Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
Φωτογραφίες: Στάθης Κατάρας

Σάββατο βράδυ και ο κόσμος είχε αρχίσει ήδη να γεμίζει το χώρο του Σφίγγα Music Theater στο κέντρο της Αθήνας από τις δέκα παρά. Ο λόγος ήταν ένας και μοναδικός: η παρουσίαση της πρόσφατης κυκλοφορίας της Μάρω Μαρκέλλου “Υποψήφια Μάνα”. Ο δίσκος βγήκε μέσα στο καλοκαίρι και άρχισε ήδη να γίνεται αγαπητός στο ακροατήριο με τραγούδια όπως το “Κάιρο”, ο “Τσιτσάνης” αλλά και το ομώνυμο του δίσκου! Δε γνωρίζαμε ακριβώς τι θα δούμε, παρά μόνο το ότι θα παρουσιαζόταν ο νέος δίσκος. Ωστόσο το πρόγραμμα του Σαββάτου ήταν γεμάτο από εκπλήξεις και εναλλαγές!

markelou_live_2017_11_001

Το πρόγραμμα άνοιξε με το πολυαγαπημένο “Scrooge Mc Duck” ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και χαρούμενα τραγούδια του προηγούμενου δίσκου της Μάρως, “Κορίτσι για σπίτι”! Τα τραγούδια εκείνου του δίσκου είναι αυτά με τα οποία κυρίως έχει συστηθεί προς το κοινό, καθώς το “Κορίτσι για σπίτι” ήταν ο πρώτος δίσκος της και πέρασαν εννέα χρόνια από την κυκλοφορία του για να μας παρουσιάσει φέτος το δεύτερό της δίσκο, “Υποψήφια Μάνα”. Σχετικές ανεκδοτολογικές ιστοριες και αστεία ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της βραδιάς σχετικά με τη συχνότητα που η νομικάρια τραγουδοποιός κυκλοφορεί τους δίσκους της.


Ακούσαμε το φρέσκο “Με χώρισε μαμά” που έδενε τέλεια με τα βιντεάκια, τα οποία παρεμβάλλονταν μεταξύ των κομματιών… Φίλοι και συνεργάτες της Μάρως Μαρκέλλου, όπως ο Πάνος Μουζουράκης, ο Γιώργος Χατζηπαύλου και ο Γιάννης Ζουγανέλης, συμμετείχαν σε αυτά τα βίντεο που κυρίως περιείχαν υποτιθέμενες δηλώσεις από άντρες που είχαν κάποια σχέση με τη Μάρω στο παρελθόν, αλλά και με αναφορές στη δισκογραφία της και στο Λουτράκι! “Υπάρχει σύλλογος: “Έχω χωρίσει κι εγώ τη Μαρκέλλου””, ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της παράστασης!


Το “Αργεί να ξημερώσει”, όπως και το “Σαμπρέλα και ζάντα” ήταν δύο κομμάτια που δε θα μπορούσαν να λείπουν από το πρόγραμμα. Όπως είπε, τα τραγούδια της μιλάνε “για ένα Γιάννη, ένα Γιώργο, έναν Πάνο και μέσα από αυτά εκπροσωπείται οποιοσδήποτε άντρας!”. Είναι φανερό έτσι κι αλλιώς πως οι στίχοι της είναι εμπνευσμένοι τουλάχιστον εν μέρει από πραγματικές ιστορίες. Με κέφι και γέλιο συνέχισε τη μουσική της παράσταση με μία διασκευή του “Σεξ” από τα Ημισκούμπρια αλλά και με την ερμηνεία του “Δέκα Υδραυλικοί”.

markelou_live_2017_11_017
Μαζί της ήταν και ο μουσικοθεατρικός θίασος “Στενός Κορσές”, με τις Άννη Θεοχάρη και Έλσα Λουμπαρδιά που απογείωσαν την παράσταση μέσα από την περφόρμανς τους! Στη σκηνή, μαζί με τη Μάρω Μαρκέλλου ήταν και η Φωτεινή Αθερίδου, που ερμήνευσε δύο δικά της τραγούδια-ποιήματα, το “Πάρ’το σερί” και το “Άσχετο”, δίνοντας μια διαφορετική νότα στο πρόγραμμα με τις θεατρικές εναλλαγές και την απαγγελία των στίχων της μεταξύ των τραγουδιών.


Η Μάρω ανέβηκε και πάλι στη σκηνή προλογίζοντας το “Με στέλνεις”, το οποίο ερμήνευσε η ίδια, ενημερώνοντας μας πως το άκουσε πριν από λίγους μήνες και ψάχνοντας το δημιουργό του εντόπισε ότι δεν ήταν άλλος από το Μπάμπη Στόκα. Κάπως έτσι, υποδέχτηκε στη σκηνή και τον ίδιο το Μπάμπη Στόκα που συμμετείχε αυτό το Σάββατο στο πρόγραμμα, ερμηνεύοντας το πολυαγαπημένο από το κοινό “Έμεινα Εδώ”, το “Πούλα με” και τη “Συνήθεια”, ένα “διδακτικό τραγούδι”, όπως είπε ο τραγουδιστής και δημιουργός του.


Μία από τις κορυφαίες στιγμές του live ήταν όταν η Μάρω ανέβηκε στη σκηνή για να τραγουδήσει το “Ballada por un Catalan”, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο της δίσκο και, όπως είπε, ερμήνευσε πρώτη φορά live. Επίσης, πολύ δυνατές  ήταν και οι ερμηνείες του “Γαμάη” αλλά και του “Ήθελα κάτι”, ένα από τα πιο πρόσφατα κομμάτια της από το νέο δίσκο, το οποίο είπε ότι επέλεξε να το τραγουδήσει παρότι τη στενοχωρεί. Αυτό το live είχε ολοφάνερα τη σφραγίδα της Μάρως Μαρκέλλου, όπως και ολόκληρος ο δίσκος “Υποψήφια Μάνα”. Πέρα από τα δικά της κομμάτια, ακόμη και οι συνεργασίες της, έδιναν αυτό το στίγμα που αφήνει πάντα και η ίδια μέσα από το προσωπικό της στιλ: ένα μείγμα χαρούμενων και λυπητερών στίχων, που σε κάνουν να γελάς, να ταυτίζεσαι, να σκέφτεσαι, να θυμώνεις, δοσμένα όλα αυτά μέσα σε τραγούδια της καθημερινότητας και εκφρασμένα με έναν παιδικό αυθορμητισμό.


Το Σάββατο που μας πέρασε λοιπόν, είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μία γερή δόση από τη δουλειά αλλά και γενικότερα τις επιρροές και την αισθητική της Μάρως Μαρκέλλου! Είδαμε σκετσάκια, ακούσαμε τα τραγούδια της, γελάσαμε με τα αστεία της και παρασυρθήκαμε τόσο από τη δική της περφόρμανς, όσο και από των φίλων και συναδέλφων της, που μαζί της δημιούργησαν ένα εκρηκτικό πρόγραμμα. Για όσες και όσους το χάσατε, η καλύτερη επιλογή είναι να παρακολουθήσετε το δεύτερο live της “Υποψήφιας Μάνας” το ερχόμενο Σάββατο 25 Νοεμβρίου στη Σφίγγα! Εμείς φύγαμε από αυτήν την εμφάνιση με πολλά συναισθήματα και με τα στιχάκια και τα αστεία της Μαρκέλλου στο μυαλό μας. Μας έκανε να την αγαπήσουμε επί σκηνής και για αυτό της ευχόμαστε πολλές επιτυχίες στα καλλιτεχνικά της σχέδια αλλά και καλό πτυχίο, μιας και διανύει την περίοδο της τελευταίας της εξεταστικής για το πτυχίο της στη Νομική, όπως μας είπε στα καμαρίνια. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος μεταξύ των δύο μερών του προγράμματος, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε δυο κουβέντες μαζί της με αφορμή τις εμφανίσεις της στην Αθήνα.

markelou_live_2017_11_005

Music Corner: Πέρα από τις live εμφανίσεις σου, παίζεις ως dj στο Λουτράκι… Πες μας έναν πολύ καλό λόγο για να ξεκινήσει κάποιος από Αθήνα να έρθει να σε ακούσει εκεί!
Μάρω Μαρκέλλου: Ένας πολύ καλός λόγος είναι να μην έρθει! (Γέλια…) Αυτός που θα φύγει από την Αθήνα, να φύγει και να έρθει και να δει το live εδώ στη Σφίγγα, στο κέντρο της Αθήνας, γιατί πραγματικά περνάμε γαμάτα! Είμαι πολύ περήφανη για αυτό το αποτέλεσμα. Ταιριάξαμε όλοι και τυχαία και τυχερά. Είναι μαζί μας τα κορίτσια, ο Στενός Κορσές και η Φωτεινή Αθερίδου. Αυτήν την εβδομάδα θα είναι μαζί μας ο Μπάμπης Στόκας και πραγματικά νομίζω ότι δεν έχω περάσει πιο ωραία σε Live!

MC: Τι έχεις επιλέξει για να ακούσει και να δει ο κόσμος σε αυτές τις δύο εμφανίσεις στη Σφίγγα;
ΜΜ: Τι δε θα δείτε! Αυτή είναι η απάντηση… Δε θέλω να πω πολλά, θέλω να είναι έκπληξη για όποιον έρθει! Να νομίζει ότι θα έρθει να δει μία βαρετή μουσική παράσταση και μία γκόμενα να λέει τα σώψυχά της στον κόσμο. Θέλω να νομίζει το κοινό που θα έρθει ότι θα δει αυτό και να εκπλαγεί!

MC: Είπες στη σκηνή ότι τα κομμάτια σου πέρα από γυναικεία είναι και φεμινιστικά…
ΜΜ: Είναι φεμινιστικά, ναι. Νομίζω ότι αν ήμουν γεννημένη σε μία άλλη εποχή, όπως το 1920 για παράδειγμα, θα είχα μεγάλο πρόβλημα. Ευτυχώς γεννήθηκα τώρα και έχουμε χειραφετηθεί ήδη και βρισκόμαστε σε μία περίοδο που πάμε να γυρίσουμε προς την κατάσταση που ήμασταν πριν. Για αυτό και το τονίζω, με μία δόση δικαιοσύνης. Δίνω το λόγο και στους άντρες για να μη νομίζουν ότι είναι μόνο μία φεμινιστική παράσταση. Είναι κυρίως μία παράσταση δικαιοσύνης, γιατί είμαι και νομικάριος! (Γέλια…).

MC: Πάντως εμείς περνάμε πολύ ωραία στο live! Ευχαριστούμε πολύ για τις δηλώσεις…
ΜΜ: Χαίρομαι που σας αρέσει! Κι εγώ σας ευχαριστώ… Θέλω να έρθει ο κόσμος και να περάσει καλά!

markelou_live_2017_11_012_

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here