«Κυρίες, Κύριοι και… αιώνια παιδιά, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, αλλά και το επόμενο Σάββατο, 13, από τις ακτές της κάτω Ιταλίας έως τα πέρατα της Ανατολής… Οι encardia! Ο Haig Yazdjian! Ο Γιώτης Κιουρτσόγλου! Ο Βαγγέλης Καρίπης! …για πρώτη φορά στην πλατεία του Κυττάρου. Ετοιμαστείτε για δυο αξέχαστα μουσικά ταξίδια, στο μαγικό χαλί των πιο επιδέξιων οδηγών».

Μία απρόσμενα ηλεκτρισμένη μουσική διαδρομή από τον Νότο ώς την Ανατολή της Μεσογείου. Οι encardia συμπράττουν με τον αξεπέραστο δεξιοτέχνη ουτίστα και συνθέτη Haig Yazdjian, τον πλούσιο σε χρώματα και ήχους σολίστα του μπάσου Γιώτη Κιουρτσόγλου και τον μελωδικό κρουστό Βαγγέλη Καρίπη. Ένα ταξίδι από τον εκρηκτικό ιταλικό νότο στους χορούς, τα αρμένικα ηχοχρώματα και τους ατέλειωτους ρυθμούς της αραβικής γης.

Οκτώ φωνές και δεκαέξι όργανα σε καταξιωμένα χέρια, μας φέρνουν στη μέση του Φθινοπώρου ανάμεσα σε κόσμους μαγικούς όπου κυριαρχεί η ένταση κι ο ρυθμός. Τα βήματα σε σπρώχνουν στον χορό κι νύχτα γίνεται γιορτή που δεν θέλεις να τελειώσει…

encardia_yazdjian_2018_10

Encardia
Κώστας Κωνσταντάτος: φωνή, μαντολίνο, βιολί, νταούλι
Βαγγέλης Παπαγεωργίου: ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι
Μιχάλης Κονταξάκης: κιθάρα, τραγούδι
Ναταλία Κωτσάνη: τραγούδι, κρουστά
Δημήτρης Τσεκούρας: κοντραμπάσο, τραγούδι

Haig Yazdjian: ούτι, τραγούδι
Γιώτης Κιουρτσόγλου: ηλεκτρικό μπάσο
Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά

Ηχολήπτης: Πασχάλης Κολέντση
Φωτογραφία αφίσας: Άγγελος Καλοδούκας

ENCARDIA
Οι encardia είναι ένα ελληνικό συγκρότημα που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Ιδρύθηκαν το 2004 και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.500 ζωντανές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία και Κύπρο. Έχουν εκδώσει μέχρι τώρα έξι δίσκους που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, ενώ ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό όταν βρίσκονται στη σκηνή. Έχουν συνεργαστεί και δισκογραφικά αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις με τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κατωιταλικής μουσικής (G. Avantaggiato, R. Licci, Cinzia Villani, E. Pagliara, A. Castrignano, N. Giannuzzi, E. Castagna, D. Durante, V. Magnolo, Ghetonia, Canzoniere Grecanico Salentino κ.α.) και με Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Δ. Σαββόπουλος, Μ. Φαραντούρη, Ν. Πορτοκάλογλου, Φ. Δεληβοριάς, Γ. Νταλάρας, Κ. Θωμαΐδης, Β. Λέκκας, Α. Μπακιρτζής, Χ. Τσιαμούλης, Α. Ιωαννίδης, Ν. Ξυδάκης, Κ. Κουλλιά, Κ. Βέττα, Η. Λογοθέτης, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων κ.α. Τον Αύγουστο του 2008 παρουσιάστηκαν μαζί με το Giovanni Avantaggiato μπροστά σε 120.000 θεατές, στα πλαίσια του κορυφαίου και μοναδικού στο είδος του φεστιβάλ “La Notte Della Taranta” στην Κάτω Ιταλία. Τον Μάρτιο 2012 η ταινία του Άγγελου Κοβότσου με τον τίτλο encardia «Η πέτρα που χορεύει» απέσπασε το βραβείο κοινού στο 14ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Τον Μάρτιο του 2013 και τον Φεβρουάριο 2014 ανέβασαν την μουσικοχορευτική παράσταση «Γυναίκες της Πέτρας» στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αντίστοιχα, με το πολυφωνικό σύνολο «Πλειάδες» και απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές. Μέχρι τώρα εμφανίζονται ανελλιπώς σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.

HAIG YAZDJIAN
Ο Haig Yazdjian γεννημένος στη Συρία από γονείς Αρμένιους, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980. Ανήκει στις κορυφαίες μορφές της world μουσικής, καταξιωμένος παγκόσμια ως δεξιοτέχνης σολίστας στο ούτι καθώς και ως συνθέτης και ερμηνευτής που συγκινεί με την εκφραστική φωνή του. Ο ήχος του γεφυρώνει την αμεσότητα της παραδοσιακής μουσικής με σύγχρονα ηχοχρώματα μέσα από την απαράμιλλη τεχνική του. Το 2005 η Καναδή Loreenna McKennitt, επιλέγει τον Haig Yazdjian ανάμεσα σε πλήθος μουσικών για να συμμετέχει στο studio άλμπουμ της “An ancient muse”, σε συναυλίες της αλλά και στη ζωντανή ηχογράφηση που κυκλοφορεί με τίτλο “Two nights in Alhambra”. Ο Haig Yazdjian έχει εκδόσει πέντε προσωπικούς δίσκους και έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς συνθέτες και τραγουδιστές καθώς και με σολίστες διεθνούς κύρους. Μεταξύ αυτών οι A. Dinκjian, T. Spassov, G. Velez, D. Gasparyan, Ν. Ξυδάκη, Ε. Βιτάλη, Σ. Γιαννάτου, Ε. Αρβανιτάκη, Μ. Φαραντούρη, Δ. Γαλάνη, Ε. Πασπαλά, D. Lynch και ο Μ. Νικολούδης. Πραγματοποιεί συναυλίες με τρία διαφορετικά σχήματα, και συνεργάζεται με τους Γ. Αναστασάκης, Γ. Κιουρτσόγλου, Β. Καρίπης, Ν. Σιδηροκαστρίτης, Π. Βαρθακούρης και Γ. Κιριμκιρίδης.

ΓΙΩΤΗΣ ΚΙΟΥΡΤΣΟΓΛΟΥ
Ο Γιώτης Κιουρτσόγλου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1965. Σπούδασε ηλεκτρικό μπάσο στο “Musicians Institute” του Λος ‘Αντζελες (1987- 89), όπου τιμήθηκε με το “MI scholarship award”, βραβείο καλύτερου σπουδαστή της χρονιάς, με δασκάλους όπως ο G. Willis, ο C. Schoeder, ο J. Berlin και ο S. Henderson.’Eχει στο ενεργητικό του μια πλούσια δισκογραφία με τα γκρουπ “Electric Jazz Trio” (με τους M. Boyd και D. Hayes), “Exit” (L. Yekutelli, M. Halbeer), «Ίασις» (Κ. Μπαλταζάνης, Π. Κούρτης), “Tilman” και “Lauenen”, στα περισσότερα από τα οποία υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Παράλληλα συμμετείχε ως guest στα άλμπουμ των D. Lynch, Μ. Αλεξίου, Τ. Μπαρμπέρη και T. Gurtu. Eχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ σε Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ, Χονγκ Κονγκ, Ελβετία, Γερμανία, Ισπανία, Ισραήλ και Αγγλία και σε συναυλιακούς χώρους όπως το Linkloln Center, το Queen Elisabeth, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Θέατρο της Ακροπόλεως και το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. ‘Eχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι J. Stubblefield, B. Hart, M. Boyd, D. Hayes, Interbalcan Orchestra, Δ. Σαββόπουλος και Α. Ιωαννίδης και ήταν σολίστας της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Eχει συνθέσει μουσική για κινηματογράφο, θέατρο και παραστάσεις χορού. Με τον Σ. Λάντσια και τον D. Lynch φτιάχνουν το 1998 το γκρουπ “Human Touch” και εκδίδουν το πρώτο τους ομώνυμο άλμπουμ. Τον Ιανουάριο του 2004 κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ των “Human Touch” με τίτλο “MOVIN’”, ενώ παράλληλα ηχογραφεί το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ που θα εκδοθεί από τη LIBRA MUSIC, μια δουλειά που το κοινό του περίμενε από πολύ καιρό. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΙΠΗΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με την Ελληνική παραδοσιακή μουσική από μικρή ηλικία σπουδάζοντας ούτι και βυζαντινή μουσική ενώ από 17 ετών άρχισε τη μελέτη των κρουστών. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους συνθέτες και τραγουδιστές συμμετέχοντας σε συναυλίες και διεθνή φεστιβάλ. (Δ. Σαββόπουλος, Ν. Κυπουργός, Σ. Μάλαμας, Α. Ιωαννίδης, Ε. Αρβανιτάκη, Γ. Νταλάρας, Δ. Σαμίου, Χ. Αηδονίδης, A. Dinkjian, Z. Fresco, T. Spasov, H. Yazjian, L. Mckennitt). Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή του στην ελληνική δισκογραφία τα τελευταία 12 χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2004 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην διεθνή συνάντηση για κρουστά που διοργανώθηκε στην Τύνιδα στο πλαίσιο του προγράμματος medimusses. To 1997 μαζί με τον Πέτρο Κούρτη και τον Ανδρέα Παππά δημιουργούν το σύνολο κρουστών Κρόταλα και συμμετέχουν σε συναυλίες στο 5ο φεστιβάλ κρουστών στο Μουσικό Κολέγιο Berkleey Boston, Rhymstick Festival (Λονδίνο 2003), Forum 2004 Βαρκελώνη, Expo 2005 Ιαπωνία. Παρακολούθησε σεμινάρια κρουστών με σημαντικούς μουσικούς του χώρου: T. Sankaran, J. Santos, J. Haddad, A. Misirli. Έχει εκδώσει τα άλμπουμ «Κρουστά» (1995) και «Φωνές Κρουστών» (2005). Συμμετείχε στις ηχογραφήσεις της μουσικής για την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Διδάσκει παραδοσιακά κρουστά στην μουσική σχολή Modern music School στην Αθήνα.

Σάββατα 6 & 13 Οκτωβρίου 2018
Πόρτες ανοίγουν: 22:00

ΚΥΤΤΑΡΟ
Hπείρου 48 & Αχαρνών, Αθήνα
Τηλ. 210 8224134

Εισιτήρια: 10 €

Προπώληση
Κύτταρο: www.kyttarolive.gr (10:00-13:00, καθημερινές και ώρες-συναυλιών)
viva.gr
Reload Stores
Seven Spot
11876
Ευριπίδης Βιβλιοπωλεία
www.athinorama.gr
Viva Kiosk Συντάγματος: Καθημερινά, 9:00 π.μ. – 21:00μ.μ.
Viva Spot Τεχνόπολη: Δευτ. – Σαβ., 11:00 π.μ. – 19:00 μ.μ.(Παραμένει ανοικτό και τις ώρες που υπάρχει συναυλία ή event στον χώρο)
Yoleni’s: Δευτ. – Κυρ., 12:00 – 20:00
Kremlino: Δευτ. – Σαβ., 11:00 μ.μ.- 18:00 μ.μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here