Γράφει η Χρύσα Λύκου
Φωτογράφηση: Αλεξάνδρα Κατσαρού

Σάββατο βράδυ στο Fuzz, Σάββατο βράδυ στην καρδιά μιας Ελλάδας που αντιστέκεται, στο μυαλό μιας Αθήνας που σκαρώνει επαναστάσεις. Σάββατο βράδυ και οι KollektivA …ανάβουν στίχους για να ξορκίσουν το κακό στη χώρα!

Όταν ο Μάνος Ξυδούς αναβάπτισε αυτούς τους έξι τύπους, μάλλον ήξερε ότι είναι άξιοι της εμπιστοσύνης του, μάλλον είδε ότι στα χρόνια που θα ακολουθήσουν το ελληνικό ροκ θα τους χρειαστεί για να αφουγκραστούν τα ακροαστικά μιας κοινωνίας που βαριανασαίνει.

kollektiva_live_2015_03_005

Μια ώρα πριν τα μεσάνυχτα ανεβαίνουν στη σκηνή, να σταθούν μπροστά απ’ το μεγάλο κόκκινο αστέρι, να κοιτάξουν τον καθένα μας ξεχωριστά στα μάτια φωνάζοντας την ελπίδα στον κάθε φόβο, στην κάθε ανασφάλεια μας. Απόψε θυμόμαστε πολλά, με τους φίλους μαζί συνεχίζουμε, δεν πωλούνται τα ιδανικά, ίδιους δρόμους παρέα βαδίζουμε, για να βρεθούμε εκτός ελέγχου μια τελευταία φορά, για να αγαπηθούμε όπως κάποτε ονειρευτήκαμε, διπλά. Αυτή δεν είναι η ζωή μας, είναι η ζωή που μας πετάξανε καταδικασμένοι να ζούμε σε μια σιωπή-θηλιά, που σφίγγει απ’ όλου του κόσμου τους νόμους, μας λένε και εμείς χορεύουμε τους στίχους της αλήθειας.

Η ενέργεια των KollektivA έχει πλημμυρίσει το γεμάτο από κόσμο Fuzz, κόσμο κάθε ηλικίας που δεν επέτρεψε σε κανέναν να ακρωτηριάσει τη σκέψη του, να ναρκώσει την πίστη του για μια κοινωνία μακριά από ανισότητες. Είδα νέους στα κάγκελα να υψώνουν γροθιές στον αέρα, είδα κεφάλια να κουνιούνται σε δυνατούς ήχους, να απελευθερώνουν από μέσα τους την ανάγκη για δικαιοσύνη και ανθρωπιά. Είδα ανθρώπους να ενώνουν τις κραυγές τους, να υψώνουν το ανάστημα τους σ’ έναν κόσμο που κάθε μέρα τους συρρικνώνει, είδα κόκκινα αστέρια να ανάβουν στα μάτια παιδιών, να φωτίζουν τις πιο σκοτεινές νύχτες της ψυχής μας.

Οι νότες φέρνουν μια Bandiera Rossa και το Bella ciao, να μου θυμίσουν τη συναυλία εκείνη στο Σύνταγμα, τη συναυλία που όλοι συμφωνήσαμε ότι ο φασισμός δε θα πεθάνει μόνος του, που ορκιστήκαμε να μη σωπαίνουμε άλλο πια σ’ αυτή τη χώρα, σ’ αυτά τα ματωμένα Βαλκάνια. Η νύχτα τραβά το δρόμο της, ένα δρόμο που δεν έχει τελειωμό κερνώντας όσους φεύγουν, όσους γυρίζουν, εμάς που μένουμε πάντα εδώ.

Τραγουδούν για τους εργάτες, για τους φτωχούς, για όσους ψάχνουν ανάσες αξιοπρέπειας σ’ αυτόν τον πλανήτη, για όσους αρνήθηκαν να μοιάσουν σ’ αυτούς που μίσησαν όταν ήταν παιδιά. «Η Μπαλάντα της Φυλακής» υψώνει τείχη, κρύβει τον ήλιο για μας που πάντα σκοτώνουμε ό,τι αγαπάμε.

kollektiva_live_2015_03_018

Λίγο πριν φύγουν απ’ τη σκηνή απελευθερώνουν ήχους σκληρούς για όσους μάθανε να πέφτουν στα μαλακά, στίχους αληθινούς για όσους νανουρίστηκαν με ψέματα. Το παλαιστινιακό μαντήλι αγκαλιάζει τη γροθιά για όσους θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν και χάθηκαν στους αιώνες. Ο κόσμος θέλει τους KollektivA πάλι  στη σκηνή, θέλει λίγο χρόνο ακόμη μακριά απ’ τις γκρι λεωφόρους, μακριά απ’ τις ειδήσεις της παράνοιας. Όταν επιστρέφουν, κατεβαίνουν απ’ τη σκηνή, γίνονται ένα με τον κόσμο που μάλλον χρειάζεται την έμπνευση τους περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Οι KollektivA τα έσπασαν και εγώ θυμήθηκα να μη ξεχάσω εκείνο το τραγούδι που σφίγγει ασυναίσθητα τη γροθιά μου, υγραίνει τα μάτια μου, ελευθερώνει το μυαλό μου:

«Ε, το λοιπόν, ό,τι και να είναι τ’ άστρα ,
Εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω.
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
Πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
Είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
Είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε»

kollektiva_live_2015_03_017

Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή, ο Θανάσης και ο Φάνης μας μίλησαν για όσα η εποχή τους τροφοδοτεί με σκέψεις.

Music Corner: Λίγο πριν το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής live στην καριέρα σας, πείτε μας τι πρόκειται να δει ο κόσμος που θα έρθει σήμερα στο Fuzz και τι σηματοδοτεί για εσάς η σημερινή βραδιά.
Θανάσης: Το σημερινό live σηματοδοτεί το συνολικό ανέβασμα επιπέδου της δουλειάς του συγκροτήματος, μετά από πολλά χρόνια επίμονης προσπάθειας να γινόμαστε καλύτεροι σε κάθε τομέα. Το σχήμα, μετά και την κυκλοφορία της «Μπαλάντας της Φυλακής», του concept album που κυκλοφορήσαμε τον περασμένο Ιούνιο, έχει μεγαλώσει αρκετά. Είχαμε ένα πολύ ζωηρό συναυλιακά καλοκαίρι, ήρθαμε σε επαφή με ένα μεγάλο κομμάτι καινούργιων ατόμων νεαρής ηλικίας, κάτι που μας έκανε ιδιαίτερα χαρούμενους. Έτσι, θελήσαμε να εγκαινιάσουμε μια περίοδο που θα εμφανιζόμαστε σε αμιγώς συναυλιακούς χώρους, μιας και θεωρούμε ότι ταιριάζει περισσότερο σ’ αυτό που κάνουμε. Σήμερα θα παρουσιάσουμε το σύνολο της δουλειάς του mini album που κυκλοφόρησε «The Revolution Sessions», ένα μεγάλο κομμάτι των τραγουδιών απ’ την «Μπαλάντα της φυλακής», τραγούδια KollektivA καθώς και διασκευές που γουστάρουμε να «πειράζουμε» και αγαπάει ο κόσμος.

Music Corner: Το κοινό που έρχεται να σας δει χαρακτηρίζεται από κάποιες ανησυχίες, εκφράζοντας μέσα απ’ τους στίχους και τη μουσική σας την καταπιεσμένη καθημερινότητα του. Σας αγχώνει αυτό;
Φάνης: Σήμερα, ένας φίλος της μπάντας έκανε ένα σχόλιο στο facebook, γράφοντας ότι: αυτό που κάνετε σας αξίζει και το χρειαζόμαστε. Αυτό πιστεύω συμπεριλαμβάνει όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε εμείς καθώς και το πώς αυτό το αντιλαμβάνονται οι φίλοι μας. Όλο αυτό αναπτύσσεται σαν μια σχέση σε εξέλιξη, πολύ έξω απ’ τα τυπικά χαρακτηριστικά ακροατή-μουσικού. Αυτό έχει να κάνει με κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς και εκεί πιστεύω είναι όλη η ουσία.

kollektiva_live_2015_03_021

Music Corner: Θα ήθελα να μου σχολιάσετε μια φωτογραφία που βρήκα στη σελίδα σας στο facebook σχετικά με τους στίχους του Ρίτσου «Ανάβω στίχους για να ξορκίσω το κακό της πόλης»
Θανάσης: Ο Ρίτσος, είναι ένας τεράστιος δημιουργός και μας έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μας αρέσει και μας εκφράζει τόσο η ποίηση όσο και η στάση ζωής του. Έτσι, προσπαθούμε και εμείς να μεταφέρουμε κάτι απ’ το σημαντικό έργο του στις συνθήκες του σήμερα, εκφράζοντας τους ανθρώπους της δικής μας γενιάς.

Music Corner: Το πολιτικό τραγούδι είχε εκλείψει για πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι σήμερα αποναρκώνεται λόγω της κατάστασης που ζούμε;
Θανάσης: Οι νέοι δημιουργοί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της εποχής, αρχίζουν  να δημιουργούν ένα ριζοσπαστικό ρεύμα μουσικής, περιγράφοντας μια πραγματικότητα και όχι μια παραμορφωμένη εικόνα, όπως ήταν η τέχνη το προηγούμενο διάστημα. Πρέπει να ενωθούμε σε μια κοινή κατεύθυνση, όλοι όσοι μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και που ενδεχομένως δημιουργούμε με αντίστοιχο τρόπο. Για παράδειγμα, στη πρωτοβουλία της δημιουργίας ενός cd με αντιφασιστικά τραγούδια που το κάλεσμα της έγινε μέσα απ’ τη συχνότητα της Ελληνοφρένειας, η ανταπόκριση που είδαμε ήταν πολύ μεγάλη, τόσο από καταξιωμένους καλλιτέχνες όσο και από νέα παιδιά που ήθελαν να προσφέρουν γι’ αυτόν τον σκοπό. Αυτό δείχνει ότι το στοιχείο που λείπει είναι η σπίθα. Είμαστε σε εμβρυακό στάδιο όσον αφορά το πολιτικό τραγούδι μιας και η επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά είναι δυσανάλογη.

Όταν η εποχή είναι heavy metal, εσύ δεν μπορείς να είσαι με ενδοσκόπηση και κατάθλιψη. Οπότε, δε θεωρώ τυχαίο ότι ο σκληρός ήχος μοιάζει να ανθίζει σήμερα. Η τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, αλλά σίγουρα είναι απαραίτητη και αναγκαία να υπάρχει ως εκείνο το soundtrack που θα ακούγεται κατά την διάρκεια της αλλαγής. Ο κόσμος μπορεί να κάνει την αλλαγή.Ο κόσμος που δέχεται την εκμετάλλευση και όχι οι μεσσίες. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, τους φόβους και τις αυταπάτες του και ας βγει μπροστά.

kollektiva_live_2015_03_001

Music Corner: Υπάρχουν πολιτικοί εκφραστές που εκτιμάτε;
Θανάσης: Εκτιμούμε όσους στέκονται συνεπείς απέναντι στην ταξική τους τοποθέτηση, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των ομοίων τους και όχι απολογούμενοι για την εκμετάλλευση που δέχεται ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου. Στεκόμαστε μ’ αυτούς που βρίσκονται σε διάσταση και σύγκρουση με συμφέροντα που καταδικάζουν τη ζωή ενός τεράστιου μέρους του κόσμου. Εκτιμούμε τους πολιτικούς και τους συνδικαλιστές που αγωνίζονται όπως όλοι μας.

Music Corner: Ποια τα επόμενα σχέδια για τους KollektivA;
Θανάσης: Συνεχίζουμε να προωθούμε το mini album «The Revolution Sessions» στην επαρχία, ενδεχομένως και στην Κύπρο. Υπάρχει ένα σχέδιο να κυκλοφορήσει τόσο αυτό όσο και «Η Μπαλάντα της Φυλακής» σε μορφή βινυλίου. Επίσης η τελευταία θα παρουσιαστεί και ως θεατρικό έργο…

Περισσότερες φωτογραφίες του MusicCorner από τo live!

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here