Φωτορεπορτάζ: Ζέτα Χιώτη

Μια παράσταση που τιτλοφορείται «Όνειρα». Κι ένα σκηνικό που θα χαρακτήριζες ονειρικό, ανάμεσα στη σκηνή και σ’ ένα καθιστικό σαλονιού που βρίσκεται ακριβώς από πάνω. Μια μετάβαση από τους χώρους που γράφονται τραγούδια, στις σκηνές που παρουσιάζονται. Η Μάγδα Βαρούχα μάς καλωσορίζει… από ψηλά, για να κατέβει και να μας ξεναγήσει αργότερα στην «Αυλή των Θαυμάτων». Ένα νεοσύστατο μουσικό σχήμα, που απαρτίζεται από εξαιρετικούς μουσικούς: τους Γιώργο Ντινάκο και Ιάσονα Μαυρογεώργο στα έγχορδα, τον Μανόλη Τόμπρο στα drums, τον Αλέξανδρο Κούρο στο πιάνο και τα κρουστά, τον Αλέξη Στενάκη στα πνευστά και τα πλήκτρα, τον Νίκο Σταδιάτη στο ακορντεόν, την Αντωνία Τσολάκη στο μπάσο, ενώ ξεχωριστή νότα δίνουν ο Αλέξανδρος Ζουγανέλης με φλάουτο και σαξόφωνο, ο Ορέστης Μαυρόπουλος με βιολί και ο… Βενιαμίν της παρέας, η Αγγελική Παρδάλη, που κλέβει την παράσταση με το σαντούρι της. Μια «αυλή» ταλαντούχων μουσικών που προσδίδουν την αίσθηση πως γνωρίζονται πολλά χρόνια πριν ξεκινήσουν να συνθέτουν μαζί μελωδίες.


Στην άκρη της σκηνής βλέπεις ξύλινες επιγραφές – βέλη, με χαραγμένους τίτλους τραγουδιών της Μάγδας Βαρούχα. Σαν ταξίδια που οδηγούν κάθε φορά σε διαφορετικό προορισμό, με πλοηγό την βελούδινη φωνή της. Ξεχώρισα τον προπομπό της νέας της δισκογραφικής δουλειάς που πρόκειται να κυκλοφορήσει, το «Να ‘ξερα που κοιμάσαι», σε στίχους του Σπύρου Μέντη και μουσική των «Έτερονήμισυ». Παράλληλα και σε πλήρη μουσική αρμονία, άκουγες γνώριμες αγαπημένες μελωδίες ερμηνευτών, όπως η Χάρις Αλεξίου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου ή ο Χρήστος Θηβαίος, σε εξαιρετικές και πρωτότυπες ενορχηστρώσεις.


Το ταλέντο ενός ανθρώπου στη μουσική είναι αξία αυταπόδεικτη κι εξελίξιμη. Όμως το επιβλητικό παράστημα πάνω στη σκηνή, η ενέργεια, το «άστρο» κάποιου αποτελεί γενετήσιο χάρισμα. Μια τραγουδοποιός που δημιουργεί, εξελίσσεται, μοιράζεται βιωματικά της στοιχεία με ντροπαλό αυθορμητισμό και γερή δόση χιούμορ, συμπαρασύροντάς σε σ’ ένα ευδιάθετο κλίμα μιας βραδιάς που δεν ήθελες να τελειώσει. Μιας βραδιάς που τα είχε όλα: γέλια, μουσικές όμορφες, ασταμάτητα πειράγματα στους μουσικούς, αφιερώσεις στις μαμάδες τους που δέσποζαν με περήφανα χαμόγελα ανάμεσα στο κοινό, ένα ultimate challenge μ’ ένα κολιέ που δεν έλεγε να κουμπώσει, ένα ξεχωριστό ντουέτο με τον Πάνο Παπαϊωάννου


Η Μάγδα Βαρούχα εκπροσωπεί ένα ρεύμα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής που θέλεις ν’ ακούς. Με εμπνευσμένο ήχο, χωρίς φιοριτούρες ή εξεζητημένες υπερβολές. Παρουσίες που εντυπωσιάζουν, μουσικά και σκηνικά, ακριβώς επειδή δεν δείχνουν να παλεύουν να εντυπωσιάσουν. Άμεσα, όμορφα κι ανεπιτήδευτα.

«Κάθε τραγούδι, για μένα προσωπικά, είναι μια φωτογραφία», είπε κάποια στιγμή η κυρία της «Αυλής». Και η αίσθηση που είχα, φεύγοντας απ’ το live, ήταν ακριβώς αυτή: πως ξεφύλλισα ένα άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες. Από εκείνα τα άλμπουμ που κρατάς στο πάνω ράφι της βιβλιοθήκης και τα βλέπεις όταν θες να χαλαρώσεις στο σπίτι, αγκαλιά με κουβέρτα και γιγάντια κούπα καφέ. Που περιέχουν αναμνήσεις από οικογενειακές συγκεντρώσεις, φιλικά ταξίδια, έρωτες –όλες εκείνες τις στιγμές που σε γεμίζουν νοσταλγία, συγκίνηση, χαρά για το παρελθόν κι ελπίδες για το μέλλον. Με αισιοδοξία κι «όνειρα»…


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here