24/9/2014
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Η φετινή καλοκαιρινή περιοδεία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη με τίτλο «Η Δύναμή σου, Δύναμή μου» επρόκειτο να ολοκληρωθεί με μία εμφάνιση στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου. Η εξαιρετικά μεγάλη προπώληση, ωστόσο, έκανε τους διοργανωτές να προσθέσουν δύο ακόμη παραστάσεις κι έτσι εμείς βρεθήκαμε στην πρεμιέρα των τριών αποχαιρετιστήριων αυτών live.

Η έναρξη δόθηκε ακριβώς στις 21:00 με ένα μάλλον μη αναμενόμενο τραγούδι, το «Είναι Τόσο Απλό». Κι όμως αυτός ήταν ο τρόπος της Ελεωνόρας να δώσει το στίγμα της βραδιάς: «Η μισή μας αλήθεια / ζει με τα παραμύθια/ μη ρωτάς τι και πώς»… Επικοινωνιακή όπως πάντα, το μόνο που ζήτησε από μας ήταν να τραγουδήσουμε μαζί της και να περάσουμε καλά. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, βέβαια. Η αστείρευτη ενέργεια της οικοδέσποινας και το απίστευτο μεράκι γι’ αυτό που κάνει, δεν θα συμβιβάζονταν με κάτι λιγότερο…

zouganeli_live_2014_09_013

Ακούσαμε όλα τα τραγούδια που περιμέναμε -από τα παλιότερα «Μικρά Βεγγαλικά» και «Έλα» περάσαμε στα «Η Αγάπη Αργεί» και «Πού να Σε Βρω», έως το «Είναι η Αγάπη» και το «Μετακόμιση Τώρα». Το ενδιαφέρον σε όλα αυτά τα τόσο οικεία πια ακούσματα είναι ότι η καλλιτέχνις φροντίζει -μαζί με τον ενορχηστρωτή της, Ευριπίδη Ζεμενίδη, και τους εξαιρετικούς μουσικούς της- να μας προσφέρει μια καινούργια εκδοχή τους, τόσο με τις ξεχωριστές ερμηνείες της, όσο και με «έξυπνες» ενορχηστρωτικές πινελιές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η νέα ηλεκτρική εκδοχή της «Αττικής Οδού», το ευφυές ταίριασμα του «Μέτρησα» του Νίκου Ζούδιαρη με τη «Δεύτερη Φορά», η συγκινητικά «αθόρυβη» ερμηνεία του υπέροχου «Να ‘σαι καλά», αλλά και το μπλέξιμο του «Βαλς για Ένα Φιλί» με το “Padam Padam” της Edith Piaf. Το τελευταίο, μάλιστα, αποτελεί και υπόμνηση για την πολυαναμενόμενη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, στην οποία η Ζουγανέλη θα υποδυθεί τη θρυλική γαλλίδα ερμηνεύτρια, σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Αλλά γι’ αυτό θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον χειμώνα…

zouganeli_live_2014_09_011

Η Ελεωνόρα μοιράστηκε μαζί μας ένα νέο τραγούδι από τη δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζει με τον Μίνωα Μάτσα και την Ελένη Φωτάκη -κι αυτό το πρώτο δείγμα υπόσχεται πολλά, νομίζω. Αποκάλυψε επίσης ότι από μικρή αγαπούσε τα λυπητερά τραγούδια και χαρακτήρισε το «Τα Λέμε» ως την «εκδίκησή μου απέναντι σε όλους τους χαρούμενους του κόσμου!», με το κοινό που είχε πλημμυρίσει τον Κήπο κυριολεκτικά να… παραληρεί στο ρεφρέν!

Αυτό όμως που έκανε τη συγκεκριμένη συναυλία να ξεχωρίζει ήταν οι επιλογές της καλλιτέχνιδος σε τραγούδια που δεν είναι δικά της. Ακούσαμε μια αναπάντεχη ηλεκτρική διασκευή στο «Καλοκαίρια και Χειμώνες», ενώ απολαύσαμε τις ερμηνείες της στα αγαπημένα «Θα Με Θυμηθείς» και «Κάτω απ’ τη Μαρκίζα». Κι αν θα ‘πρεπε να κλείσω την ανάμνηση αυτής της συναυλίας σε μία μόνο στιγμή, αυτή αδιαμφισβήτητα θα ήταν, η συγκλονιστική ερμηνεία της στον «Βυθό» του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Έκανε το τραγούδι εντελώς δικό της κι εγώ επιβεβαίωσα για πολλοστή φορά το πόσο την απολαμβάνω σε τραγούδια πιο χαμηλών -κυριολεκτικά και μεταφορικά- τόνων, τα οποία της δίνουν την ευκαιρία να αναδείξει την ευαισθησία και τις τεράστιες ερμηνευτικές της δυνατότητες.

Κατά τη γνώμη μου, αυτό που κάνει την Ελεωνόρα Ζουγανέλη να ξεχωρίζει δεν είναι μόνο η φωνή της με τις απίστευτες ικανότητες, ούτε και ο συνδυασμός με το ήθος της -εντός και εκτός σκηνής. Νομίζω ότι η Ελεωνόρα έχει κερδίσει μέσα σε λίγα χρόνια σπουδαία θέση στην καρδιά του κόσμου γιατί είναι αυθεντική, έχει προσωπικότητα και, πάνω απ’ όλα, καταθέτει ψυχή σε ό,τι ερμηνεύει. Το αποδεικνύει, άλλωστε, και με την επιλογή της να εντάξει στο πρόγραμμα μια ενότητα από αγαπημένα λαϊκά τραγούδια, τα οποία -κακά τα ψέματα- δεν μπορεί να τα πει οποιοσδήποτε με τρόπο αντάξιό τους: «Τι Σου ‘κανα και Πίνεις», «Θα Κλείσω τα Μάτια», «Πέφτεις σε Λάθη», «Ζήλια μου»… Μέσα στα κλασικά μάλιστα, στάθηκε άψογα και το δικό της ζεϊμπέκικο, «Μονάχα Εγώ», δια χειρός Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

zouganeli_live_2014_09_032

Ενεργή συμμετοχή στη συναυλία και με τις φωνητικές τους δυνάμεις είχαν σχεδόν όλοι οι μουσικοί της μπάντας -με τον Παρασκευά Κίτσο να κλέβει παράσταση τραγουδώντας το “The Best” της Tina Turner!-, ενώ πολύ καλή ήταν και η παρουσία της νεαρής Αφροδίτης Παπαχριστοδούλου, η οποία συνόδευε τη Ζουγανέλη σε ολόκληρη την περιοδεία της, ενώ μοιράστηκαν επί σκηνής το «Κι Είμαστε Ακόμα Ζωντανοί».

zouganeli_live_2014_09_046

Το κλείσιμο του live έγινε -ως όφειλε- με πολύ χορό. Από πεντοζάλη με τη “Rasta Susta” του Ευριπίδη Ζεμενίδη, έως «Ικαριώτικο» και μπάλο με την «Επιμονή σου», με έντονη τη συμμετοχή του κόσμου. Το φινάλε θριαμβευτικό, με «Κόψε και Μοίρασε», το οποίο επέβαλε ανκόρ. Η Ελεωνόρα δεν μας το αρνήθηκε, φροντίζοντας μάλιστα να είναι ιδιαιτέρως τρυφερό, αφού διάλεξε το «Και θα Χαθώ», το οποίο έχει ερμηνεύσει πρώτη η μητέρα της, Ισιδώρα Σιδέρη.

zouganeli_live_2014_09_044

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον χειμώνα, καθώς η ερμηνεύτρια μας επιφυλάσσει δισκογραφικές και θεατρικές εκπλήξεις, αλλά και την επανάληψη του επιτυχημένου αφιερώματος για τη Μελίνα Μερκούρη στο Ηρώδειο, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής. Αφήνοντας τον όμορφο Κήπο του αργά το βράδυ με καρφωμένο στον μυαλό τον στίχο «Πάντα η αγάπη θέλει δύο» από το «Κόψε και Μοίρασε», σκεφτόμουν ότι στην περίπτωση της Ελεωνόρας Ζουγανέλη αυτό δεν είναι εντελώς αληθές. Το «έτερον ήμισυ» του δύο για εκείνη μεταφράζεται στις χιλιάδες κόσμου που της χαρίζουν απλόχερα την αγάπη τους, έχοντας ήδη -προφανώς- εισπράξει τη δική της αλήθεια…

zouganeli_live_2014_09_042

Στη συναυλία έπαιξαν οι εξαιρετικοί μουσικοί:
Ευριπίδης Ζεμενίδης: κιθάρες, ενορχηστρώσεις
Νίκος Πασσαλίδης: έγχορδα
Γιώργος Θεοδωρόπουλος: πλήκτρα
Παρασκευάς Κίτσος: μπάσο
Γιάννης Αγγελόπουλος: τύμπανα
Ντίνος Χατζηιορδάνου: ακορντεόν
Δημήτρης Γασιάς: βιολί

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here