Γράφει η Ειρήνη Χατζημαργαρίτη
Φωτογράφηση: Αφροδίτη Ζαγγανά

Όπως συνηθίζεται πια, τα τελευταία 3 χρόνια, οι Δευτέρες στο Σταυρό του Νότου έχουν έναν άλλον αέρα. Δεν ξέρω αν είναι ο χειμωνιάτικος καιρός, τα τραγούδια που ακούγονται ή η παρέα που τα παίζει. Το μόνο που ξέρω είναι πως η φωνή που ακούγεται σε όλο το club του Σταυρού του Νότου, είναι της Μαρίας Παπαγεωργίου, μιας καλλιτέχνιδας που ενώ είναι καιρό στο χώρο του τραγουδιού, όλο το εύρος του ταλέντου της συνεχίζει να αποκαλύπτεται σταδιακά.

Εάν πάει κανείς σε live της Μαρίας, θα νομίζει αρχικά ότι μπήκε σε μια γιορτή. Όχι από άποψη τραγουδιών. Αυτά είναι εσωτερικά, δε σε ξεσηκώνουν να χορέψεις. Ξεσηκώνουν έναν βαθύτερο εαυτό όμως, που τον αναταράζουν και υποκινούν τα συναισθήματα. Με ένα πρόγραμμα κλάσεις ανώτερο από τα προηγούμενα και τραγούδια που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό η Μαρία Παπαγεωργίου μας προσκαλεί φέτος σε έναν χώρο τόσο οικείο και τόσο ζεστό που νομίζεις ότι σε προσκαλεί σπίτι της για να τραγουδήσετε παρέα με την μικρή κόκκινη κιθάρα της.

Φυσικά, από το πλευρό της δε θα μπορούσαν να λείψουν οι μουσικοί της. Η δική της παρέα λοιπόν είναι ο Κοσμάς Λαμπίδης από τους Usurum (Νέι, Φωνή), ο Ντίνος Μάνος (Κοντραμπάσο), ο Νίκος Παπαβρανούσης (Τύμπανα), ο Σταύρος Ρουμελιώτης (Κιθάρες) και ο Χρήστος Τόλης (Πιάνο, Harmonium). Σαν καλοκουρδισμένη κιθάρα, ο ένας συμπληρώνει τον άλλον τόσο φωνητικά όσο και μουσικά. Με τον δικό τους τρόπο, πειράζουν τραγούδια, τα τροποποιούν, τα αναβαθμίζουν ώστε να προσφέρουν κάθε φορά στο κοινό που τους ακούει ένα πρόγραμμα το αυθόρμητο αλλά παράλληλα τόσο καλοδουλεμένο και καλαίσθητο που είναι να απορεί κανείς πως επιτυγχάνεται αυτό το αποτέλεσμα.

Νομίζω όμως ότι γνωρίζω τι σκέφτεστε. Διθυραμβικές κριτικές για ένα όνομα που δεν είναι γνωστό σε ένα μεγάλο εύρος κοινού. Ναι, έχετε δίκιο. Η αλήθεια είναι πως η Μαρία Παπαγεωργίου στα live της, δεν έχει ποτέ υπερβολικά πολύ κόσμο. Το χειροκρότημα που λαμβάνει όμως είναι ουσιώδες και έρχεται από ανθρώπους που απολαμβάνουν πραγματικά αυτό που κάνει. Και αν θέλετε τη γνώμη μου, αυτό είναι το πιο σημαντικό.

mariapapageorgiou_12_2015_004

Το κορίτσι με τα κόκκινα μαλλιά και την κόκκινη κιθάρα λοιπόν μας προσκαλεί τις Δευτέρες στον Σταυρό του Νότου club σε ένα πρόγραμμα που ξαφνιάζει και αποτελεί δρόμο. Ενώνει διαφορετικά είδη μουσικής και καλλιτέχνες φαινομενικά άσχετους μεταξύ τους κάτω από μια ομπρέλα αγάπης για την τέχνη και την μουσική.

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από το live…

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here