Γράφει η Εβίτα Μπουρμά

Η ομοφοβία ή αλλιώς η εκδήλωση αρνητικών συναισθημάτων και συμπεριφορών σε βάρος των ομοφυλόφιλων, συνδέεται έντονα με τον ρατσισμό.

Η μη ανοχή στην διαφορετικότητα και ο φόβος είναι οι πρώτες από τις αιτίες που έρχονται στο μυαλό, για την εκδήλωση επίθεσης, λεκτικής ή σωματικής, ενάντια σε κάποιον ομοφυλόφιλο.

homophobia_antivirusmag
Βαθύτερα, αν σκεφτούμε πως αντιδρούμε όταν φοβόμαστε, συνήθως αμυνόμαστε ή διαλέγουμε να απομακρυνθούμε, δεν ασκούμε βία. Ίσως λοιπόν, τα πραγματικά αίτια να συνδέονται με χαμηλή αυτοεκτίμηση και σε κάποιες περιπτώσεις, ομοερωτικά συναισθήματα που δεν αφήνουμε να εκδηλωθούν.

Η βία που εκδηλώνεται, δεν έχει λοιπόν σχέση με φόβο, αλλά με μεγάλο άγχος που δημιουργείται σε άτομα που είναι αμφιλεγόμενα ως προς την δική τους ταυτότητα.

Η Ελλάδα τοποθετείται ανάμεσα στις πιο ομοφοβικές χώρες απέναντι στους ομοφυλόφιλους στην Ευρώπη. Μια εξαιρετική προσπάθεια για την παρουσίαση του προβλήματος, έκανε το περιοδικό Antivirus, στο 58ο τεύχος του.

Στην προσπάθεια αυτή, συμμετείχαν η Ρένα Δούρου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Μαρία Καβογιάννη και ο Αντίνοος Αλμπάνης, οι οποίοι φωτογραφήθηκαν και μίλησαν για το πώς αντιλαμβάνονται το θέμα.

Πηγές: Simoni & Walters (2001), Herek (1990), Pavlou (2009)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here