Όταν ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έγραφε τα 24 μονόπρακτα, του έργου του «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» ήταν εξόριστος (1935-1939) και δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί όλη η φρίκη της φασιστικής εξουσίας. Το αίσθημα όμως μιας βαριάς ατμόσφαιρας στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των ανθρώπων στην Γερμανία ήταν έντονο. Η καταπίεση, η δυσπιστία και η υποκρισία, κυριαρχούσαν σε ένα τοπίο σκοτεινό με έντονη την οσμή του τρόμου.

Το έργο αυτό του Μπρεχτ, και ειδικά τα δυο μονόπρακτα «Η Εβραία – Ο Χαφιές», αφορούν στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων στην Γερμανία το 1935, πριν ακόμη διαφανεί στην κοινωνία αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Ο συγγραφέας διεισδύει στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του, εμβαθύνοντας σιγά σιγά στις πιο ενδόμυχες πτυχές τους, αναδεικνύοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο εδραιώνεται σταδιακά πρώτα μέσα από τους ίδιους το ολοκληρωτικό καθεστώς.

Η Εβραία

Φρανκφούρτη – 1935 – βράδυ.

Μια αστή γυναίκα -σύζυγος καθηγητή Ιατρικής- στο σπίτι της μαζεύει τα πράγματά της σε βαλίτσες, αποφασισμένη να μετοικήσει στο Άμστερνταμ μακριά από τον σύζυγό της, ορμώμενη από την νέα πραγματικότητα που διαφαίνεται γύρω της, επιθυμώντας να μην σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξη της καριέρας του συζύγου της λόγω της καταγωγής της. Μέσα σε αυτήν την ευαίσθητη συναισθηματική κατάσταση, τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς και μέσα από την συνομιλία τους τόσο η ίδια όσο και οι άλλοι έρχονται αντιμέτωποι με τον φόβο για το άγνωστο που θα επακολουθήσει.

Ο Χαφιές

Κολωνία – 1935- Ένα βροχερό Κυριακάτικο απόγευμα.

Μια αστική οικογένεια -ένας άνδρας, μια γυναίκα και ο γιος τους- στο σπίτι τους, παρουσία της υπηρέτριας τους, βιώνουν με φόβο τη μεταβατική περίοδο που διαδέχεται τη φυσιολογική καθημερινή πορεία της ζωής τους και αλλάζει άρδην τις ισορροπίες γύρω τους, τα πιστεύω και τις βαθύτερες αξίες τους, αφού εμποτίζονται με δυσπιστία από το ενδεχόμενο της προδοσίας του ενός προς τον άλλο ακόμη και μέσα στην ίδια την οικογένεια τους.

evraia_xafies_2018_04

Συντελεστές
Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης
Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Χριστάκη
Διεύθυνση Φωτισμού: Κατερίνα  Μαραγκουδάκη
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Νικολέτα Παράσχη, Ρεβέκκα Παυλίδου
Σκηνικά – Κοστούμια: Ανδρονίκη Χριστάκη
Μουσική Επιμέλεια: Ανδρονίκη Χριστάκη – George Gaudy
Μουσική Σύνθεση – Ενορχήστρωση:George Gaudy
Εκτελεστής Παραγωγός: Ρούλα Νικολάου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λία Κίκερη
Φωτογραφίες Αντώνης Θεοδωρίδης

Παίζουν: Μαρλέν Καμίνσκυ, Δώρα Τσίγκα

Πρεμιέρα: Παρασκευή, 13 Απριλίου

Ημέρες και ώρες παράστασης: Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00

*Για λίγες μόνο παραστάσεις

Από μηχανής θέατρο
Πάνω σκηνή
Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο
Τηλ. κρατήσεων: 210 5232097

Τιμές Εισιτηρίων:
Κανονικό: 14 €
Φοιτητικό & άνω 65 ετών: 10 €
Άνεργοι: 8 €
Ατέλειες ηθοποιών: 5 €

Προπώληση: viva.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here