Γράφει η Μάρω Παναγή
Φωτογραφίες: Ματίνα Φουντούλη

Εκείνο το βράδυ της Δευτέρας 29 του Οκτώβρη στον Σταυρό του Νότου ήταν σίγουρα κάτι πολυπόθητο και προσωπικό για τη Χριστίνα Μαξούρη. Η δεύτερη εμφάνισή της στο club του Σταυρού, αποτελούσε και την παρουσίαση του καινούργιου της δίσκου «Το άσπρο μαμά νοσταλγώ». Η Χριστίνα, με τα μεγάλα λάμποντα μάτια και το πλατύ χαμόγελο, μίλησε, τραγούδησε, φώναξε και ψιθύρισε για τη νοσταλγία, την παιδική καρδούλα, τη βιασμένη αθωότητα.


Ο δίσκος αποτελεί μια προσπάθεια δυόμιση χρόνων που τελικά βρήκε το λιμάνι της στην εταιρεία Μικρή Άρκτο. Μια προσπάθεια που η ίδια τη μοιράστηκε εξίσου με την Ελένη Φωτάκη και τον Άγγελο Τριανταφύλλου. Εκείνη έγραψε και δώρισε τους στίχους, εκείνος τις μελωδίες. Κι αφού είπαν δυο λόγια, ευχαρίστησαν κι ευχαριστήθηκαν, ανέβηκαν στη σκηνή η Χριστίνα και οι πέντε εκλεκτοί μουσικοί της. Ο Μιχάλης Βρέττας στο βιολί, η Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο, ο Δημήτρης Τίγκας στο κοντραμπάσο, ο Νίκος Παπαβρανούσης στα τύμπανα και ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος στο τρομπόνι και τα πλήκτρα, είναι δεξιοτέχνες μουσικοί που με την παρουσία τους κέντησαν αριστοτεχνικά τις εξαιρετικές ενορχηστρώσεις του Σταύρου Ρουμελιώτη.


Το πρόγραμμα ξεκίνησε και τελείωσε, καθώς «όλα είναι κύκλος», με το «Κάθε Κυριακή», ένα καινούργιο, πολύ αισθαντικό τραγούδι και ακολούθησαν κι άλλα από τον νέο δίσκο, όπως το «Δεν σε παίζω άλλο», «Τι κάθαρμα που είσαι» και «Ένα τρένο με καλεί». Για μένα ξεχωριστή ήταν η ερμηνεία των «Η αγάπη δεν είναι έτσι» και «Το άσπρο μαμά νοσταλγώ», δυο κομματιών με εκκωφαντικές αλήθειες. Συνολικά, η καινούργια δουλειά άφησε μια πολύ προσωπική και ειλικρινή αίσθηση, φάνηκε πόσο έχει αγαπηθεί από τους δημιουργούς της και συγκίνησε πολύ το κοινό.


Η συγκεκριμένη παράσταση δεν μοιάζει με εκείνη τη μοναδική «Δανεικά παπούτσια», που είχε κάνει η καλλιτέχνιδα πριν από κάποια χρόνια στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, διότι είναι άλλου ύφους λόγω του καθαρά συναυλιακού χώρου και των μουσικών. Ωστόσο, η Χριστίνα Μαξούρη είναι μια μοναδική ερμηνεύτρια και κανένας χώρος δεν το αλλάζει αυτό. Σηκώνει με γλυκύτητα και τσαμπουκά το βάρος της ερμηνείας και το ανυψώνει σαν πούπουλο. Περνάει από την παράδοση, τα ρεμπέτικα, τα ανατολίτικα τσιφτετέλια, στα γαλλικά, τα mambo, τις μπαλάντες και τα κάνει όλα δικά της. Το «Τριανταφυλλάκι», το «Μαύρο Κυπαρίσσι», «Ο Γιάννης ο φονιάς», ο Γκάτσος, ο Τσιτσάνης, ο Δεληβοριάς, μπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν μια παράσταση ξεχωριστή. Η ερμηνεία του παραδοσιακού «Από τα μπεντένια πέφτω», του «Θα με δικάσει», της «Καρδούλας πονεμένης» και του ντουέτου «Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια» με τον Φοίβο Δεληβοριά, ο οποίος βρισκόταν εκεί, είναι οι στιγμές που δεν θα ξεχαστούν από εκείνο το βράδυ.


Η Μαξούρη είναι η περίπτωση ενός νέου ανθρώπου που κάνει αυτό που βαθιά θέλει, ξεχειλίζοντας φρεσκάδα και όρεξη, και το επικοινωνεί με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Η εκφραστικότητα και το θεατρικό της ταπεραμέντο δένουν αρμονικά με τη στεντόρεια αλλά και τρυφερή φωνή της. Τραγουδά σαν να μιλά κι ο στίχος καρφώνεται με μιας στον νου. Αξίζει να είστε εκεί την επόμενη Δευτέρα στον Σταυρό του Νότου, για να αφεθείτε παρέα.


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here