Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Στο Λονδίνο του 1957, η Ada Harris (Lesley Manville) εργάζεται ως καθαρίστρια και οικιακή βοηθός. Παρά το γεγονός ότι ο άνδρας της χάθηκε στον πόλεμο και η ίδια τα φέρνει δύσκολα βόλτα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τη ζωή με πίστη και αισιοδοξία. Κάποια μέρα σε ένα από τα σπίτια που καθαρίζει, βλέπει μια δημιουργία υψηλής ραπτικής του οίκου Christian Dior. Κυριολεκτικά μαγεμένη, αποφασίζει να κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να αγοράσει και εκείνη ένα τέτοιο φόρεμα.

Ο Anthony Fabian σκηνοθετεί και συνυπογράφει το σενάριο για το «Η Κυρία Χάρις Πάει στο Παρίσι» (“Mrs. Harris Goes to Paris”), το οποίο βασίζεται στο επιτυχημένο ομώνυμο μυθιστόρημα του Paul Gallico. Ψυχή της ταινίας, η εξαίσια Lesley Manville, η οποία με τη φυσικότατη και λεπταίσθητη ερμηνεία της δημιουργεί έναν αξέχαστο χαρακτήρα. Η κυρία Χάρις είναι μια απλή, λαϊκή γυναίκα που μοιάζει να φοβάται να έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα και τον χαμό του συζύγου της. Ωστόσο, γνωρίζει το αληθινό πρόσωπο του κόσμου όσο λίγοι άνθρωποι και αυτό που φοβάται δεν είναι η αλήθεια αλλά το να πάψει να πιστεύει στην ομορφιά και στην καλοσύνη των ανθρώπων. Όταν μέσα στον ρεαλισμό της καθημερινότητάς της συναντά τη μαγεία με τη μορφή ενός φορέματος Dior, έχει πια έναν στόχο, ένα όνειρο να εκπληρώσει. Και παρά τις δυσκολίες και τη δυσπιστία των περισσότερων γύρω της, εκείνη ξέρει ότι θέλει –και γι’ αυτό θα μπορέσει– να κάνει αυτό το δώρο στον εαυτό της.

Αυτό το κομψό και τρυφερό φιλμ, πλημμυρισμένο με τις συγκλονιστικές δημιουργίες του οίκου Dior, είναι σωστό παραμύθι, που ίσως να μοιάζει αναληθοφανές. Όμως σε μια εποχή όπου γύρω μας το σκοτάδι και η απαισιοδοξία δείχνουν να έχουν τον πρώτο λόγο, είναι συγκινητικό και ανακουφιστικό να ξέρεις ότι πάντοτε υπάρχουν άνθρωποι όπως αυτή η απλή γυναίκα, που βλέπει τον κόσμο με τη ματιά ενός μικρού παιδιού, αλλά και τη σοφία που της προσφέρει η εμπειρία της ζωής. Μια γυναίκα που δεν χάνει την πίστη και την καλή της προαίρεση όταν η συμπεριφορά των άλλων την πληγώνει ή ακόμη και όταν την απογοητεύουν τα ίδια της τα όνειρα. Όσο ρεαλιστές ή ονειροπόλοι και αν είστε, πιστεύω ότι αξίζει να μπείτε στο γλυκό σύμπαν αυτής της ταινίας. Αποτελεί, άλλωστε, μια –πάντοτε χρειαζούμενη– ανάσα αισιοδοξίας, πασπαλισμένη με κινηματογραφική χρυσόσκονη που κάνει τον κόσμο μας να μοιάζει –και μακάρι ενίοτε να γίνεται όντως– πιο φωτεινός.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Tulip Entertainment, από την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here