Μπορούν να σκοτώσουν οι λέξεις; Μπορεί μια ραδιοφωνική εκπομπή να οδηγήσει σε μαζικές δολοφονίες; Πόσο ευάλωτοι είμαστε στη χειραγώγηση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης;

Ρουάντα, 1994. Μια ραδιοφωνική εκπομπή υποδαυλίζει την πιο άγρια γενοκτονία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η κοινωνία γοητεύεται από την ιδέα του αφανισμού μιας μειονότητας, στο όνομα της ειρήνης και της ελευθερίας. Είκοσι χρόνια αργότερα, ένας κορυφαίος δημιουργός του θεάτρου αρχίζει να ερευνά την αληθινή ιστορία και παρουσιάζει μια καθηλωτική παράσταση-ντοκουμέντο που επιχειρεί να ερμηνεύσει το αδιανόητο.

hate_radio_2015_04_001

Η πολυβραβευμένη παράσταση Hate Radio του πρωτοπόρου συγγραφέα και σκηνοθέτη Μίλο Ράου, η οποία μετά το Φεστιβάλ της Αβινιόν και το Theatertreffen του Βερολίνου ταξίδεψε σε περισσότερες από 15 χώρες, εξετάζει το ρόλο του σταθμού RTML (Radio-Télévision Libre des Mille Collines) της Ρουάντα στη γενοκτονία των Τούτσι και στον αφανισμό των μετριοπαθών Χούτου.

Το Hate Radio είναι η αναπαράσταση μιας εκπομπής του RTLM, βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά. Ο Μίλο Ράου, εισηγητής του θεάτρου της «επανάδρασης» (reenactment), συνθέτει ένα έργο αντλώντας υλικό από αυτόπτες μάρτυρες, μελέτες και αρχειακό υλικό. Η παράσταση αναδεικνύει τον κυνισμό και τους χειρισμούς των δημοσιογράφων του σταθμού, δημιουργών ενός τερατώδους εργαστηρίου επιδέξιας ρατσιστικής προπαγάνδας που προετοίμαζε επί μήνες τη γενοκτονία με τη μορφή διαφημιστικής καμπάνιας.

Επαγγελματίες ηθοποιοί, που έζησαν τα γεγονότα, μιλούν στα μικρόφωνα και υποδύονται τους παρουσιαστές της εκπομπής. Οι θεατές βάζουν τα ακουστικά και μπαίνουν στη θέση των ακροατών. Έτσι ξεκινά ένα θέατρο του πραγματικού.

hate_radio_2015_04_002

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Milo Rau
Δραματουργία & Έρευνα: Jens Dietrich
Σχεδιασμός Σκηνικών & Κοστουμιών: Anton Lukas
Βίντεο: Marcel Bächtiger
Ήχος: Jens Baudisch

Παίζουν: (ζωντανά) Afazali Dewaele, Sébastien Foucault, Diogène Ntarindwa, Bwanga Pilipili· (σε βίντεο) Estelle Marion, Nancy Nkusi

Βοηθός Σκηνοθέτη: Mascha Euchner-Martinez
Διεύθυνση Παραγωγής & Δραματουργία: Milena Kipfmüller
Δημόσιες Σχέσεις: Yven Augustin
Επιστημονική συνεργασία: Eva-Maria Bertschy
Σχεδιασμός ταυτότητας: Nina Wolters
Σχεδιασμός Web: Jonas Weissbrodt
Ακαδημαϊκοί σύμβουλοι: Marie-Soleil Frère, Assumpta Mugiraneza & Simone Schlindwein
Επιλογή ηθοποιών (Βρυξέλλες/ Γενεύη): Sebastiâo Tadzio
Επιλογή ηθοποιών (Κιγκάλι): Didacienne Nibagwire

 

Το Hate Radio είναι μια παραγωγή του IIPM (Βερολίνο/Ζυρίχη) μαζί με τα Migros-Kulturprozent Schweiz (Ελβετία), Kunsthaus Bregenz (Αυστρία), Hebbel am Ufer (HAU) (Βερολίνο), Schlachthaus Theater (Βέρνη), Beursschouwburg (Βρυξέλλες), migros museum für gegenwartskunst (Ζυρίχη), Kaserne (Βασιλεία), Südpol (Λουκέρνη), Verbrecher Verlag (Βερολίνο), Kigali Genocide Memorial Centre και Ishyo Arts Centre Kigali (Κιγκάλι, Ρουάντα).

13-15 Μαΐου 2015

Ώρα έναρξης: 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 15 € | Φοιτ. 10 € | Άνεργοι 5 €

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών | Συγγρού 107
Κεντρική Σκηνή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here