Οι «Τρίτες Παράλληλες» είναι ο κύκλος συναυλιών, ρεσιτάλ και μουσικών προγραμμάτων που το Θέατρο Πόρτα παρουσιάζει στο κοινό του ακολουθώντας τον απλό άξονα: «Η μουσική χωρίζεται σε δύο είδη, την καλή και την κακή». Το δεύτερο είδος οι «Τρίτες Παράλληλες» το έχουν αφήσει απ’ έξω. Όλες όμως οι «υποκατηγορίες» του πρώτου έχουν χώρο στο πλουσιότατο πρόγραμμα που ως τώρα έχουν παρουσιάσει και θα παρουσιάσουν με φιλοδοξία τις μουσικές εκπλήξεις σε μια σειρά από μοναδικές και πρωτότυπες βραδιές.

Στο συγκεκριμένο λοιπόν πλαίσιο που έθεσαν και με μεγάλη επιτυχία πραγματοποίησαν και συνεχίζουν σε παράταση οι «Τρίτες Παράλληλες» εντάσσεται και η πρώτη παρουσίαση του άλμπουμ «Μια Ανάσα Δρόμος» της Μαρίας Λατσίνου με τραγούδια του Χρήστου Αλεξόπουλου.

Print

Το ιδιοσυγκρασιακό μουσικό είδος, πέρα από ταμπέλες και υφολογικές κατατάξεις, τόσο της μουσικής όσο και της φωνής της Μαρίας Λατσίνου μοιάζει να βρήκε τον ιδανικό χώρο για την πρώτη παρουσίαση που θα περιλαμβάνει στο πρόγραμμα της όλα τα τραγούδια του άλμπουμ καθώς και αρκετά άλλα που τελικά δεν συμπεριελήφθησαν στο cd. Την Μαρία Λατσίνου (φωνή) πλαισιώνουν στη σκηνή ο ίδιος ο συνθέτης Χρήστος Αλεξόπουλος στο πιάνο και οι Αντώνης Σταύρου (ακορντεόν), Γιώργος Ανδρουλάκης (κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές) Γιώργος Λιάπης (μπάσο) και Φοίβος Βαλαβάνης (ντραμς).

Θέατρο Πόρτα
Μεσογείων 59, 115 26 Αθήνα
Τηλ.: 210 -77 11 333

Ώρα έναρξης: 21.15
Eίσοδος: 10 € (δυνατότητα προπώλησης στο Viva.gr)

Ενδεικτικά σχόλια στα έντυπα και στο διαδίκτυο από την ημέρα της κυκλοφορίας του άλμπουμ ως σήμερα:

Είναι πολλά αυτά που κάνουν αυτό τον δίσκο ξεχωριστό. […] Σπάνιο ηχόχρωμα, καλοδουλεμένη τεχνική που την καταλαβαίνει κανείς από τα πρώτα λεπτά της ακρόασης, εκρηκτική έκφραση, αβίαστη θεατρικότητα, καθαρά δική της ερμηνεία που σε κάνει να την αναγνωρίζεις αμέσως, φοβερές δυναμικές και μια χροιά που θυμίζει κάτι από ζεστό μπρούντζο μέχρι καθαρό κρύσταλλο, που δεν φοβάται ακόμα και να ραγίζει και να τσαλακωθεί για να παίξει με τις εικόνες της.
Εφημερίδα των Συντακτών, Άννα Δακουρού

Στιχουργικά στο Μια Ανάσα Δρόμος ο Χ. Αλεξόπουλος καταθέτει μια εντυπωσιακά ολοκληρωμένη άποψη για τη «χαμένη γενιά» όπως είναι ο τίτλος ενός από τα καλύτερα τραγούδια εδώ, δηλαδή τη γενεά του, τη γενεά των σαραντάρηδων […]. Αυτό όμως που κυρίως κάνει το Μια Ανάσα Δρόμος – δίχως ούτε για μια στιγμή να καμώνεται ότι είναι «πρωτοπορία» – […] είναι να κομίζει μια συνειδητή, ριζική και ουσιαστική πρόταση ανανέωσης του σημερινού λόγιου ελληνικού τραγουδιού με την μορφή ενός… rock album! […]

Mια φωνή από τις ελάχιστες που έχουν περάσει από το ελληνικό rock και προσωπικά θεωρώ πολύ δύσκολο να βρεθούν πολλές ανάλογες της και στο μέλλον.
Music Paper.gr , Θάνος Μαντζάνας

Σε ένα δίσκο που αναμειγνύει την jazz αισθητική με rock attitude –χωρίς κιθάρες– και συνδυάζει την κρητική λύρα με την ψυχεδέλεια, η Μαρία Λατσίνου ξεδιπλώνει μέσα από τη θεατρικότητα και τη δυναμικότητά της, με τη συντροφιά της μουσικής του Χρήστου Αλεξόπουλου, ένα μουσικό ταξίδι με κεντρικούς σταθμούς τη γιορτή, το παιχνίδι, την προσμονή αλλά και την απογοήτευση, το παράπονο, την απώλεια – όλα παρόντα και απαραίτητα σε κάθε διαδρομή.
Εφημερίδα Αυγή – ένθετο Κόκκινη Καρφίτσα, Πέννυ Γέρου

Πάντως, εκείνο που αποκαλύπτεται μετά από απανωτές ακροάσεις (το «Μια Ανάσα Δρόμος» το απαιτεί) είναι πως τα τραγούδια του Αλεξόπουλου δεν είναι συνηθισμένα – δεν είναι από’κείνα που ακούμε από ‘δω κι από ‘κει. Έχουν μη προφανείς μελωδίες και αναπτύξεις, και μιαν αυθεντικότητα (ως δημιουργίες ή κατασκευές) που σε παρασύρει με τον τρόπο της. Η Λατσίνου πάντα εξαιρετική, εισβάλλει σ’αυτά τα συνθέματα και τα αποδίδει με τη στόφα του αληθινού ερμηνευτή. Δύσκολα μπορώ να θυμηθώ ελληνικό άλμπουμ, με γυναικεία φωνή, που να φέρνει προς το «Μια Ανάσα Δρόμος».
ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ, Φώντας Τρούσας

Τραγουδάει «θεατρικά» αλλά χωρίς στόμφο και σε κερδίζει  με την απλότητά της.
JoyTV.gr
Βύρων Κριτζάς (σε θέμα με τίτλο «οι 5 πιο ενδιαφέρουσες νέες ελληνίδες τραγουδίστριες!»)

Η Μαρία Λατσίνου μπαινοβγαίνει στο χωροχρονικό συνεχές και βολτάρει στα καμπαρέ της δεκαετίας του ’30, αλλά και στα Jazz Club της ShiTown της προηγούμενης δεκαετίας. Μελιάζει, αυθαδιάζει, σαρκάζει…

Είναι μια σπουδαία δουλειά, όπως όλες οι δουλειές της εν λόγω δισκογραφικής. Είναι ένα άλμπουμ ζυμωμένο με πολλή έμπνευση, ακόμα περισσότερο ζήλο και τόνους μελωδίας. […] Διαβάζω ότι το άλμπουμ θα παρουσιαστεί ζωντανά τις 28 Απριλίου. Θα είμαστε εκεί!
Noisy.gr , Κώστας Κούλης

…το “Μια Ανάσα Δρόμος” είναι άλμπουμ που έχει τα στοιχεία που χρειάζονται για να βγει σε μια δοσμένη στιγμή καλύτερα ζωντανά απ’ ό,τι στουντιακά.
Mic.gr , Πάνος Πανότας

[…] είναι μια θαρραλέα κυκλοφορία και μια δουλειά που αξίζει την προσοχή σας, ιδιαιτέρως αν ανήκετε σε εκείνους που έχουν βαρεθεί την επανάληψη που συχνά χαρακτηρίζει την ελληνική δισκογραφική παραγωγή.
e-tetRadio, Γιώργος Μυζάλης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here