Μετά την επιτυχημένη πορεία του στη Θεσσαλονίκη, ο εμβληματικός μονόλογος του συγγραφέα των αλλόκοτων ιστοριών μυστηρίου Έντγκαρ Άλλαν Πόε, «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ», ταξιδεύει για 3 παραστάσεις στην Αθήνα στο θέατρο Αλκμήνη, στις 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

Στους «Φόνους της Οδού Μόργκ» ο Πόε,  έχοντας αντιληφθεί το αυξημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την εγκληματικότητα των αστικών κέντρων, μετατρέπει τον μέχρι τότε καθαρά δημοσιογραφικό χαρακτήρα που είχε η παρουσίαση των γεγονότων αυτών, σε σελίδες λογοτεχνίας. «Όταν κάνουμε ανασκόπηση της ιστορίας», έλεγε ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε, «θα πρέπει να περνάμε σύντομα τις βιογραφίες των καλών και μεγάλων ανδρών και να μας ενδιαφέρουν πιο πολύ τα απομνημονεύματα των εγκληματιών που έχουν πεθάνει στη φυλακή».

Δυο γυναίκες βρίσκονται νεκρές, στο σπίτι της οδού Μοργκ. Η τοπική αστυνομία βρίσκεται σε σύγχυση και το μόνο στοιχείο που υπάρχει είναι ότι οι φόνοι έγιναν από κάποιον με μεγάλη μυϊκή δύναμη.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Νίκος Βουδούρης, σημειώνει «Η δικαιοσύνη είναι τυφλή και δεν βλέπει τους δικαστές ή οι δικαστές τύφλωσαν τη δικαιοσύνη και δεν τους βλέπει; — Αριστοτέλης —

10 =10

Στους Φόνους της Οδού Μόργκ – Οδός Νεκροτομείου – ( το πρώτο αστυνομικό αφήγημα στην ιστορία) συμπορευόμαστε με τη μονομερή, απόλυτη και στοχευμένη υπεράσπιση ενός αθώου από τον Αύγουστο Ντυπέν.

Αναλογιζόμενοι τις άδικες καταδίκες στην ιστορία του κόσμου, αντιλαμβανόμαστε πως η αναλυτική σκέψη στο ανώτερό της στάδιο, αχρηστεύει κάθε έννοια της ψυχανάλυσης. Αυτό άλλωστε υποστηρίζει και ο Λακάν, βασιζόμενος σε κείμενα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε.

Δ έ κ α – λ ε π τ ά επομένως δημιουργικής αναλυτικής σκέψης…

Ισοδυναμούν με την αποφυγή  Δ έ κ α –  χ ρ ό ν ω ν άδικης καταδίκης…»

fonoi_odou_morgue_2016_09

Ταυτότητα παράστασης:
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης
Εικαστική Επιμέλεια: Μπάμπης Ματεντζίδης
Συμπληρωματικά κείμενα: Δημήτρης Κολοβός
Ψηφιακή επεξεργασία: Γρηγόρης Τίλδης
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κολοβός, Νικολαΐς Μπιμπλή
Φωτογραφίες: Elise Ntoremi
Σχεδιασμός Εντύπων: Δημήτριος Χώνος
Σκίτσα: Τηλέμαχος Κοσμέτσας
Εκτύπωση Εντύπων: Graphica

Ερμηνεύει: Γρηγόρης Τίλδης

Στην ηχογράφηση ακούγονται οι φωνές: Γρηγόρης Τίλδης, Δημήτρης Κολοβός

*Οι Παραστάσεις της Αθήνας γίνονται σε συνεργασία με το Eclipses Group Theater

Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8 -12, Γκάζι (στάση μετρό Κεραμεικός)
Κρατήσεις: τηλ. 210 3428650 (περιορισμένος αριθμός θέσεων)

Ώρα: 21.30

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ και 5 ευρώ ( φοιτητικό, ανέργων και ατέλειες)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here