστική ιστορία βασισμένη στην τρομερή εμπειρία του μεγάλου ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, τον οποίο ο σταλινισμός καταδίκασε σε σιωπή. Στο έργο συμμετέχουν τρία πρόσωπα: ο Μπουλγκάκοφ, η σύζυγός του Μπουλγκάκοβα και ο Στάλιν.

Η δράση διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’30, όταν ο Μπουλγκάκοφ, απεγνωσμένος από την απόλυτη λογοκρισία που επιβάλλεται στα έργα του, μετατρέπεται σε «συγγραφέα για έναν μόνο αναγνώστη»: γράφει το ένα γράμμα μετά το άλλο στον Στάλιν, απαιτώντας ή να ζήσει ελεύθερος ως καλλιτέχνης στη Σοβιετική Ένωση ή να του δοθεί η άδεια να φύγει από τη χώρα. Περιθωριοποιημένος σε μια κοινωνία όπου φέρεται ως προδότης, με την υποστήριξη και τη θαλπωρή μόνο της συζύγου του, ο Μπουλγκάκοφ περιμένει εις μάτην μια απάντηση από το μεγάλο σύντροφο.

Ώσπου μια μέρα δέχεται ένα τηλεφώνημα από κάποιον που του συστήνεται ως Στάλιν. Ο Μπουλγκάκοφ δεν έχει καμιά αμφιβολία επ’ αυτού. Είναι ο Στάλιν αυτός που του τηλεφωνεί, αυτός που του απευθύνει το λόγο με σεβασμό, αυτός που υμνεί το έργο του. Δυστυχώς, το τηλεφώνημα διακόπτεται ακριβώς την ώρα που ο Στάλιν είναι έτοιμος να ορίσει μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο.

grammata_agapis_stalin_2014_09_02

Το έργο του Μαγιόργκα αποτελεί έναν στοχασμό πάνω στη σχέση εξουσίας και καλλιτέχνη, εξουσίας και ατόμου. Ποια είναι τα όρια που θέτει ο δημιουργός σε αυτή τη σχέση προκειμένου να κρατήσει ακέραιο το έργο του, τα ιδανικά του και τις αρχές του; Πως μπορεί να γίνει κανείς αποδεκτός από την εξουσία και ταυτόχρονα να παραμείνει συνεπής ως προς το δημιούργημά του;

Ο ισπανός δραματουργός, κινούμενος με αριστοτεχνικό τρόπο ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, χρησιμοποιεί τρία υπαρκτά πρόσωπα μιας άλλης εποχής, προκειμένου να αγγίξει ερωτήματα που είναι πιο επίκαιρα από ποτέ για μια κοινωνία όπου ηχούν τα τύμπανα του ολοκληρωτισμού.

grammata_agapis_stalin_2014_09_03

—————

«Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» του Χουάν Μαγιόρκα, από την Ομάδα Εν Δράσει

Από 18 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο στις 6:30μμ & Κυριακή στις 9:15μμ

Συνεχίζεται για 2η χρονιά!

—————

Συντελεστές

Μετάφραση:    Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία:    Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά/Κοστούμια:     Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί:    Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική/Ηχητικός Σχεδιασμός:    Λάμπρος Πηγούνης
Επιμέλεια Κίνησης:    Θάλεια Δήτσα

Διανομή
Μπουλγκάκοφ:    Μελέτης Ηλίας
Μπουλγκάκοβα:    Άννα Ελεφάντη
Στάλιν:             Σπύρος Τσεκούρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here