Η Βρετανική indie μπάντα Editors επισκέφτηκε την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα με την Oxfam για να συναντήσουν ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η επίσκεψη προηγήθηκε της ανοιχτής πορείας που απαιτεί ανάληψη δράσης για την υποστήριξη των προσφύγων που έλαβε χώρα στο κέντρο του Λονδίνου το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016.

Η μπάντα προέτρεψε την Theresa May και άλλους διεθνείς ηγέτες να συναντηθούν για να συζητήσουν την προσφυγική κρίση στη Νέα Υόρκη την Δευτέρα και την Τρίτη για να αναλάβουν δράση και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους θα παραμείνουν ασφαλείς, με όλα τα απαραίτητα για την συντήρησή τους και όλοι μαζί.
Στην διάρκεια της επίσκεψης στην βορειοδυτική Ελλάδα, η μπάντα συνάντησε ανθρώπους από την Συρία και το Αφγανιστάν που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αρκετοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα από τότε που μερικές Ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τα σύνορα τους στους ανθρώπους που τράπηκαν σε φυγή εξαιτίας των συγκρούσεων και της ανέχειας.

Ο τραγουδιστής Tom Smith, ο drummer Ed Lay και ο πολυοργανίστας Elliott Williams είδαν πως ζουν οι οικογένειες σε σκηνές ή σε αυτοσχέδιο καταυλισμό σε ένα παλιό ορφανοτροφείο. Πολλοί έχουν κολλήσει εκεί ‘σε αναμονή’ για έξι μήνες χωρίς να έχουν ιδέα αν θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους και να ξανασυναντήσουν τους αγαπημένους τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ο Tom Smith είπε: “Όταν επισκέφτηκα τα στρατόπεδα ‘χτυπήθηκα’ από την απελπιστική κατάσταση στην όποια έχουν βρεθεί αυτές οι οικογένειες. Αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και ρίσκαραν τα πάντα για να ξεκινήσουν επικίνδυνα ταξίδια, διασχίζοντας σύνορα και θάλασσες, οι άνθρωποι αυτοί είναι τώρα σε αναμονή χωρίς να έχουν ιδέα για πόσο καιρό θα βρίσκονται εκεί ή που θα καταλήξουν.

“Συναντήσαμε μία μητέρα που η οικογένεια της χωρίστηκε στη διάρκεια του ταξιδιού, αφήνοντάς την με τρία από τα παιδιά της στην Ελλάδα ενώ ο σύζυγός της και τα δύο άλλα τους παιδία αλλού χωρίς κανένας από τους δύο να γνωρίζει αν είναι καλά και ασφαλείς. Έχοντας παιδιά και εγώ, δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσο σκληρό είναι”.

editors_prosfyges_2016

“Αυτές οι οικογένειες βρίσκονται κάτω από εξωφρενική πίεση, αρκετοί ζουν σε σκηνές, μη γνωρίζοντας τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Παρόλα αυτά, οι οικογένειες που μιλήσαμε ήταν φιλόξενες και αξιοπρεπείς, χαρούμενες να μοιραστούν τις τρομακτικές ιστορίες τους μαζί μας. Αξίζουν κάτι καλύτερο. Οι ηγέτες πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι οικογένειες είναι μαζί και οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν την ζωή τους με ασφάλεια”.

Περίπου 60.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική χώρα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, εγκαταλειμμένα κτίρια και καταυλισμούς. Η Oxfam παρέχει τα απαραίτητα όπως νερό, φαγητό, στέγη κι εγκαταστάσεις υγιεινής σε πέντε στρατόπεδα κοντά στα αλβανικά σύνορα. Η Oxfam παρέχει επίσης νομική και ιατρική υποστήριξη, καθώς και ασφαλείς χώρους για γυναίκες και κορίτσια.

Η επίσκεψη των μουσικών στην Ελλάδα έγινε στο πλαίσιο της καμπάνιας Stand as One της Oxfam η οποία καλεί τις κυβερνήσεις να σταθούν στο πλάι των προσφύγων. Πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της βίας, του πολέμου, των διωγμών και των εντάσεων – περισσότεροι από ποτέ στην ιστορία.

Οι Editors παραχώρησαν ένα live κομμάτι από την φετινή εμφάνισή τους στο φεστιβάλ Glastonbury, στο άλμπουμ Oxfam Presents: Stand as One – Live at Glastonbury 2016, για την υποστήριξη της δουλειάς της Oxfam για τους πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο.

Η Oxfam καλεί τη σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, να ξεκινήσει την παγκόσμια κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Μία ενωμένη, συντονισμένη απάντηση είναι αυτό που χρειάζεται ώστε η κάθε χώρα να κάνει αυτό που πρέπει για να αντιμετωπιστούν, αρχικά τα δεινά των ανθρώπων που ψάχνουν την ασφάλεια, αλλά και να λυθούν οι αιτίες που τους αναγκάζουν να φύγουν από τη πατρίδα τους.

Όλοι μας στηρίξαμε την πορεία που έγινε προχθές (Σάββατο) στο Λονδίνο, από το Park Lane στην Parliament Square.

Η Director of Campaigns and Policy της Oxfam, Sally Copley, που επίσης βρισκόταν στην πορεία δήλωσε: «Το επίπεδο του πόνου που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι δεν αντιστοιχεί στη θέληση των πολιτικών να βοηθήσουν. Η συμμετοχή στην πορεία είναι μία ευκαιρία να πιέσουμε την κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών, να πράξουν περισσότερα για τον, χωρίς προηγούμενο, αριθμό ανθρώπων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους»

Η κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς στην ευθύνη του να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Εκτός από την αποστολή βοήθειας στις άλλες χώρες, που έχουν δεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, οφείλει επίσης να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες, να τους βοηθήσει να ξαναβρούν τις οικογένειες τους και να παράσχει καταφύγιο σε περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ανοιχτή πορεία επικοινωνήστε με τους: Sarah Grainger: sgrainger1@oxfam.org.uk / 07810 181514, Rachel Edwards: redwards1@oxfam.org.uk / 07583 716810 or Lucy Brinicombe: lbrinicombe@oxfam.org.uk / 07786 110054

Για να συνεισφέρετε στην Refugee Crisis Appeal της Oxfam επισκεφτείτε την σελίδα https://donate.oxfam.org.uk/emergency/refugeecrisis

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here